@XEfe.Bey
Tinnitus cinlamaya verilen genel bir isim. Bircok insanda anlik olarak kulakta cinlama meydana gelebiliyor ve tekrar saniyeler icinde kayboluyor. Eger bu durumu sürekli yasiyorsaniz o zaman bir kbb uzmanina görünmenizde fayda var.
Bu zaten tamamen basinc ile baglantili bir durum. Basinc oldugu an sanki hafiften sagir olmus gibi oluyorsunuz ve o an basinc ile birlikte cinlama da ortaya cikiyor. Bende de bu durum ara sira meydana gelmekte.
Bu durum normal olarak kabul edilebilir. Bende 7 senedir düzenli cinlama olmasina ragmen bir de ara sira bu anlik cinlamalar devreye giriyor.
@XEfe.Bey
Tinnitus cinlamaya verilen genel bir isim. Bircok insanda anlik olarak kulakta cinlama meydana gelebiliyor ve tekrar saniyeler icinde kayboluyor. Eger bu durumu sürekli yasiyorsaniz o zaman bir kbb uzmanina görünmenizde fayda var.
Bu zaten tamamen basinc ile baglantili bir durum. Basinc oldugu an sanki hafiften sagir olmus gibi oluyorsunuz ve o an basinc ile birlikte cinlama da ortaya cikiyor. Bende de bu durum ara sira meydana gelmekte.
Bu durum normal olarak kabul edilebilir. Bende 7 senedir düzenli cinlama olmasina ragmen bir de ara sira bu anlik cinlamalar devreye giriyor.
Peki hocam rahat edebiliyor musun?
azaltılabilir mi?
Dogruyu söylemek gerekirse ilk 4-5 sene cok sıkıntı cektim ve psikoljim altüst oldu. Bu durum hem uyku düzenimi hem de sosyal hayatimi fena etkiledi. Tinnitus ile birlikte hiperakuzi (sese karsi hassaslik) basladi. Tabii zamanla bu sese alismak zorunda kaldim ve bir nevi kabullendim. Yaklasik bir senedir ise sese karsi hassassligim azaldi.
Cinlama beni eski kadar etkilemiyor. Günün 24 saat cinlamasina ragmen onu dikkate almamayi basarabiliyorum. Yalniz yagmurlu ve soguk havalarda cinlama siddetini artirabiliyor ve bazen bana diz cöktürmeyi basarabiliyor. Bu sorunu ise az da olsa kulagima sicak hava tutarak cözdüm.
Uyku düzenim su an normal. Kulagim cinlasa da uyuyabiliyorum, pek fark etmiyor.
Kulak cinlamasini artiran durumlar mevcut. Fazla kafein tüketmek, cok yagli ve tuzlu yiyecek yemek, stres ve yorgunluk gibi. Ses tonu ne kadar siddetliyse o kadar fazla etkiliyor. Düsük oldugu sürece rahatsiz etmemekte. Duruma göre hem azalabiliyor, hem de artabiliyor. Eger cinlamanin kaynagini bulursaniz sorunu tamamen ortadan kaldirmak da mümkün.
@The.Kıvırcık
Kulak esitleme yapabilirsiniz. Agzinizi ve burnunuzu kapatip hafiften cok yavas bir sekilde disariya hava vermeye calisin.
Kulak Eşitleme Nedir, Dalgıçlar Su Altında Kulaklarını Nasıl Eşitler? | TÜBİTAK Bilim Genç
Dalgıçlar su altında derinlere indikçe vücutlarına etki eden basınç artar. Bu durumdan en çok kulak ve akciğer gibi hava boşlukları olan organlar etkilenir. Kulaktaki zar basıncın etkisiyle içe doğru esner. Basınç arttıkça zar ve iç kulakta hasar oluşabilir.bilimgenc.tubitak.gov.tr
Yaparken dikkatli olun. Aninda yaparsaniz kulak zarina zarari olabilir. Kontrollü bir sekilde yapacaksiniz.
Acaba nedeni tinnitus mu
Bu hastalık öyle bir şey değil. Sürekli çınlama duyarsın. Seninki kulak kiri gibi bir şeyden dolayı olabilir. Yani günde 10 saniye için endişelenmene gerek yok.Hocam benimki günde 1-2 kere 5-10 saniye kulağıma çok hafif bir çınlama gelip gidiyor. Ondan sonra eskisi gibi normal hayatima devam ediyorum. Acaba nedeni titinus mu
Dedigim gibi, sürekli oluyorsa bir kbb uzmanina görünün. Her ne kadar normal kabul edilse de bunun arkasinda baska bir sebep olabilir.
Kulaklikla cok müzik dinliyor musunuz mesela? Veya sürekli yüksek sese maruz kalıyor musunuz?
Tinnitus zaten cinlama demek. Cinlamanin ise bircok sebebi mevcut.
Diyabeti engelleyebiliyorsun. umarım bulunur ikisininde tedavisiYaklaşık 11-12 yıldır çekiyorum ben. Olacağı varsa oluyor. Alacağınız hiçbir önlem bunu engelleyemez tıpkı tip 1 diyabet gibi. Genelde kulak ile beyin arasındaki sinirlerden dolayı oluyor. Henüz tedavisi yok,bu konuda çalışmalar yürütülüyor. Bu hastalığa sahip insanların en büyük düşmanı stres. Stres seviyesi arttıkça çınlama da dayanılmaz seviyelere çıkıyor. Çınlama zaman içerisinde azalıp artabiliyor veya tını olarak şekil değiştirebiliyor. Uğultuyla başlayanlarınki çınlamaya,çınlamayla başlayanlarınki tıslamaya evrilmesi gibi bir çok varyasyonu mevcut.Kafeini,tuzu ve stresi komple hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.
Dediğim gibi günümüzde bazı istisnai durumlar haricinde hiçbir tedavisi yok. Umut tacirlerine kanıp sakın paranızı kaptırmayın.
Psikolojinizi korumanız gerekiyor. Ben 3-4 kez intiharın eşiğinden döndüm. Bir ara o kadar şiddetlenmişti ki dayanamadım kendimi balkonun korkuluklarının dışında buldum. Az daha atlayacaktım. Ama atlamadım, her hastalığın tedavisi bir gün bulunacak umuduyla yaşıyorum. 50 yıl içinde sağırlar duyacak, körler görecek, felçliler yürüyecek. Bu hastalığın da tedavisi bulunacak.
en azından yavaşlatabiliyorsun diyebilirim.Diyabeti engelleyebiliyorsun. umarım bulunur ikisininde tedavisi
Evet müzik dinlerim.
Şu anda sessiz bir şekilde salonda su içiyorum, hiç çınlama falan yok.Bu hastalık öyle bir şey değil. Sürekli çınlama duyarsın. Seninki kulak kiri gibi bir şeyden dolayı olabilir. Yani günde 10 saniye için endişelenmene gerek yok.