Thunderbolt tam olarak nedir?

Thunderbolt, Intel ve Apple ortaklığında geliştirilmiş yüksek hızlı çevre arabirim standardıdır.
Kullanıldığı alanlar USB ile neredeyse aynıdır. Yüksek veri ve güç aktarımı gibi öne çıkan özelliklere sahiptir.

Intel ve Apple dışındaki üreticiler Thunderbolt kullanmak için ek lisans ücreti ödemek zorunda oldukları için uzun yıllar Mac ve bazı özel Windows tabanlı notebooklar haricinde kullanılmadı. Son yıllarda Intel Thundebolt standardını USB4 ile birleştirerek Thunderbolt 4 ile bu ücretten kısmen vazgeçti.

Asıl sorunuza gelirsek. Hayır, anakartınız Thunderbolt desteklemiyor.
 
Thunderbolt bir port mu oluyor? USB'ya da DP gibi bir port mu? USB kablosu gibi Thunderbolt kablosu mu kullanıyoruz?
USB ve DP gibi evet girişi Type-C. Şu anda birçok telefonda veya şarj adaptöründe gördüğünüz giriş. Bildiğim kadarıyla her Type-C giriş Thunderbolt destekli değildir bir karışıklık yaşanmasın.
 
Thunderbolt, Intel ve Apple ortaklığında geliştirilmiş yüksek hızlı çevre arabirim standardıdır.
Kullanıldığı alanlar USB ile neredeyse aynıdır. Yüksek veri ve güç aktarımı gibi öne çıkan özelliklere sahiptir.

Intel ve Apple dışındaki üreticiler Thunderbolt kullanmak için ek lisans ücreti ödemek zorunda oldukları için uzun yıllar Mac ve bazı özel Windows tabanlı notebooklar haricinde kullanılmadı. Son yıllarda Intel thundebolt standardını USB4 ile birleştirerek Thunderbolt 4 ile bu ücretten kısmen vazgeçti.

Asıl sorunuza gelirsek. Hayır, anakartınız Thunderbolt desteklemiyor.

Anladım. Yani Thunderbolt bir aygıttır ve bu teknoloji USB ile birleştirilmiş olup Thunderbolt adı altında çevre birimi portlarından kullanılınca bahsedilen hızlara erişilebilir. Üstteki cahil cühela soruma yanıt olmuş oldu. Teşekkür ederim :D
 
Thunderbolt bir standart. Biz kullanıcılar daha çok port kısmını gördüğümüz için sadece porttan ibaret olduğunu düşünüyoruz.
Thunderbolt 1 ve 2 mini DP şeklindeyken Thunderbolt 3 ve 4 (USB4) USB Type-C şeklinde karşımıza çıkıyor.

Thunderbolt 3 teorik olarak 40 Gbps gibi yüksek bir hıza sahip (USB 3.0'ın 8 katı). Bu sayede eGPU kutuları/adaptörleri ile harici GPU bile bağlanabiliyor. Veya NVMe SSD'leri tam hızında harici olarak bağlayabiliyor. Verinin yanı sıra 100 Watt'a kadar güç de aktarabiliyor. İsmi de aslında buradan geliyor. Yıldırım kadar hızlı ve güçlü(Watt). Yüksek hızlı standartların en büyük sorunu kablo ve donanımların bu hızlar için özel olarak optimize edilmesi gerekmesidir. Hız artıkça sinyalin bütünlüğünü korumak da zorlaşır. Yine benzer şekilde her kablo üzerinden 100 Watt güç aktarılamaz. Sadece lisans olarak değil donanım maliyetleri olarak da Thunderbolt pahalı bir standarttır. Bu yüzden çoğu üretici gerekmedikçe Thunderbolt'a bulaşmaz.

Her Thunderbolt cihaz USB bile geri uyumlu olarak çalışmaz. Sadece Thunderbolt üzerinde çalışan harici SSD'ler mevcut. Bu yüzden anakartınızda Thunderbolt bulunmadığı için bu tip cihazları kullanamazsınız. (PCI-e olarak takılan Thunderbolt kartlarını kullanmadığınız sürece.)
 

Geri
Yukarı