THY akademisi mi daha mantıklı yoksa pilotaj okumak mı?

Uçak teknik de güzel bölüm ama ben sadece mezuniyet sonrası iş bulma imkanını arttırmak için diğer bölümleri söyledim. O zaman tabii daha mantıklı. Madem havacılık dışında çalışmayı planlamıyorsun o zaman doğru yoldasın bence. Diğer arkadaşımıza anlattığım gibi sen de ailenle bu hedefini konuşabilirsin ve belki maddi olarak destek olabilirler sana da. Tabii ki maddiyat çok önemli bu sektörde maalesef. Çalışırken birikim yapmaya ya da Tafa'ya hazırlanmaya başlayabilirsin direkt.

Bildiğim kadarıyla hayır ultralight değil. Ama pıc alacağın kuruma ara sor mutlaka. Bu uçak uçuş okullarında normalde de kullanılıyor diye biliyorum. Ama eğer ultralight sınıfındaki bir modelse bu uçakla pıc uçamazsın. Shgm Logbook'ta bunu kabul etmez ve onaylamaz maalesef. Paran ve zamanın boşa gider.

Teşekkürler hocam. Kafamı hem uçağın 350 kilo olması karıştırdı hem de Türkiye de tescili U ile başlayan uçaklar, ultralight uçaklar diye biliyorum.

Kaptanım selamlar. Bazilari açıktan 4 yıl okuyun aynı zamanda uçuş eğitimi alın diyor. Aciktan okumayı öneriyor musunuz? Teşekkürler efenim.

Kaptanım selamlar. Bazilari açıktan 4 yıl okuyun aynı zamanda uçuş eğitimi alın diyor. Aciktan okumayı öneriyor musunuz? Teşekkürler efenim.
Bazı firmalar AÖF’yi kabul etmiyor maalesef. O konuda biraz sorun olabilir. Mesela Pegasus örgün öğretim şartı var alımlarda. İlerde değişir mi bilmem tabi.

Eskiden ne güzel herkes havacı olamıyordu. Mesleğin bir karizması vardı. Şimdi parası olan ve sağlığı yerinde olan çoğu insan pilot olabiliyor maalesef. Bende pilotaj okumak istiyordum. Sonradan vazgeçtim. YKS için bir ton çalışıp. Derece yaptıktan sonra açık öğretimden mezun olmuş biri ile aynı kefede tutulmak çok üzücü bir durum. Ya da saçma sapan bölümlerden cadet programını kazananlarla. (Instagram'da TAFA da okuyanların mezun olduğu bölümler diye video vardı Instagram açık olsa paylaşırdım sizlerle) Sizin sorunuza gelecek olursak. Pilot lisansı alabilmek için lise mezunu olmanız yetiyor ancak şirketler işe genelde 4 yıllık bölümlerden mezun kişiler istiyorlar. Açık öğretim buna dahil mi bilmiyorum ama dahil olabilir. Araştırmanız lazım.

Hatta yukarıda dediklerimin benzerini bir pilotta söylüyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

YKS için bir ton çalışıp. Derece yaptıktan sonra açık öğretimden mezun olmuş biri ile aynı kefede tutulmak çok üzücü bir durum. Ya da saçma sapan bölümlerden cadet programını kazananlarla.
Çok yanlış düşünüyorsun. Yani sen sanıyorsun ki hayat adil. İşin garibi adil olacağını bu şekilde düşünüyorsun. Harika bir derece yapıp harika bir üniversitede harika bir bölüm kazanıp harika bir dereceyle mezun olduktan sonra hevesle işe başladığın gün başındaki müdürü, yöneticiyi görünce hayatının şokunu yaşama ihtimalin şu söylediğinden 1000 kat daha fazla maalesef. Pilotajda en azından belirli bir seviye var. O seviyenin altında kalanlar zaten ya şirketlere giremiyor ya da şirketlerden atılıyor. Ayrıca o söylediğin tipler eğitime başlayıp “abi zormuş ya iki kıza hava atacağız diye uğraşılmaz” diyerek bırakıyorlar zaten. Ama sen en iyi mühendis olarak sırf patronun oğlu diye başına yönetici olarak getirilince ne dediğimi anlayacaksın. Tabi her şirket böyle değil ama bu dediğinin mantığı ile bunları yaşaman daha muhtemel maalesef.

Çok yanlış düşünüyorsun. Yani sen sanıyorsun ki hayat adil. İşin garibi adil olacağını bu şekilde düşünüyorsun. Harika bir derece yapıp harika bir üniversitede harika bir bölüm kazanıp harika bir dereceyle mezun olduktan sonra hevesle işe başladığın gün başındaki müdürü, yöneticiyi görünce hayatının şokunu yaşama ihtimalin şu söylediğinden 1000 kat daha fazla maalesef. Pilotajda en azından belirli bir seviye var. O seviyenin altında kalanlar zaten ya şirketlere giremiyor ya da şirketlerden atılıyor. Ayrıca o söylediğin tipler eğitime başlayıp “abi zormuş ya iki kıza hava atacağız diye uğraşılmaz” diyerek bırakıyorlar zaten. Ama sen en iyi mühendis olarak sırf patronun oğlu diye başına yönetici olarak getirilince ne dediğimi anlayacaksın. Tabii her şirket böyle değil ama bu dediğinin mantığı ile bunları yaşaman daha muhtemel maalesef.

Bahsettiğimiz durum Türkiye'de her sektör için geçerli maalesef. Onun için o yüksek sıralamalar ile benim açımdan yapılacak en iyi şey. Sevilen bir mühendislik dalı seçip iyi bir üniversitede okuduktan sonra yüksek lisansta yurt dışına gitmeye çalışmak. Yani bir mühendis üniversiteden sonra hemen yurt dışına çıkabilme ihtimali var ama bir pilotun yok. En az 1500 saat uçması lazım ATPL lisansındaki Frozen kalkması için. Ayrıca şu da var: Eğer kişi pilotluk seçerse akademik anlamda kendi potansiyelini sınırlayabilir. Sadece bir kez terfi edilebiliyor. First officerlikten kaptanlığa bu kadar. Ama mühendislikte istediğiniz birçok şeyi yapabilirsiniz. Tabii ki bunlar kişiye bağlı eğer kişi iyi bir mühendis iyi bir üretken değilse zaten o dediğiniz patronun oğlu kısmında tıkanıp kalır.

Yani bir mühendis üniversiteden sonra hemen yurt dışına çıkabilme ihtimali var ama bir pilotun yok.
Tamam ama pilotluk global bir meslektir. Senin bakış açına göre de o zaman sana şunu sorarlar; seni mühendis olarak neden yurtdışındaki bir firma alsın? Sonuçta Non-EU bir kişisin çalışma iznin yok oturma iznin yok EU pasaportun yok.
En az 1500 saat uçması lazım ATPL lisansındaki Frozen kalkması için.
Hayır. O sadece frozen’ı kaldırmak için geçerli. Base Check uçup tip işli bir lisansın varsa seni alabilirler. Frozen’ı sonra da kaldırabilirsin.
Ayrıca şu da var: Eğer kişi pilotluk seçerse akademik anlamda kendi potansiyelini sınırlayabilir.
Üniversite bölümü olarak pilotluk seçilmesine ben de karşıyım kesinlikle. Önce herkes kendini güvenceye almalı tabi ki.
Sadece bir kez terfi edilebiliyor. First officerlikten kaptanlığa bu kadar. Ama mühendislikte istediğiniz birçok şeyi yapabilirsiniz.
Tamam ama sen bir şirkete belki önce stajyer ya da uzman, uzman yardımcısı statüsünde başlayacaksın. Ama pilotlar direkt yönetici ve üst düzey yönetici dengi ile başlıyorlar firmada. Bir de böyle düşün mesela.

Bu arada hepsini geç asla mühendisliği küçümsemiyorum veya kötülemiyorum sakın öyle bir yargıya kapılma. Bence çok değerli bir bölüm ve maalesef hakettiği değeri şu zamanda alamayan bir bölüm. Ama ülkenin durumu ortada buna bir şey yapamıyoruz şu an için.

Tamam ama pilotluk global bir meslektir. Senin bakış açına göre de o zaman sana şunu sorarlar; seni mühendis olarak neden yurtdışındaki bir firma alsın? Sonuçta Non-EU bir kişisin çalışma iznin yok oturma iznin yok EU pasaportun yok.

Bence İstanbul'daki özel üniversitelerde okumak bunun için mantıklı koç sabancı özyeğin gibi. Yüksek lisansta yurt dışı olanakları daha yüksek oluyor. Yüksek GPA ve sağlam referanslar lazım ama bu durum da tabii ki kişide bitiyor. Çok çalışmak lazım.

Hayır. O sadece Frozen'ı kaldırmak için geçerli. Base Check uçup tip işli bir lisansın varsa seni alabilirler. Frozen'ı sonra da kaldırabilirsin.

Bu da sizin az önce dediğinize geliyor. Neden yurt dışında bir havayolu şirketi uçuş saati az olan tecrübesiz bir Non-EU pilotu işe alsın?

Üniversite bölümü olarak pilotluk seçilmesine ben de karşıyım kesinlikle. Önce herkes kendini güvenceye almalı tabii ki.

Bende öyle düşünüyorum. Ama sonradan olmakta maddi açıdan çok sıkıntı (kendi imkanlarınızla olmak isterseniz) Cadet programları da çok yüklü bir miktar paraya imza attırıyorlar.

Bu arada hepsini geç asla mühendisliği küçümsemiyorum veya kötülemiyorum sakın öyle bir yargıya kapılma. Bence çok değerli bir bölüm ve maalesef hakettiği değeri şu zamanda alamayan bir bölüm. Ama ülkenin durumu ortada buna bir şey yapamıyoruz şu an için.

Bende asla pilotluğu küçümsemiyorum. Benimki sadece sisteme karşı olan bir serzeniş. Zaten beni diğer konulardan hatırlıyorsunuzdur. Havacılığı seviyorum yani. Ama maalesef ülkede her şey değer kaybediyor dediğiniz gibi şu an için yapacak bir şey yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı