TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim

Hocam bize kablo çekildi ama kutu takılmadı açık kapı ise THH'ye yönlendirdi hiçbir şey yapmadı. Hocam kusura bakmayın yanlışlıkla THH demişim tüketici şikayet diye bir yere yönlendirdi.
Ha sanırım şimdi anladım. Kutunun takılması için Açık Kapı'ya yazdınız, o da sizi tüketici şikayet diye bir yere yönlendirdi. Tüketici şikayet dediği yer BTK hocam. Bence sağa sola başvurmanıza gerek yok daha önce de dediğim gibi. Beklemeniz lazım sadece.

Vallahi bu T.Telekom'un işine akıl sır erdiremiyorum. Tamam, binaya (genellikle turuncu renkteki) fiber optik kabloyu çeken 1. taşeron ekip. Binaya OFDK'yı takacak olan 2. taşeron ekip. Bina içinde dahili tesisat (yani abonelere gidecek OBK'lar) Telekom tarafından çekilecekse bunu da yapacak 3. taşeron ekip. Ama 1. hatta 3. taşeron ekipler eş zamanlı olmasa da işlerini bitirdikleri halde 2. taşeron ekibin ortaya böyle 2-3 aylık sürelerle (hatta bazen daha da uzun sürelerle) çıkamamasını anlamakta zorlanıyorum. Sanki ilgili Telekom bölge müdürlüğünün envanterinde her türlü OFDK stoku bitmiş, erimiş gibi abuk bir durum ortaya çıkmakta. Üstelik bu OFDK'lar Türkiye'de ve benim bildiğim en az 3 ayrı yan sanayi firmasınca tarafından üretilmekte... Bunların üretiminde mi bir sıkıntı var (çünkü onlar da çeşitli yan sanayilere bağımlı olarak üretim yapıyorlar) yoksa T.Telekom'un ihale açmasında ve OFDK tedariğinde mi bir sıkıntı var?

Vallahi bu T.Telekom'un işine akıl sır erdiremiyorum. Tamam, binaya (genellikle turuncu renkteki) fiber optik kabloyu çeken 1. taşeron ekip. Binaya OFDK'yı takacak olan 2. taşeron ekip. Bina içinde dahili tesisat (yani abonelere gidecek OBK'lar) Telekom tarafından çekilecekse bunu da yapacak 3. taşeron ekip. Ama 1. hatta 3. taşeron ekipler eş zamanlı olmasa da işlerini bitirdikleri halde 2. taşeron ekibin ortaya böyle 2-3 aylık sürelerle (hatta bazen daha da uzun sürelerle) çıkamamasını anlamakta zorlanıyorum. Sanki ilgili Telekom bölge müdürlüğünün envanterinde her türlü OFDK stoku bitmiş, erimiş gibi abuk bir durum ortaya çıkmakta. Üstelik bu OFDK'lar Türkiye'de ve benim bildiğim en az 3 ayrı yan sanayi firmasınca tarafından üretilmekte... Bunların üretiminde mi bir sıkıntı var (çünkü onlar da çeşitli yan sanayilere bağımlı olarak üretim yapıyorlar) yoksa T.Telekom'un ihale açmasında ve OFDK tedariğinde mi bir sıkıntı var?
3 değil, 4 adet var abi. Erat, Lande, Alfafonet, Karmet. OFDK'ların U boyu, çoklanacak daire sayısına göre değişilik gösteriyor. Telecom genelde 1:8, 1:16'lık saha OFDK'larda Alfafonet ve Lande kullanıyor (U Boyu daha küçük) , 1:32, 1:64lük OFDK'larda Karmet ve Erat kullanıyor (U boyu daha büyüktür.)

Ellerinde PON tarafta, OFDK, OFSB-Patch Panel,ODF, OFSD, OFDÇ, Kablo repaterleri, F/Y-H, OBK var. Aktif tarafta ise OFTK (decial/Çift ve tek fiberlerin toplandığı bölüm, Prensibal hat gibi düşünün.) Yeteri kadar var. Tek sorun salak taşeron ekipleri birbirleriyle senkronize çalışmıyorlar ve takvime göre gidilmiyor. Kafalarına göre iş yapıyorlar.

Abi bak geçenlerde arkadaşıma fiber geldi, OFDK takılı herşey tam gibi gözüküyor, sitelerde de hizmet alabilir şekilde gözüküyor. Bağlatmak istiyor, Ekip gelip bir bakıyor OFDK'nın içi boş. Ne bir PLC var ne de kaset. OFSD'den gelen 6'lık core'u OFDK'nın içine bırakıp gitmişler. Telecom'a da muhtemelen OFDK'ya gelen Core'nin IL/DbM değerine bakıp, haber vermişlerdir herşey tam diye. Böylesine bir IQ düşüklüğü, aptallık var. Eskiden böyle değildi. Cahil elemanlara iş yaptırarak bu hale getirdiler. Çünkü aynı sıkıntı saha ekibinde de var. Telekom'un en iyisi NOC (Network) ekibi. Buradakiler gerçekten dünya standartında. Bütün transmisyon, IP Network, Acsses, Edge ve Core şebeke düzenini bunlar hallediyor, Topolojiyi düzenliyorlar, geri kalan birimler/çalıştığı ekipler çöpün çöpü.

Son düzenleme:
3 değil, 4 adet var abi. Erat, Lande, Alfafonet, Karmet. OFDK'ların U boyu, çoklanacak daire sayısına göre değişilik gösteriyor. Telecom genelde 1:8, 1:16'lık saha OFDK'larda Alfafonet ve Lande kullanıyor (U Boyu daha küçük) , 1:32, 1:64lük OFDK'larda Karmet ve Erat kullanıyor (U boyu daha büyüktür.)

Ellerinde PON tarafta, OFDK, OFSB-Patch Panel,ODF, OFSD, OFDÇ, Kablo repaterleri, F/Y-H, OBK var. Aktif tarafta ise OFTK (decial/Çift ve tek fiberlerin toplandığı bölüm, Prensibal hat gibi düşünün.) Yeteri kadar var. Tek sorun salak taşeron ekipleri birbirleriyle senkronize çalışmıyorlar ve takvime göre gidilmiyor. Kafalarına göre iş yapıyorlar.

Abi bak geçenlerde arkadaşıma fiber geldi, OFDK takılı herşey tam gibi gözüküyor, sitelerde de hizmet alabilir şekilde gözüküyor. Bağlatmak istiyor, Ekip gelip bir bakıyor OFDK'nın içi boş. Ne bir PLC var ne de kaset. OFSD'den gelen 6'lık core'u OFDK'nın içine bırakıp gitmişler. Telecom'a da muhtemelen OFDK'ya gelen Core'nin IL/DbM değerine bakıp, haber vermişlerdir herşey tam diye. Böylesine bir IQ düşüklüğü, aptallık var. Eskiden böyle değildi. Cahil elemanlara iş yaptırarak bu hale getirdiler. Çünkü aynı sıkıntı saha ekibinde de var. Telekom'un en iyisi NOC (Network) ekibi. Buradakiler gerçekten dünya standartında. Bütün transmisyon, IP Network, Acsses, Edge ve Core şebeke düzenini bunlar hallediyor, Topolojiyi düzenliyorlar, geri kalan birimler/çalıştığı ekipler çöpün çöpü.
Arkadaşın başına gelen olay tam manasıyla traji komik bir durum ama "içi boş OFDK" nasıl olabiliyor? OFDK'nın iç donanımını (kaset, PLC, vs.) zaten IFDK üreticisi takıp vermiyor mu? Hal böyle ise bu üretici tarafındaki bir hata; en azından üretim bandından çıkan ürünlere kalite kontol falan hiç yapılmadığının bir işareti... 🤨 👎 (Elektronik/elektromekanik sistemler/cihazlar üretimini epeyce bilen birisi olarak buna inanmak gerçekten çok güç...)

Merak ettim, şimdi içi boş gelen OFDK'nın kapağının iç tarafındaki etiket de yapışık mıymış?😳

Merhaba bugün tarafıma adresim ve bilgilerimi içeren bir mesaj geldi ve beni aradılar. Konuştuğumda planlanana göre işlerin 45 günde biteceği söylendi. Ama şöyle bir olay var ki önce 100 takalım biz size dediler. Ben 1000 neden olmuyor? Dedim önce 100 takalım sonra onu konuşuruz dediler. 100 takıp başlarından savacaklar gibi geliyor. Ne yapmam lazım?

Merhaba bugün tarafıma adresim ve bilgilerimi içeren bir mesaj geldi ve beni aradılar. Konuştuğumda planlanana göre işlerin 45 günde biteceği söylendi. Ama şöyle bir olay var ki önce 100 takalım biz size dediler. Ben 1000 neden olmuyor? Dedim önce 100 takalım sonra onu konuşuruz dediler. 100 takıp başlarından savacaklar gibi geliyor. Ne yapmam lazım?
Kaç Mbps hız istiyorsanız o pakete başvurunuzu yapın aktivasyondan sonra. Gerekli işlemleri yaparlar. Çok takılmayın bunlara.

Bu günlere gelineceğini ne zamandır merak ediyordum.

Bulunduğunuz il/ilçe nedir?

Girizgah olarak yaptıkları bu kıvırmanın Türkçesi şu: "Santralda yeteri kadar OLT (port kapasitesi) yok. (Veya) Size gelene kadar yolda çok fazla sayıda çoklama yapılmış fiber hatta. " Ya vurdumduymazlığa geleceksiniz ve en azından 200, hatta 500 Mbps'lik bir pakette ısrarcı olacaksınız (yani aktivasyon sonrası) direkt o paketlere başvuracaksınız ya da 100 Mbps'yi "şimdilik kabullenip" Santral'daki kapasitesinin zaman içinde (2025 içinde artık kaç ay sürer, bilinmez...) arttırılmasını bekleyeceksiniz. 😵‍💫

Bu günlere gelineceğini ne zamandır merak ediyordum.

Bulunduğunuz il/ilçe nedir?

Girizgah olarak yaptıkları bu kıvırmanın Türkçesi şu: "Santralda yeteri kadar OLT (port kapasitesi) yok. (Veya) Size gelene kadar yolda çok fazla sayıda çoklama yapılmış fiber hatta. " Ya vurdumduymazlığa geleceksiniz ve en azından 200, hatta 500 Mbps'lik bir pakette ısrarcı olacaksınız (yani aktivasyon sonrası) direkt o paketlere başvuracaksınız ya da 100 Mbps'yi "şimdilik kabullenip" Santral'daki kapasitesinin zaman içinde (2025 içinde artık kaç ay sürer, bilinmez...) Arttırılmasını bekleyeceksiniz. 😵‍💫

Bulunduğum ilçeyi size DM'den yazayım hocam.

Son düzenleme:
Bulunduğum ilçede 2 ay önce internet üzerinden baktığımda boş port gözüküyordu(127metre uzaklık). Şu an gözükmüyor, yan binada ana TT var hatta üzerinde baz istasyonu bile var. Hafta başında görüşmüştüm temsilcide ilgilendi bayağı ardından Cuma günü bir daha uğrayın dediler. Bugün gittim boş port olmadığını yatırım yapılmadığı söyledi. Magnet önerdi ne zaman port boşluğu olacağının belli olmadığını belirtti. Şu an Vodafone 12Mbps internet kullanıyordum ki 1.5 aydır o internette yok. Pazartesi günü teknik ekip gelip baktı 1 gün çalıştı internet ardında gitti anında fatura parası da çekilmiş. 2007 yılından beri internete erişen biri olarak şunu anladım sene 2024 galiba...

Aralık ayında apartmanın internet altyapısını yenilemek istiyoruz ne yapabiliriz? 😌

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı