Şimdi sizin taşma VS. hakkında söylediğiniz doğru, fakat yanlış bildiğiniz bir şey var.
Gerçek 44.1 Khz FLAC şarkıların frekans tablosunda 44.1'in yarısı yani yaklaşık olarak 22Khz'e kadar ses olması gerekir. Tabii ki de bu her şarkı için geçerli değildir. Sonuçta farklı enstrümanlar, farklı frekansta ses üretebilir. Örneğin:
Bu şarkı gerçek 24 bit/48KHz FLAC, fakat frekans tablosunda maksimum 10Khz'ye kadar ses bulunuyor. bunun nedeni bu şarkının sadece piyanodan oluşması.
Şimdi şöyle bir örnek daha vereyim:
Bu bende bulunan gerçek 44.1Khz FLAC bir şarkı. Ben bunu önce MP3'e, ardından da tekrar FLAC'a çevirdim. Aşağıdaki resimlerden birincisi aynı 44.1KHZ FLAC şarkının 320KBPS MP3'e, ardından da tekrar FLAC'a dönüştürülmüş hali. İkincisi ise yine aynı şarkının 128KBPS'ye ardından FLAC'e dönüştürülmüş hali.
Şimdi burada anlatmak istediğim şu: Bir şarkının frekans grafiğinin üst tarafının boş olması her zaman dinamik aralık anlamına gelmiyor. Frekans keskin bir çizgi ile kesiliyor ise (Tıpkı üstteki 2 resimde olduğu gibi) bu şarkı aslında MP3'ün FLAC'a çevrilmiş hali olabilir. Bu durumda siz kayıpsız FLAC dinliyor sanıyorsunuz ancak üzgünüm, sadece dandik MP3 dinliyorsunuz. Bunu size satan servis eğer Hi-Fi/Master/CD kalitesi diye satıyorsa kazıklanıyorsunuz demektir.
Benim
ilk mesajımdaki 3. resim ile örnek vermek istediğim tam olarak buydu. O şarkının orijinal FLAC versiyonunda frekanslar 22KHZ'e kadar gidiyor (Şimdi bulamadığım için resmini atamayacağım). Ancak TIDAL'dan indirilen versiyonu ise 16KHZ'de net bir çizgi ile kesiliyor. Bunun nedeni onun aslında MP3'ten FLAC'a çevrilmiş olması.
Sizin "dinamik aralık" ile bahsettiğiniz şey şu:
Bu şarkı MP3 to FLAC değil. Has ve has 24 bit/96KHZ FLAC. Zaten bariz belli oluyor, frekanslar 30KHZ'e kadar çıkıyor. Şarkının orijinali böyle. Keskin bir çizgi falan yok.