Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu

Enes Kaan_

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhabalar öncelikle iyi günler dilerim. Hepsiburada üzeriden adıma faturalı Xiaomi Mİ 6 64GB telefon satın almıştım telefon 2 YIL ithalatçı ( Delta Servis ) garantisi mevcut. Telefonu donma ve ön kameranın çalışmaması sebepleri ile Delta Servise gönderdim. Servis 21.01.2019 tarihinde ürünü teslim aldı ve işlemleri onayladı 15.02.2019 Cuma günü tam 20 iş gününü bulmuş olacak telefonun tamir süresi. Ben herhangi bir hakem heyeti olayı istemiyordum lakin 13 iş gününü geçtiği takdirde ürüne eşdeğer bir cihazı yedek olarak göndermesi gerekirken bana Vestel Venus telefon göndereceklerini söylediler bende kabul etmedim ve 20 iş gününü geçmesini bekledim. Şimdi e-Devlet üzerinden hakem heyeti başvurusu yaptım ama tam olarak neler olmalı vs. bilmiyordum. IMEI ve Delta Servisin telefon numarasını, adresini ve e-Fatura numarasınıda şiakyetime ekledim. Sorularım şimdi başlıyor. İlk olarak ben şikayet edeceğim şirketi Delta Servis Olarak yazdım bu doğru mu yoksa Hepsiburada'yı mı şikayet etmem gerekiyordu. İkincisi bana herhangi bir servis kağıdı gelmedi, heyet başvurusunda internet üzerinden aldığım ekran görüntülerini ve e-faturayı delil olarak sundum bu yeterli mi ? Üçüncüsü kaymakamlık ile e-Devlet üzerinde yapılan başvuruların arasında herhangi bir süre önceliği daha hızlı işlem vs fark varmıdır ? Beni tecrübeli bir arkadaş bilgilendirir ve sorularımı cevaplarsa çok makbule geçer. Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin.....

1- Delta Servisi şikayet etmeniz doğru bir hareket, koşulsuz şartsız iade hakkının sona erdiği tarihten itibaren satıcı ile bağınız bazı nadir istisnalar hariç tamamen kopar, ithalatçı veya Türkiye Distribütörü olan firmalar ile muhatap olursunuz.

2- Ülkemizde bazı kaliteli marka ve servis zincirleri hariç "Onarımı yapılan ürün için servis kağıdı" veren işletme neredeyse yok gibi. Siz kargoyu gönderdiğiniz tarihi net bir biçimde belirtin, arada geçen süreyi net bir biçimde belirtin. Yapılan teklifi belirtmen - ekran görüntülerini atman yeterli. Zaten firmanın savunması da istenir ancak haklı olduğun zaten ortada.

3- Süre farkı olduğunu zannetmiyorum çünkü E-Devlet kapılarının halka açılma amacı; hizmete ulaşım süresini kısaltmaktır. Arada bir öncelik farkı olduğunu asla zannetmiyorum.

Siz başvurunuzun sonuçlanmasını bekleyin, takipte olun. Yasal süreç içerisinde onarılmazsa iade - değişim haklarına da ulaşabilirsiniz. THH başvurusu yaparken "İsteğinizi net olarak belirtin" bu yüzden.

@BilgisayarKurdu Cevap için öncelikle teşekkür ederim. Öncelikle bu sorunu yaşamış 2-3 kişiyle görüştüm bana Hepsiburada olarak girmemin doğru olacağını söylediler Benim pek bilgim yok sadece hakkımı savunmak istediğimden doğru başvuru yapmak istiyorum kusura bakmazsın umarım. İkinci olarak belge olarak elimde sadece Fatura, Garanti Belgesi ve Ekran görüntüleri var. Delil olarak sunduğum ekran görüntüsünü ayrıca yazdığım şikayeti ekte belirtiyorum açıp bakarsan çok memnun olurum. Bu arada benim şikayetim 20 iş günü içinde yapılmayan malın değişmesi onuda söylemek istedim. Şimdiden yardımların için sağolasın.

Dosya Ekleri

• ek1.JPG
    41,4 KB · Görüntüleme: 189
  • ek2.JPG
    71,8 KB · Görüntüleme: 201
Faturayı eklere yükleyip 20 gününü aşan servis süresi yazsan bile yeterlidir; onlar senin derdini çok iyi biliyor zaten. Bürokrasi uzmanı olmana kati suretle gerek yok kısacası Ben satış sözleşmesinde yazan firmayı şikayet ediyorum direkt; satın alınan mağazayı belirtmek kaydıyla. Tüm detay ve fotoğrafları ekliyorum zaten.

İsteğini de güzelce belirtmişsin, şuan yalnızca beklemek kalıyor geriye. İlgili süreç içerisinde servis tamiri tamamlarsa kabul etmiyorsunuz, yeni bir telefon ile değişimin gerçekleşmesini talebinde sabit kalın.
Hatta arada 20 iş gününden sonraki günlerde telefonsuz kaldığınız için ekstra bir mağduriyet durumunuz var.

@BilgisayarKurdu Buranın ortamı gerçekten hoş yardımın için yine teşekkür ederim. Ben sormadan cevaplamışsın beni ararlarsa telefonumun tamirini beklemelerini mi söylemem gerek yani ? İkinci olarak Bu başvuru formunu iptal etmem daha mı doğru olur çünkü Delta Servisi şikayet ettiğim şirket olarak ekledim adres şirket ünvanı vs. hepsi Delta Servis bilgileri iptal edip Hepsiburada adında aynı şikayeti oluşturmak daha doğru der isen yapayım hemen... Allah Razı olsun yardımların için..

Azami 20 iş günü servis süresi birçok ürün kategorisi için standarttır. 21 gün olduğu anda talepte bulunarak ürünün yenisi ile değişimini - stoklarda yoksa bir üst modelini talep edebilirsiniz, yasal hakkınızdır. 30 gün içerisinde yeni ürünü size kargolamış olmaları gerekmektedir. Toplam mağduriyet süreniz en fazla 50 gün oluyor kısacası, cep telefonu gibi önemli bir cihaz için oldukça önemli bir süre aslında. Bu haklar standarttır ve savunması olmaz, 20 günü aşıran servisin kendini savunma imkanı zaten yoktur, el mahkum sizin talebinize boyun eğmek zorunda kalırlar.

Seni servis arayıp "Kardeşim biraz daha bekleyin gönderiyoruz" derse, THH başvurusu yaptığınızı - 30 gün içerisinde ürünün yenisi ile değişimini talep ettiğinizi belirtin.
Eğer önemsiz bir arıza ise 2 aylık cihazın yenisi için 30 gün daha kaybetmeyin tabi. THH başvurusunun bir diğer amacı; ilerleyen süreçte tamiratı ertelemeye devam ederlerse elinizde birer koz bulunması, gerekirse yasal yollardan kısa süre içerisinde hakkınıza kavuşmanız.
Karar açıklanınca sözleşmedeki satıcıya bilgi aktarılır, 15 gün içerisinde itiraz etme hakları mevcuttur. İtiraz edemeyecekleri bir durum söz konusuyla daha hızlı bir şekilde dosya çözüme kavuşur zaten.

Ürünün faturası veya fişi veya garanti belgesi + varsa yetkili servis fişi veya dijital ortam kayıtları mevcutsa yüklemeniz yeterli. Hepsiburada'dan aldığınızı da belirtmişsiniz, fatura da varsa hiçbir problem olmaz gönlünüz rahat olsun kesinlikle. Belge ve dökümanlar tamsa, önemi yok merak etme Bazen belge ve döküman olmadığı durumlar bile olabiliyor, THH heyeti yardımcı oluyor, halden anlıyor, hakkınızı yerde bırakmıyor.

Son olarak Technopat'daki ortam güzeldir evet Elden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

@BilgisayarKurdu Evet ortam çok çok güzel. bugün 21 iş günü oldu ben kendim arayıp yeni telefon talep edeyim mi yoksa başvurunun sonuçlanmasını mı bekleyeyim hangisi daha uygun olur ? Belgelerimi tamamiyle ekledim şimdilik sadece beklemem gerekiyor sanırım. Teşekkürler

Evet arayıp talebinizi bildirin, olumlu karşılık vermezlerse THH başvurunuz devreye girer zaten.
Ancak aldığınız telefonun fiyatını rica edeceğim sizden. 20 günü aşan servis süresinde ürünün KDV dahil bedeli de önemli bir kriterdi diye hatırlıyorum. Belirli bir rakamı aşıyorsa THH yerine Tüketici Mahkemeleri ilgileniyordu. 2019 yılına kadar yasada bir değişiklik olmuş mu bir kontrol edeceğim ben de.

@BilgisayarKurdu Uyuşmazlık bedeli : 1610,08 TL olarak girdim 1200 liraydı sınır öyle hatırlıyorum ben yarın arayım 20 iş gününü geçtiğini ve yeni telefon talep ettiğimi bildiriyorum öyleyse.

5600TL civarı uyuşmazlık bedeline kadar ikamet ettiğiniz İlçe Hakem Heyeti'ne başvurabiliyorsunuz.
Bilgiyi doğrulamak adına ALO 175 hattını arayarak bilgiyi doğruladım.

Ara ve çok nazik bir dille yasal süreyi geçtiklerini, değişim talep ettiğinizi belirtin. Hepsi bu kadar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…