Toshiba Satellite L855-14L SATA III SSD destekli mi?

fatih_mnv

Decapat
Merhaba sevgili sosyal,
Toshiba Satellite L855-14L (sku: Pskfwe) model bir laptopa sahibim.
Gerek bilgisayarın yavaşlaması gerekse HDD içinde bad sector bulunması sebebiyle SSD almak istiyorum. Fakat bilgisayarımın SATA III (6 Gb/s) destekleyip desteklemediğini bir türlü öğrenemedim. Çeşitli forumlarda çeşitli konulara baktım fakat oralarda gösterilen özellikler sahip olduğum bilgisayarda bulunmuyor. Bazı programları kullanarak aldığım görüntüleri paylaşıyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
HWiNFO programından aldığım ilk görüntü;

ek-1.jpg

Görüldüğü üzere şu an takılı HDD SATA 3 Gb/s yani SATA II. Bu sebeple bilgisayarın SATA III'ü desteklemediğini düşündüm.
Yine aynı programdan motherboard sekmesine tıkladığımızda karşımıza çıkan görüntü;

ek-2.jpg

Burada ise SATA 6 Gb/s desteklendiği yazıyor.
Gelelim kafa karıştıran kısma.
Bu programın panther point sekmesini açtığımızda çıkan görüntü;

ek-3.jpg

Kırmızı kutuyla gösterdiğim iki kısımdan üsttekinde SATA III olduğu, alt kısımda SATA II olduğunu görüyoruz. Ve bu durum benim kafamı karıştırmış durumda. Anladığım kadarıyla bilgisayar SATA III destekli fakat üzerinde bulunan HDD SATA II. HWiNFO programında görülen SATA II kısımları da bağlı bulunan HDD'nin durumunu gösteriyor.
SATA desteğini güney köprüsü'ne bakarak öğrenebiliyormuşuz. AIDA64 ücretsiz sürüm olduğundan güney köprüsünü speecy adlı programla görüntüleyebildim.

ek-4.jpg

Görüldüğü gibi güney köprüsü modeli HM76. SATA III desteklediğini söylüyor Intel. Fakat bu arkadaşımız SSD'nin SATA II gibi çalıştığını söylemiş. TIKLA

Soruma tekrar dönersek, bilgisayarım SATA III bir SSD'yi destekler mi, vaat edilen hızları alabilir miyim yoksa SATA II hızlarını mı alırım?

SATA 2'nin desteklediği maksimumu alırsınız, SATA 3 hızına ulaşamazsınız. SATA 3 olan bir diski SATA 1 veya SATA 2 portuna bağlayabilirsiniz ama önceki cümlemde de dediğim gibi veriyolunun desteklediği ve sağladığı maksimum değerleri görebilirsiniz.

Farkettiyseniz orada baktığınız kısım SATA Host Controller kısmı, asıl önemli olan SATA Controllera bağlı olan SATA portların maksimum ne kadar hızı desteklediğidir. Sata Controller'a bağlı olan port bilgileri de oraya çıkmış 0, 3, 4, 5 şeklinde.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı