- Makaleler
- 10
2 yıl önce bile 400 bin'den aşağı "olabilemezdi" arabanın özelliklerinden, üretim maliyetinden ve bataryasından dolayı. 2 yıl önce 250-260 bin TL olan arabalar şu anda 800 bin TL civarındalar. Sen orada %80 ÖTV + %80 ÖTV'li fiyatın %18 KDV'si olarak değil de, o motor gücünde %60 ÖTV + %60 ÖTV'li fiyatın KDV'si olarak düşün bu araç elektrikli olduğu için. Bu arabanın sadece batarya paketinin üretim maliyeti 90 kWh için (45 olanı saymıyorum, menzili kullanışlı olmayacak kadar az olur) en az 145-150 bin TL. Satıştaki fiyata sadece bataryanın ekleyeceği yük 270-280 bin TL. Neredeyse bir bu kadar dahası batarya entegrasyonu, güç aktarım sistemleri ve elektrikli motor için eklenecek. Sadece elektrikli motor + güç aktarım sistemleri ve elektrikli motoru toplamda 500 bin TL'den aza gelmiyor satış fiyatında. 45 kWh olan bataryayla bile hesaplasan 600'ü bırak, şu anda bile bunun çok üzerinde olacak bu arabanın fiyatı.Ülkemizde 600K'dan aşağıya olacağını sanmıyorum.
Kısacası bu ülkede yaşıyorsanız ve aileden zengin değilseniz, birikiminiz dövizle değilse bu araba hayal. İhracat yapıp para mı kazanacağız? Hayır çünkü arabanın şasisi, elektrik motoru, aktarım organları ve bataryası ithal. Burada üretilecek işini geçsinler, şimdi Fiat ve Toyota da burada üretiyor sözde ama gidin fabrikaya görün çoğu şeyin nasıl paketli geldiğini. Piller tek tek gelir, burada paketlerler. Şasi parçaları gelir, burada birleştirirler. Hammaddelerin neredeyse tamamı ithal. Bu da arabanın toplam maliyetinin çok büyük bir kısmının ithal olduğu anlamına geliyor, kârlılık çok düşük olacak. Bunun da üstüne yılda 175 bin araba hedefi zamanında tutturulsa bile projenin kârlılığı çok düşük olacağı için mali sorunlar yaşamaya çok açık olacak.
Doğru planlama yapmışlarsa, ithal ürünlerin mali yükü azaltılabilirse elbette birkaç yıl gibi bir sürede ekonomi açısından katkı sağlayabilecek duruma gelebilir proje. Şu an için durum pek iyi görünmüyor, gelecekte işin nereye gideceğini de birlikte göreceğiz. Çok karamsar ya da çok iyimser olmaya gerek yok.
Son düzenleme: