Topraklama olmayan prize sıfırlama yapmak

Daylight Art

Hectopat
Katılım
13 Ekim 2020
Mesajlar
1.161
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selam arkadaşlar, 25-30 yıllık bir binada oturuyorum. Apartmanda topraklama hattı bulunmamakta. Geçtiğimiz yaz yeni bir sistem topladım ve oturduğumuz bölgede sık sık elektrik kesintisi yaşanmakta bundan dolayı endişeleniyorum. İnternetten araştırdığımda sıfırlama yönteminin bu sorunu çözdüğü söyleniyor ama tehlikeli olduğundan bahsetmişler. Nasıl bir tehlikesi olabilir aranızda topraklama hattı çekmeden sıfırlama yaparak kullanan var mı? Ne tavsiye edersiniz?
 
Prizlerde "Faz" "Nötr" ve "Toprak" uçları bulunur. Enerji Faz ucundan çıkar cihazın içinden dolaşıp Nötr ucuna ulaşır ve devre tamamlanmış olur. Cihazda yıpranma veya arızadan dolayı olası bir kaçak durumunda kullanıcı elektrik akımına çarpılabilir. Bunu önlemek için Topraklama sistemi geliştirilmiştir. Cihazın elektriği ileten kısımları Topraklama hattına bağlanır ki herhangi bir kaçak durumunda kullanıcı çarpılmasın, kaçak akım toprağa akıtılsın istenir. Topraklaması olmayan eski binalarda cihazın Toprak ucu cansız uç olarak tabir edilen Nötr ucuna irtibatlandırılır veya priz içerisinde bağlantı yapılır. Kaçak akım bir nebze önlenmiş olur ama gerçek Topraklamanın yerini tutmaz!
Bunu tehlikesi ise:
Evinize gelen elektrik hattında bir arıza veya bakım sırasında olurda Faz ile Nötr ucu yer değiştirilirse, artık cihazın gövdesinde elektrik olacağı için kullanıcının çarpılması kaçınılmazdır.
 
Merhaba. Binaya mutlaka ayrı bir toprak hattı çekilmeli, topraklama çekilmeden sıfırlamayla nötr ve toprak hattının birleştirilmesinin pek çok sakıncası bulunur. Bir sakıncası, örneğin nötr barası dağıtım panosunda çok gevşediğinde, birleşik olduğu toprak hattında olmaması gereken voltajları oluşturup metal gövdeli cihazlarda el temasıyla bu kritik durumlarda çarpılma riskllerini oluşturur.

Nötr hattı barasında sıkı olduğu, geveşemediği sürece toprakla 1-3 voltluk voltaj farkı bulunur, bara gevşemediği sürece bu voltaj farkı 1-3 voltla sınırlı kalabilir. Bu nedenle binanın nizami topraklamasıyla sıfrlamayla yapılan toprak hattı bu gerçek toprak hattının yerini tutamaz. Grçek toprak hattını yetkili bir elektrikçiyle binanıza çekebilmeniz gerekiyor. Kolay gelsin.
 
Merhaba. Bu tek odaya özel olan topraklamayı tam olarak nasıl oluşturdunuz, bina zemininde toprağa gömülü metal plakalar, bakır kazıklar, vb. ile mi yoksa batarya, musluk, kalorifer peteğine bağlı kablolar ile mi oluşturdunuz? Toprak hattını kullanan buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, vb. tüm ev cihaz ve makinalarında metal gövdeye faz veya nötr kaçağı bir şekilde varsa, kaçak akım röleniz mutlaka atacaktır. Atan kaçak akım rölesi ise sadece bu açıdan araştırın. Ancak normal otomat sigortanız atıyorsa bu cihaz ve makinaların elektrik klemens girişinden sonrasındaki olası kısa devreler açısından bir araştırmayı yapın. Kolay gelsin.
 
Merhaba, oturduğumuz bina eski bir yapı olduğundan apartmana topraklama çektirmek hem maliyetli hem de zaman kaybı. Bizde tek bir odaya çektik (bilgisayarı kullandığım oda)şöyleki altılık bakır kabloyu duvardan geçirdik. Duvara kroşoleyerek bahçeye kadar indirdik daha sonra bir metreye yakın çukur kazıp bakır bir levhaylı gömdük. Gerekli bağlantıları yaptık. Toprağa birazda tuz karıştırdık. Elektrikçi geldi duy, lamba ve iki tane kabloyla getirmiş onunla test etti. Bir ucunu faza diğerini toprağa değdirerek. Lamba sorunsuz yandı ve olmuş dedi bize sizce sağlıklı olmuş mudur?
@Yeni Teknik Sembol
 
Merhaba. 1 * 0.5 mt. veya 0.7 * 0.7 mt' lik .bakır levhalarla yerden en az 1 mt. aşağıda uygun bir topraklanma direnciyle elde edilmişse (topraklama direnci çok yüksekse onu düşürmek için bu levhalar çevresinde tuz kullanılır, bu doğrudur) sağlıklı yapılmıştır, bu şekildeki bir uygulama doğrudur. Faz ve toprak arasındaki lamba testi, lamba watt değeri ile ön ilişkili kaba bir ön değerlendirmeyi sağlayabilir. Topraklama direnci MEGER, fluke, vb. markalı topraklama test ölçü aletleri ile de kontrol edilmeli, uygun topraklama direnci gösterdiği yetkili bir elektrikçiyle bu özel cihazlarla de ayrıca ölçülmelidir. Yüksek watt değerlerine sahip elektrikli ev aletleri (fırın gibi) eğer topraklama omajı çok yeterli değilse bir ampülden çok daha fazla genel voltaj düşümüne (o alıcının o anda düşük voltajlarla çalışabilmesine) neden olabilecektir.

Avometreyle faz ve toprak arasında ölçülen voltaj o anki şebeke voltajı ile ayni voltta ise topraklama yine kabaca sağlıklıdır denilebilir, ancak yapılan topraklamanın çok sağlıklıdır denilebilmesi için mutlaka MEGER gibi topraklama test ölçü cihazları ile ve ikiden fazla noktadan topraklama direnci testi ile de yapılmış olmalıdır. Faz > toprak arasındaki bu lamba testinde lambanın yanması veya faz> toprak arasında şebeke voltajının aynisinin ölçülmesi kabaca ön değerlendirmedir ve bize çok sağlıklı topraklama direncinin gerçek değeri (bütün koşullar için) hakkında çok net bir sonucu verememiş olur. Kolay gelsin.

Bu konudaki çok faydalı kaynak: Topraklama ve paratoner tesisi / Megep
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı