THY akademisi mi daha mantıklı yoksa pilotaj okumak mı?

Harvey Specter

Hectopat
Sizce mühendislik okuduktan sonra THY akademisine girmek mi? Yoksa direkt pilotaj okumak mı? THY akade misinin ilerleyen zamanlarda kapanma gibi bir durumu var mı?

THY'nin 10 yıllık büyüme planına göre akademi işi kolay kolay (ekstrem bir durum olmadığı sürece, covid gibi) kapatılmaz. Pilot ihtiyacı çok fazla var. Dolayısıyla ben olsam cebime mühendisliği koyup akademi denerdim çünkü pilotlukta elenebileceğin birçok faktör var. Bu işi yapamayacak bir sağlık sorunun olursa mühendislikten devam edersin.

Tanıdığım 10 pilottan 7-8'i direkt pilot olan kişiler değildi, farklı farklı bölümlerden B planı olarak pilotluğa geçmiş kişilerdi.

10 yıl THY'de çalışma zorunluluğu var sanırım. Bu süreç içinde atıyorum yurt dışından teklif geldiğinde kabul edebiliyor muyuz? Bir de 140.000 Euro'yu 10 yıl boyunca maaşından kesiyorlar. Bu günün kuruyla 40.000 TL'ye yakın para demek oluyor ki ödeyeceğin para zaten her ay artacak. Bu durumda beni biraz daha pilotaj okumaya itiyor.

Sözleşme şartını bilmiyorum ama 10 yıl içinde ayrılma durumu olursa büyük ihtimalle onun bedeli kadar para isterler. Bir yandan işinin hazır olup 10 yıl THY deneyimi kazanmak da bardağın dolu tarafı olarak düşünülebilir. Geniş bir filosu var, kaliteli bir eğitim sistemi var. Şirket çalışanına bu konuda büyük değer katıyor.

Bu günün kuruyla 40.000 TL'ye yakın para demek oluyor
Maaşlar da sabit kalmıyor, artıyor. Burslu pilotaj kazanırsan okunabilir ama diğer türlü de zaten uçuş okuluna masraf yapacaksın.

Sizce mühendislik okuduktan sonra THY akademisine girmek mi?
Kesinlikle üniversitede sana garanti olacak bir bölüm oku ve sonrasında pilotaj oku. Önce kendini garantiye al. Sektörde ne olup ne olmayacağını bilemezsin.

Ben bu hayatta pilottan başka bir şey olamam başka da iş yapamam diyorsan ancak pilotaj bölümü okumalısın

Aslında bilgisayar mühendisi olmak istiyordum fakat sürekli kod yazmak vs. bunlardan sıkılacağımı düşündüm. Ha belki de sıkılmam daha yazılım ile ilgili en ufak bir fikrim bile yok. İşin içine girdikten sonra çok da sevebilirim nefret de edebilirim. Şu an araştırıyorum. Mühendislik okumam biraz saçma geliyor bana. Çünkü işin sonunda pilot olmak istiyorum. Evet bir garantim olacak ama hazırlık dahil en az 5 yılım gidecek. Sonrasında belki THY artık pilot ihtiyacımız yok deyip akademisini kapatabilir. Bunu da bilmiyoruz. Bir de 10 yıl THY çalışmak durumunda kalacağım. Ben daha çok yurt dışı planlıyorum. Bununla ilgili bir konuda açacağım, pilot olup yurt dışına çıkmak diye. Oraya da görüşlerinizi yazarsanız sevinirim. Durum böyle işte, şu anlık direkt pilotaj okumayı planlıyorum.

@painkiller @Jira merhabalar.Ucak gövde motor bölümü okuyup takiben uçuş eğitimi almak mantiklimi yoksa direk pilotaj okumak mı burssuz olarak.Tesekkurler

Üniversitede pilotaj okursan elinde sadece pilotaj diploman olur. Herhangi bir havacılık dünyasındaki gerilemede etkilenebilirsin iş bulma konusunda. Bu sefer başka iş bulmakta da zorluk çekebilirsin. Çünkü pilotaj okuyup mezun olunca bir iş garantisi yok. Tabi normal bölümler için de yok ama havacılık sektörü biraz dar malum. Şirketler ilan açmadığı sürece başvurma şansın bile olmuyor.

Tabi bu benim düşüncem. Sen eğer dersen ben pilotluktan başka iş yapmak istemiyorum zaten dersen konu başka Böyle arkadaşlarım da var ordan biliyorum

Anladım kaptanım. Teknikten(4yillik) pilotluga geçme konusunda değerli fikirleriniz nelerdir? Mühendislik oku öyle geç diyen çok fakat muhendisliklerin hali de ortada açıkçası. Bunu sormak istedim teşekkürler.

Eğer burssuz okuyacaksan uçuş okullarını öneririm, eğer başarırım dersen üniversiteyi bitirmeye son 1 yıl kala uçuş okuluna başlayabilirsin. Ben öyle yaptım üniversite son sınıfta uçuş okulunda eğitimime başladım. Şu an üniversite bitti, uçuş okuluna devam ediyorum sadece, onda da az biraz yolum kaldı, tavsiyem bu yönde olacaktır. Üniversiteye ek olarak bunu yapmanı şiddetle tavsiye ederim. Bir çok uçuş öğretmeninden de duyduğum şey 4 yıllık üniversiteyi okuyun oldu. Pegasus 4 yıllık mezun istiyor pilot ilanında. Bu belki düşer düşmez bilemem fakat. Ufak bir sağlık sorunu pilotluk yapmana engel olabilir, bundan dolayı yedek mesleğin olmuş olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…