Rehber TP-Link EX20v (AX1800) İkinci Modem Olarak Kullanma Köprü Modu (Bridge Mode) Kurma

geisselgottes

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Macbook Pro | Intel i3 12100F - RX6700
Meslek
Software Developer
Merhaba arkadaşlar.
Bu rehberde, TP-Link EX20v (AX1800) modemi ikinci bir modem (Köprü Modu) olarak ayarlayıp internet dağıtıcı olarak nasıl kullanacağımızı adım adım anlatacağım.

⚠️ Başlamadan Önce Önemli Hazırlık​

• En başta, ana modeminiz ile TP-Link EX20v modemi birbirine bağlamayın.
  • Sadece ayarları yapacağınız bilgisayarı veya telefonu, kablolu ya da kablosuz olarak sadece TP-Link EX20v'ye bağlayın.

Adım 1: IP Çakışmasını Önleme ve DHCP Kapatma​

Ana modem ile ikinci modemin aynı IP adresine (IP bloğuna) sahip olmaması gerekir. Bu yüzden EX20v'nin IP adresini değiştireceğiz.

1. TP-Link EX20v'nin arayüzüne (genellikle 192.168.1.1) girin.
  2. DHCP Sunucusu > LAN Ayarları menüsüne gidin.
  3. LAN arayüzü bölümünde "Default" grubunun sağındaki Düzenle butonuna tıklayın.
  4. Şimdi, ana modeminizin IP'sinden farklı bir IP bloğu belirleyeceğiz.
    • Örnek: Eğer ana (birincil) modeminizin IP'si 192.168.1.1 ise, EX20v'ye 192.168.2.1 gibi farklı bir IP verebilirsiniz.
  5. IP Adresi kısmına yeni IP'nizi girin (Örn: 192.168.2.1).
  6. DHCP Sunucusu'nu Devre Dışı olarak işaretleyin.
  7. Kaydet deyin.
Not: Kaydettikten sonra modem arayüzüyle olan bağlantınız kesilecektir. Bu normal bir durumdur.

Adım 2: Arayüze Yeniden Bağlanma (Statik IP Ayarı)​

DHCP'yi kapattığımız için modemden otomatik IP alamayacağız. Arayüze yeni IP'si (192.168.2.1) üzerinden tekrar girmek için bilgisayarımıza/telefonumuza manuel (statik) IP vermemiz gerekiyor.

1. Bilgisayarınızın (Windows, macOS vb.) veya telefonunuzun ağ ayarlarından statik IP ayarlarını açın.
  2. Aşağıdaki bilgilere göre doldurun:
    • IP Adresi: 192.168.2.10 (Modemle aynı blokta, ancak modem IP'sinden farklı olmalı)
    • Alt Ağ Maskesi: 255.255.255.0
    • Varsayılan Ağ Geçidi: 192.168.2.1 (Bir önceki adımda belirlediğimiz yeni modem IP'si)
    • DNS: 8.8.8.8 (veya 1.1.1.1 ya da boş bırakabilirsiniz)
  3. Ayarları kaydedin ve tarayıcınızdan yeni IP adresi (192.168.2.1) ile arayüze tekrar giriş yapın.

Adım 3: Köprü (Bridge) Modunu Etkinleştirme​

1. Arayüze başarıyla girdikten sonra Genel Ağ > WAN Bağlantıları bölümüne gidin.
  2. Aşağıdaki Ekle tuşuna basın.
  3. Bağlantı Adı: Dilediğiniz bir ismi yazın (Örn: "Kopru" veya "Bridge")
  4. Bağlantı Türü: Köprü (Bridge) olarak seçin.
  5. Kaydedin.
  6. WAN Bağlantıları listesine geri döndüğünüzde, yeni eklediğiniz "Kopru" bağlantısının Etkin olduğundan ve (varsa) "İnternet" seçeneğinin devre dışı olduğundan emin olun.

Adım 4: Son Ayarlar ve Yeniden Başlatma​

1. Hazır arayüzdeyken Güvenlik ayarlarına gidin.
  2. Güvenlik seviyesini Düşük yapın.
  3. Güvenlik Duvarı Etkin seçeneğinin tikini kaldırın ve Kaydet deyin.
  4. Bu aşamada Wi-Fi ayarlarınızı da dilediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.
  5. Tüm ayarlar bitince Sistem Araçları > Yeniden Başlat kısmından modemi yeniden başlatın.

Adım 5: Kurulumu Tamamlama ve Test Etme​

1. EX20v modem yeniden başladıktan sonra, ana modeminizin LAN portundan bir Ethernet kablosunu TP-Link EX20v'nin WAN portuna bağlayın.
  2. Bilgisayarınızın/telefonunuzun ağ ayarlarından Statik IP'yi geri Otomatik (DHCP) alacak şekilde değiştirin.
  3. İnternete bağlanıp bağlanmadığınızı kontrol edin.
İşlemler tamamlanmıştır. Artık EX20v modeminiz, ana modeminizden aldığı interneti köprü moduyla dağıtacaktır.

Önemli Not: Kurulumdan Sonra Arayüze Nasıl Erişilir?​

İnternete bağlandınız ancak 192.168.2.1 adresinden ikinci modemin arayüzüne ulaşamıyorsanız, bu normaldir (çünkü bilgisayarınız IP'yi ana modemden alıyor).

EX20v'nin arayüzüne tekrar ulaşmak için Adım 2'de anlattığım gibi bilgisayarınıza/telefonunuza yeniden Statik IP (192.168.2.10 vb.) vermeniz gerekmektedir.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı