Tork nedir?

Bu videoda açıklayıcı bir şekilde anlatılmış. Yanlış bilgi içeriyor olabilir, kesin doğru anlatım demeyelim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Tork bir aygıttan elde edilen iş gücüdür. Mesela aynı anahtarın sokete yakın kısmından tutmak ve en uzak ucundan tutmak torku değiştirir. Hatta bijon sökmek için anahtarın ucuna boru takıp da torku artırmaya çalışanları görmüşsünüzdür. Beygir ise o cırt anahtarı ne kadar tekrar yapmanız gibidir. Aynı zamanda o borunun üzerinde zıplama sayısı gibidir. Benzetme yapıyoruz mecburen ama umarım faydası olur.

Düşük devirde yüksek olması iyi olan, bu sayede düşük devirde yüksek beygir anlamına da gelen şey.

Dişli oranıyla, üretilen bir güç dönüştürüldüğü için tork artar. Devir ile birebir orantısı yoktur. Düşük devirde iyi, yüksek devirde kötü diye bir şey yok. Beygiri yüksek bir motora büyük dişli oranıyla şanzıman yaparsan beygir düşük, tork yüksek çıkış alırsın. Hareket ettirilecek yük kapasitesi artar. Tork ihtiyacı olmayan bir motosiklete büyük dişli takmanın anlamı yoktur çünkü kütle azdır. Bu sefer de beygir öne çıkar.
 
"Döndürme kuvveti anlamına gelen tork gücü, aracın motorunda yer alan krank milinin bir dakika içinde sağladığı dönüş sayısıdır. Bu dönüşlerin az ya da çok sayıda olması, aracın sahip olacağı çekiş gücünü belirler."

 
Konuya tam hakim değilim ama eskiden bir video izlemiştim tork mantığıydi sanirsam aynı motor gücüne sahip 2 araba var birinde daha az dişli kullanılarak daha az çekme kuvveti digerinde ise fazla dişli kullanılarak daha fazla çekme kuvvetine sahip olunuyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı