TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim

Hocam merhaba, konuyu birkaç sene sonra yine mesajla canlandırıyorum lütfen kusura bakmayın.

Bize 3-4 ay önce internette bakmak icin geldiler, internet kesintisi vardı diye, biz ADSL altyapidayız, birkaç cadde sonrasında fiber çalışmaları vardi biz sorduğumuzda olduğumuz yere çalışma başlatılacaģı yazıyordu ama maalesef bir şey olmadi, mahalle/ilce Türk Telekom müdürlüğüne gidip sorsam sizce yardımcı olurlar mı? Soru saçma oldu kusura bakmayın yeniden.

Hocam merhaba, konuyu birkaç sene sonra yine mesajla canlandırıyorum lütfen kusura bakmayın.

Bize 3-4 ay önce internette bakmak icin geldiler, internet kesintisi vardı diye, biz ADSL altyapidayız, birkaç cadde sonrasında fiber çalışmaları vardi biz sorduğumuzda olduğumuz yere çalışma başlatılacaģı yazıyordu ama maalesef bir şey olmadi, mahalle/ilce Türk Telekom müdürlüğüne gidip sorsam sizce yardımcı olurlar mı? Soru saçma oldu kusura bakmayın yeniden.
Merhaba hocam,
Rica ederim ne kusuru. Ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Forum dediğimiz mecraların amacı da bu zaten.

Müdürlüğe gidip planlama birimiyle görüşürseniz bölgenin durumuyla ilgili bilgi verebilirler. Yardımcı olabileceklerini düşünüyorum yani.

Gittim ve ocak ayında gelirseniz bir bakarız dediler. Anlattım böyle böyle borular var diye ama gelir mi bilmem 4 ay bekleyeceğim.
Her saha dolabının fiberle ilgisi olmayabilir... Bahsettiğiniz saha dolabının bir fotosunu yollar mısınız? Varsa sağ veya sol üst köşesinde metal bir etiket vardır; orada ne yazıyor? Bir de saha dolabının yan taraflarına bakınız: orada içindeki elektrik saatini okumak için bir pencere var mı? (Eğer içeride elektrik saati varsa...)

İçerde elektrik saati vardı ve Telekom geniş bant erişim kabini diyordu.

Her saha dolabının fiberle ilgisi olmayabilir... Bahsettiğiniz saha dolabının bir fotoğrafını yollar mısınız? Varsa sağ veya sol üst köşesinde metal bir etiket vardır; orada ne yazıyor? Bir de saha dolabının yan taraflarına bakınız: Orada içindeki elektrik saatini okumak için bir pencere var mı? (eğer içeride elektrik saati varsa...)

İçerde elektrik saati vardı ve Telekom geniş bant erişim kabini diyordu.
Tip saha kabinin içine OLT konfigüre edilmiş ise oradan FTTH gelebilir. Diğer durumda O kabini OFSD'ye çevirmek için şebeke elektriği ile ilgili hiç bir durum olmaması gerekli. 1U boy OFSB-ODF koyup, Santral tarafında OLT'den, Tip saha kabin içinde çoklama yapıp, FTTH de verebilirler. Yani, Bir veya bir kaç şekilde FTTH getirilebilir.

Bu arada bu tip sahaları çok büyük ihtimalle ileri de tamamen OFSD'ye çevirip, FTTH vereceklerdir. Baya elit bir bölgede daha bu gün gördüm, sokak'ta 8 adet tip 7 vardı, niye mesela :D DSL boşa çıkacak yakında, yatırım yok. Hepsini OFSD'ye çevireceklerdir büyük ihtimal.

Son düzenleme:
Tip saha kabinin içine olt konfigüre edilmiş ise oradan FTTH gelebilir. Diğer durumda o kabini Ofsd'ye çevirmek için şebeke elektriği ile ilgili hiçbir durum olmaması gerekli. 1U boy ofsb-odf koyup, santral tarafında Olt'den, tip saha kabin içinde çoklama yapıp, FTTH de verebilirler. Yani, bir veya birkaç şekilde FTTH getirilebilir.

Bu arada bu tip sahaları çok büyük ihtimalle ileride tamamen Ofsd'ye çevirip, FTTH vereceklerdir. Bayağı elit bir bölgede daha bugün gördüm, Sokak'ta 8 adet tip 7 vardı, niye mesela :D DSL boşa çıkacak yakında, yatırım yok. Hepsini Ofsd'ye çevireceklerdir büyük ihtimal.

Osfd ve 1U boy ofsb -odf filan kafam karıştı olt filan nedir :)

Bunlar T.Telekom'un Fibernet (FTTH) altyapısında kullanılan teknik donanımların adları ya da kısaltmalarıdır. Konunun teknik tarafında hiç olmadığınız için kafanızın karışması normaldir.

Özetle şunu söylemek mümkün: çok yakınınızda bir saha dolabının olması bu saha dolabındn binanıza fiber kablo çekilmesini mutlaka gerektirmez. Söz konusu saha dolabı (anlattığınız kadarıyla) büyük olasılıkla bir Tip-7 saha dolabıdır; eğer bir insan boyuna yakın yükseklikte ise. Bunların içinde DSLAM denilen elektronik kartlar vardır ve bu nedenle de çalışması için dışarıdan elektrik enerjisi almaları gerekiyor. Bu DSLAM kartları üzerinde de abonelere giden kabloların bağlandığı portlar mevcuttur. Bu haliyle bu tip saha kabinleri yaygın olarak bakır altyapıdan çalışan VDSL sistemin bir bakıma aktarma santralıdır; Telekom'un ana santralından bunlara sadece fiber kablolar getirilmiştir.

Ancak bu saha dolaplarının içinde tadilat yapılarak bunların Fibernet'te (=FTTH) kullanılan ve OFSD (=Optik Fiber Saha Dolabı) denilen pasif aktarma kabinlerine dönüştürülmesi de teknik olarak mümkündür; bu dönüşüm sonrasında artık dışarıdan bir enerji almaları gerekmeyecektir. (Fibernet=FTTH, teknik olarak pasif bir sistemdir (buna PON=Passive Optical Network=Pasif Optik Ağ deniyor...).

Sizin binanıza, anlattığınıza göre, bir Fibernet (=FTTH) getirme hazırlığına başlanmış ama henüz binaya fiber optik kablo(lar) (yani dışarıdan Telekom'un getireceği kablolar) da çekilmemiş. Büyük bir olasılıkla bu kablolar sahada bulunan başka bir OFSD'dan çekilecek; muhtemelen sadece sizin binanıza değil civarınızdaki birkaç binaya da... Bu da Telekom'un çalışma planına bağlı bir süreçtir! Ama daha düşük bir olasılıkla o çok yakınınızdaki saha dolabında bir tadilat yapılıp fiber kablonun oradan çekilmesi de (teknik olarak) mümkün.

Yakınızdaki saha dolabında komplr değil ama kısmi bir tadilat yapılıp bu dolap hem OFSD hem de DSLAM'lo bir saha dolabı olarak dahi kullanılabilir; Telekom'un bileceği iş...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı