Rehber Tüm kulaklıklar için en iyi ses kalitesini alma

Sizlere sahip olduğunuz kulaklıklardan alabileceğiniz en kaliteli sesi nasıl alabileceğinizi göstereceğim. Bu ayarları yaptıktan sonra yeni bir kulaklık almanıza gerek kalmayacak(!) :). Kimse bu konu hakkında bir şey anlatmadığı için bu rehberi oluşturma kararı aldım. Umarım yardımcı olur.

Her kulaklığın EQ ayarı farklıdır ve başka bir modelin EQ ayarı kullanılmaya çalışıldığı zaman yüksek ihtimalle sesi düzeltmek yerine daha kötü yapar. Peki bir müzik kulağımız yok ise ve internette de kimse bizim modelimize düzgün bir EQ profili paylaşmadıysa biz nasıl ayar çekeceğiz bu arkadaşa. İşte tam bu sırada imdadınıza AutoEQ yetişiyor. Autoeq dediğimiz şey odyofiller tarafından profesyonel aletler kullanarak sizin kulaklığınızın her frekansa verdiği tepkiyi ölçer ve bu ölçüm verilerini siteye yüklerler. Site de bu verileri harman gibi target denilen grafiklere uyması için yapılması gereken ekolayzır ayarlarını uygulama uygulama gösteriyor.
harman EQ target nedir?
  • harman EQ target, harman ınternational ındustries tarafından geliştirilen bir frekans tepkisi eğrisidir.
  • Bu eğri, kulaklıkların veya hoparlörlerin ideal frekans tepkisini temsil eder.
  • Harman, bu eğriyi insanların genel olarak hoşlandığı sesi yakalamak için oluşturdu.
harman EQ target ne işe yarar?
  • dengeli ses: Harman EQ target, müziği daha dengeli ve doğal hale getirmek için kullanılır.
  • tiz azaltma: Bu eğri, birçok odada tiz seslerin hava kaynaklı azaldığını gösterir.
  • referans noktası: Harman EQ target, ses sistemlerinin veya kulaklıkların performansını değerlendirmek için bir referans noktası olarak kullanılır.
Şimdi bu kadar bilimsel veriden sonra nasıl yapacağımıza geçelim.

Android için:
Play Store'dan Wavelet'i indirin. Kulaklığı telefona bağlayıp uygulamayı açtığınız zaman önünüze böyle bir ekran gelecek:

Wavelet_ana_ekran.jpgWavelet2.jpgWavelet3.jpgWavelet4.jpg
Buradan en yukarıdaki autoeq kısmına girin ve arama yerine kulaklığınızın modelini yazıp seçin. Kendisi otomatik olarak kulaklığı harman Target'ı ile eşitleyen EQ ayarını yapacak:

Bu ses ben de dahil çoğu kişi için zevksiz kalacak bunu da düzeltmek için ana ekrandan grafik ekolayzır sekmesine giriyoruz. Çoğu kişi v shape denilen yani tiz ve vokallerin(2-16KHz) ve basların(62.5-125Hz) arttırılıp midlerin hafif düştüğü ya da sabit kaldığı ekolayzırdan hoşlanır. İster kendi beğendiğim ayarı yapın ister kendiniz müzik zevkinize göre ince ayar yapın.

Bu ayarları yaptık ama kulaklığa bazı frekanslarda olması gerektiğinden fazla desibel ses talep ettiğimiz için kulaklıkta cızırtı sesleri gelebilir. Bunun için yine ana sekmeden limitleyici kısmına giriyoruz. Buradan otomatik ayarlama tikini açacağız fakat biraz maksimum sesten feragat ememiz gerekiyor. Eğer bu ses size az geliyorsa tikin altından cızırtı yapmayacak şekilde manuel olarak daha az düşürebilirsiniz.
En son olarak bu ayarların sadece müzik dinlerken değil, her zaman çalışması için aşağıdaki ayar çarkından legacy(eski) modunu açıyoruz. Eğer legacy modu çalışmaz ise ADB ile izin vermeniz gerekiyor çoğu kişide çalıştığı için anlatmıyorum ama yorumlara yazarsanız yardımcı olurum.

Windows için olanı da eklemeye çalışıyorum en kısa zamanda ekleyip bitireceğim.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı