Tip 1/2 hatadan nasıl kurtulunur?

Falith

Femtopat
Bende tip 1/2 hata var. Mesela din konusunda, İslamı bazı nedenlerden dolayı saçma buluyorum. Normalde inanmayacaktım, ama şu tip 1/2 hata yüzünden mecbur inanıyorum (büyük hata (Cehennem) ağır basıyor). Bu bir savunma mekanizmasıymış ama benim hayatımda çoğu konuda beni rahatsız ediyor (sadece din değil). Bunu aşmanın bir yolu var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende tip 1/2 hata var. Mesela din konusunda, İslam'ı bazı nedenlerden dolayı saçma buluyorum. Normalde inanmayacaktım, ama şu tip 1/2 hata yüzünden mecbur inanıyorum (büyük hata (cehennem) ağır basıyor). Bu bir savunma mekanizmasıymış ama benim hayatımda çoğu konuda beni rahatsız ediyor (sadece din değil). Bunu aşmanın bir yolu var mı?

Hayatı akışına bırak, saçma buluyorsan inanma. Saçma bulduğun bir şeyin senin için gerçekliği yoktur.

Hayatı akışına bırak, saçma buluyorsan inanma. Saçma bulduğun bir şeyin senin için gerçekliği yoktur.

Tip 1/2 hata ne demek bilmiyorsun herhalde. Beyin senin kazandığına bakmadan en büyük hatadan kurtulmayı seçer. Mesela dinde Cehennem en büyük hata olduğu için mecbur Cehennem'den kurtulacağım yolu seçiyorum, o da ibadet etmek, iyilik yapmak falan. Keşke korkusuzca mantıklı olanı seçebilseydim.

Bende tip 1/2 hata var. Mesela din konusunda, İslamı bazı nedenlerden dolayı saçma buluyorum. Normalde inanmayacaktım, ama şu tip 1/2 hata yüzünden mecbur inanıyorum (büyük hata (Cehennem) ağır basıyor). Bu bir savunma mekanizmasıymış ama benim hayatımda çoğu konuda beni rahatsız ediyor (sadece din değil). Bunu aşmanın bir yolu var mı?
Hatırladığım kadarıyla bu duruma Pascal'ın Bahsi deniyordu yanlışsam düzeltin. Mantıktan çok korku tarafından yönetiliyorsunuz karar verirken. Sadece “inanmazsam cehennem” kısmına takılmayın; “sırf korkudan yaşıyorsam hayatımda neleri kaçırıyorum?” diye de sorun kendinize. “Mecbur inanıyorum” demek yerine “şu an korkudan inanmayı seçiyorum” deseniz zihnen daha çok rahatlarsınız. Gelen huzursuzluktan kaçmayın hocam, zamanla refleks haline gelirsiniz.

Son düzenleme:
Hatırladığım kadarıyla bu duruma Pascal'ın Bahsi deniyordu yanlışsam düzeltin. Mantıktan çok korku tarafından yönetiliyorsunuz karar verirken. Sadece “inanmazsam cehennem” kısmına takılmayın; “sırf korkudan yaşıyorsam hayatımda neleri kaçırıyorum?” diye de sorun kendinize. “Mecbur inanıyorum” demek yerine “şu an korkudan inanmayı seçiyorum” deseniz zihnen daha çok rahatlarsınız. Gelen huzursuzluktan kaçmayın hocam, zamanla reflekse haline gelirsiniz.
Korkuya dayalı bir inanç yapısıyla yetiştirildiğimiz için öyle oluyor. Ondan kork, bundan kork, ailenden kork, En çok Allah'tan kork. Tehdide dayalı bir Ahlak sistemi geliştirmeye çalıştılar. Lakin: Tehdide dayalı ahlak, ahlak değildir.

Korkutarak bir hayvanı bile eğitebiliyorsun. Koskoca aslan kırbaç görünce maymuna dönüyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı