Çözüldü Tomahawk Max B450 Dual Channel çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

alpperenkeskin

Hectopat
Daha fazla  
Tomahawk Max B450 anakartım ve 2x8 GB RAM'lerim var. RAM'ler Dual Channel olarak çalışıyordu daha önceden. Sorun şu ki askerden döndüm ve PC'yi temizlemek için içini açtım, CPU stock fan ile birlikte yapışık bir şekilde çıktı. Fandan CPU'yu söküp montajı tekrar yaptığımda PC boot etmedi. DRAM isigi yaniyordu anakartta, bu yüzden RAM'leri tek tek slotlarda denedim. 1.ve 2. slot calisiyor fakat 3.ve 4. slotta Single RAM taktıgımda bile PC boot etmiyor. RGB ışıkları yanıyor RAM'lerin 3. ve 4. slotta boot etmeye çalıştıgımda, diğer fanlar da dönüyor vs. ama GPU'ya güç gelmiyor. DRAM ısıgı yanıyor. Buraya yazmaktan pek umudum yok ama belki birısınma sorunumu çözebilir umuduyla yazıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sorunu çözdüm arkadaşlar. MSI Tomahawk Max B450 anakartında bu sorunu yaşayan/yaşayacak arkadaşlar için yaşadığım bu problemde denediğim şeyleri ve nasıl çözdüğümü yazayım belki yardımı dokunur. BIOS'u resetlemeyi, BIOS'u en güncel sürümüne Update etmeyi, XMP profile on/off şekilde Dual Channel olarak çalıştırmayı denedim. Hiçbirinde PC post etmedi. Bu sorunu çözmek için CPU'yu her çıkarışımda yamuk pin düzeltmek zorunda kaldım, bu konuyu açtıktan sonra yine CPU'yu çıkarttım ve stock fanla birlikte yapışık şekilde geldi her zaman olduğu gibi. Yamuk pinleri tekrar düzelttikten sonra, CPU'nun termal macununu yenileyip yerine taktım, yabancı kaynaklarda fanın vidalarını gevşetip tekrar boot etmeyi denemem gerektiği söyleniyordu, her seferinde bunu yapıp denediğim için bu sefer aksine, soğutucunun (AMD stock fan) vidalarını sonuna kadar sıktım ve ardından RAM'leri Dual Channel olmak üzere yerleştirdim. PC boot etti. Şu anda çalışır durumda. Anladığım kadarıyla CPU'nuzun fanını nasıl monte ettiğiniz size sürpriz sonuçlar oluşturabilir. Belkide pinler tam iletim sağlamıyordu, bu nedenden dolayı fazla baskı uygulamam sorunu düzeltmiş olabilir, sizler tam tersini deneyip vidayı gevşetmeyi deneyebilirsiniz. Garip bir tecrübeydi, uzun süre çözmeye çalıştım bugüne kadar düzeltememiştim. Bu anakarta sahip arkadaşlar CPU'sunu fazla ellemesinler, çünkü bu Dual Channel olayı common bir problem.
İşlemci pinlerini kontrol edin, A1-B1 sağlamken A2-B2'nin gitmesi bence ya anakarttan kaynaklı ya da işlemciden kaynaklı donanımsal bir problem.
Öncesinde yine de Hamza'nın dediği gibi JBAT çekmeyi dene, bence çok bir fark yapmayacaktır ama bir zararı yok.

PC fişten çekik olsun. RAM`lerin parlak yerlerini yumuşak bir silgi ile temizleyin. BIOS pili de sökük olsun. Daha sonra RAM`leri uygun yerlere takıp deneyin.

Sorunu çözdüm arkadaşlar. MSI Tomahawk Max B450 anakartında bu sorunu yaşayan/yaşayacak arkadaşlar için yaşadığım bu problemde denediğim şeyleri ve nasıl çözdüğümü yazayım belki yardımı dokunur. BIOS'u resetlemeyi, BIOS'u en güncel sürümüne Update etmeyi, XMP profile on/off şekilde Dual Channel olarak çalıştırmayı denedim. Hiçbirinde PC post etmedi. Bu sorunu çözmek için CPU'yu her çıkarışımda yamuk pin düzeltmek zorunda kaldım, bu konuyu açtıktan sonra yine CPU'yu çıkarttım ve stock fanla birlikte yapışık şekilde geldi her zaman olduğu gibi. Yamuk pinleri tekrar düzelttikten sonra, CPU'nun termal macununu yenileyip yerine taktım, yabancı kaynaklarda fanın vidalarını gevşetip tekrar boot etmeyi denemem gerektiği söyleniyordu, her seferinde bunu yapıp denediğim için bu sefer aksine, soğutucunun (AMD stock fan) vidalarını sonuna kadar sıktım ve ardından RAM'leri Dual Channel olmak üzere yerleştirdim. PC boot etti. Şu anda çalışır durumda. Anladığım kadarıyla CPU'nuzun fanını nasıl monte ettiğiniz size sürpriz sonuçlar oluşturabilir. Belkide pinler tam iletim sağlamıyordu, bu nedenden dolayı fazla baskı uygulamam sorunu düzeltmiş olabilir, sizler tam tersini deneyip vidayı gevşetmeyi deneyebilirsiniz. Garip bir tecrübeydi, uzun süre çözmeye çalıştım bugüne kadar düzeltememiştim. Bu anakarta sahip arkadaşlar CPU'sunu fazla ellemesinler, çünkü bu Dual Channel olayı common bir problem.

Çözüm
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı