Selamlar. Laptopumun WiFi modülü ve anten kablosu arızalandığı için USB WiFi adaptör arayışına girdim ve daha önceden Archer T4U kullanıp memnun kaldığım için bir üst modeli olan T9UH satın aldım. Bugün itibariyle elime ulaştı ve izlenimlerimi sizinle de paylaşayım istedim.
Lenovo Y520 laptop kullanıyorum. Kablonet 100 Mbps hızdaki ev ağıma TP-Link WPA4530 Powerline kit ile bağlanıyorum.
Artıları:
Laptop modeme direkt ethernet kablosu ile bağlıyken: 96 Mpbs
Laptop Powerline'a ethernet kablosu ile bağlıyken 35-40 Mpbs (Buradaki düşüş, elektrik tesisatının eski olmasından kaynaklanıyor)
Laptop Powerline'a T9UH ile kablosuz bağlıyken 40 Mbps (5 GHz)
Bağlantı son derece stabil. Ping ise normal düzeyde diyebilirim. 8-10 civarı çıkıyor. Ayrıca cihaz sinyal karmaşasına girmiyor. Aynı anda 2 farklı Bluetooth kulaklık ve laptopa takılı Bluetooth adaptörü aktif haldeyken ve etrafta 40 taneye yakın ağ varken solid bir bağlantı sağlıyor.
Eksileri:
Final:
Kablosuz bağlantıda maksimum hız ve stabiliteye ihtiyaç duyuyorsanız alınabilir. Yine de kablonun yerini tutmasını beklemeyin. Fiyatı gereksiz yüksek fakat doların durumu da belli. Umarım işinize yarar bilgiler vermişimdir. İyi forumlar.
Lenovo Y520 laptop kullanıyorum. Kablonet 100 Mbps hızdaki ev ağıma TP-Link WPA4530 Powerline kit ile bağlanıyorum.
Artıları:
- Görünüşü gayet şık. Dışı parlak siyah plastikten. USB'ye takılıyken mavi LED ışığı sabit yanıyor. T4U'da aşırı parlak bir LED ışık sürekli yanıp sönüyordu ve dikkat dağıtıyordu, bunda o yok.
- Farklı açılarda katlanabilen yüksek kazançlı küçük bir panel anteni var ve bu antende Beamforming teknolojisi kullanılmış. Yani WiFi sinyali hangi açıdan geliyorsa alıcı oraya yoğunlaşıyor. Bu da daha verimli bir bağlantı sağlıyor.
- 1-1.5 metre uzunluğunda bir uzatması var. Bu uzatma bir beşiğe bağlı. Böylece masaüstü PC kullanıcıları adaptörü kasanın kör noktasına takmak zorunda kalmıyor.
- 2.4 GHz'de 600 Mbps, 5 GHz'de 1300 Mbps bağlantı destekliyor. Bu zaten şu an için benim ihtiyacımın ötesinde.
- Gelelim asıl önemli noktaya. Modem salonda. Powerline ise interneti elektrik hattı üzerinden evin diğer ucundaki odada bulunan prize kadar getiriyor ve 5 GHz olarak kablosuz dağıtıyor.
Laptop modeme direkt ethernet kablosu ile bağlıyken: 96 Mpbs
Laptop Powerline'a ethernet kablosu ile bağlıyken 35-40 Mpbs (Buradaki düşüş, elektrik tesisatının eski olmasından kaynaklanıyor)
Laptop Powerline'a T9UH ile kablosuz bağlıyken 40 Mbps (5 GHz)
Bağlantı son derece stabil. Ping ise normal düzeyde diyebilirim. 8-10 civarı çıkıyor. Ayrıca cihaz sinyal karmaşasına girmiyor. Aynı anda 2 farklı Bluetooth kulaklık ve laptopa takılı Bluetooth adaptörü aktif haldeyken ve etrafta 40 taneye yakın ağ varken solid bir bağlantı sağlıyor.
- Windows Server 2019 işletim sistemi kullanıyorum. USB'ye takınca direkt tanıdı ve çalışmaya başladı ama yine de TP-Link'in sitesinden driver'ı indirip kurdum. Amazon'dan aldım, bana V2 versiyonu geldi.
- Yüksek güçlü USB adaptörlerde kullanılan Realtek 8814AU chipset'e sahip. Linux'da henüz denemedim ama biraz araştırdım, çeşitli kaynaklarda monitor mode ve packet injection desteklediği yazıyor. Kali'de kullanılabilir diye tahmin ediyorum.
- Call of Duty Mobile oyununda denedim. Lag, takılma, donma olmadı.
Eksileri:
- Öncelikle bu iri bir adaptör. Laptopun yan tarafında 2 adet USB 3.0 giriş var ve bir tanesine adaptörü taktığımda yanındaki diğer girişi de kapatıyor
- Bluetooth barındırmıyor. Eğer benim gibi laptopun Wi-Fi modülünü bozduysanız ek olarak bir de Bluetooth dongle almanız lazım. Bununla beraber TP-Link BT400 dongle aldım, boş USB portu kalmadı.
- Cihaz çalışma esnasında çok ısınıyor. Bağlantı kalitesine etki edip etmeyeceğini ileriki günlerde göreceğiz.
- Adaptörde WPS butonu var. Evet, bence bu bir eksi. Kolay bağlanacağım derken "haçkır"ların hedefi olmayın.
- Kablosuz sinyalini çeşitli programlarla test ettim. Laptopun kendi WiFi kartına kıyasla bu adaptörde çok daha güçlü sinyal bekliyordum ama bu konuda beklentimi karşılamadı. Sinyal testi için WifiInfoView ve Acrylic Wifi Home programlarını kullandım. İkisi de aynı değerleri verdi. Powerline ile adaptör arasında 1 duvar ve kalın bir dolap var. Mesafe 5 metre. T5 isimli ağ 5 GHz, Evnet ise 2.4 GHz frekansında. RSSI sekmesindeki değer ne kadar düşükse o kadar iyi bağlantıya sahipsiniz. 5 GHz'de sinyal -49 dbi civarlarında çıkıyor. Ben bu segmentteki bir adaptörde daha iyi bir değer beklerdim.
Final:
Kablosuz bağlantıda maksimum hız ve stabiliteye ihtiyaç duyuyorsanız alınabilir. Yine de kablonun yerini tutmasını beklemeyin. Fiyatı gereksiz yüksek fakat doların durumu da belli. Umarım işinize yarar bilgiler vermişimdir. İyi forumlar.