Tüm Linux dağıtımları GNU tabanlı mı?

Makaleler
2
Daha fazla  
O mantıkla çalışmıyor işte. GNU ile neden en iyi Linux'un çalıştığını, GNU geliştiricilerinin Linux'u keşfettiğinde nasıl mutlu olduğunu kendi açıklamalarından görebilirsiniz.

En basitinden aşağıdaki belgeseli izlemenizi öneririm.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Teşekkürler izleyeceğim. Konu açılmışken şunu da sorayım. Şöyle bir görsel gördüm. Görselde Debian, Pupy Linux, Enoch, SLS, Crux, Red Hat aslında GNU/Linux'un ana dağıtımları olarak görülüyor. Çokça bildiğimiz Arch Linux'un Crux, Gentoo'nun Enoch, Slackware'in SLS ve Fedora'nın da Red Hat tabanlı olduğunu gösteriyor. Hatta openSUSE'nin de Slackware tabanından geldiği görülüyor. Debian, SLS ve Red Hat gibi dağıtımlar bir şeyi taban almamış da sıfırdan yazılmış görünüyor. İyi de hepsinin tabanı aslında GNU değil mi? GNU'nun kodlarının yeniden derlenip farklı halde dağıtılmış versiyonları değil mi?

mainistros.jpg

Son düzenleme:
Linux bir çekirdektir. Donanım ile kullanıcı girdileri arasında bağlantı kurar. RAM yönetimi, disk yönetimi, GPU'dan görüntü alma gibi işleri yapar. Ancak bu haliyle tam bir işletim sistemi olamaz. Tam bir sistem olması, GNU gibi bir yazılım koleksiyonu ile mümkündür.

GNU, aslında bir yazılım koleksiyonu ve işletim sistemi girişimidir. Derleyicileri, API'leri ve temel yardımcı programları mevcuttur. Ancak kendi çekirdeği (Hurd) pratikte kullanılabilir durumda olmadığı için, Linux çekirdeği ile birleştirilerek kullanılır.

Bu nedenle, GNU ve Linux ayrı ve modüler yapılardır; bağımsız olarak geliştirilirler.

Bugün GNU yazılımları ve Linux çekirdeği, farklı kombinasyonlarla kullanılabilmektedir:
  • GNU/Linux (en yaygın kombinasyon)
  • GNU/Hurd (bir kaç örneği mevcut Debian GNU/Hurd gibi)
  • GNU/BSD
  • ART/Linux (Android) (Android Runtime ve Linux çekirdeği kullanılır)

Son düzenleme:
1985 - Richard Stallman UNIX'e para vermemek için GNU'yu yazar. Hurd diye bir kernel yazmaya başlar fakat tamamlayamaz çeşitli durumlardan ötürü.
1991 - Benzer şekilde Linus Torwalds'da bir arayış içindedir, GNU'yu görür ve eksik olan şeyi; kernel'i "Linux" yazar.

GNU alt seviye (düşük değil, tabanı oluşturan alt seviye) işletim sistemi olur, Linux kerneli de bunun orta ve üst seviye (diğer programlar v.b) ilişkilendirilmesini sağlar. Sonra gelen dağıtımlar/distrolar genel Linux adıyla anılır hale geldiler. Kendi setleri var alt tabanları aynı, üst tabanları ihtiyaç.

Örnek olarak günümüzdeki Windows serileri Windows NT kerneli üzerinde çalışır, Mac* serileride BSD üzerinde çalışır.

*Gerçi 1990'ların başında NeXT'i bünyeye aldıklarında BSD'yi bayağı uyarlamışlardı.

Evet tüm dağıtımlar yazılımları alıp birleştirip bunu tek bir bütün olarak paylaşır. Genel olarak dağıtımlar arasında şunlar değişir:
  1. Paket yöneticisi.
  2. Konfigurasyonlar.
  3. Yazılım sürümleri.
  4. Varsayılan yüklü gelen yazılımlar.
  5. Dağıtımın hedefi.
  6. Dağıtımın destekçisi.
Yani çoğunlukla yeni bir icat çıkmıyor ortaya. Tabii bu dağıtımlar inovasyon yapıp sunmuyor değil.

Hatta biraz daha uzatmak gerekirse.
Paket yöneticisine girmeyeceğim bile herkez biliyordur.
2. Konfigurasyonlar mesela bir dağıtımda filesystem bağlanma aşamasında abc ayarları yapılırken başka bir dağıtımda cdf ayarları yapılmıştır. Bu genellikle dağıtımın hedeflediği kitleye göre değişir.
3. Yazılım sürümleri mesela Debian kurduğun zaman yazılımların eski olduğunu fark edersin. Veya Tumbleweed kurduğunda son sürüm olduklarını. Yine dağıtımın hedefine göre değişiyor.
4. Aslında en uç örnek verebileceğim yer burası Alpine dağıtımı GNU kullanmaz, Ama diğer dağıtımlar GNU kullanır.
Gerçi muhtemelen biliyorsundur ama bu kadar yazdım ctrl+enter.

Kismen. GNU bir grup program. Alpine mesela bu "grup" programlarinin tumunu kullanmiyor. Muhtemelen benim bilmedigin baska distrolar da vardir icat cikaran.

Ben yazilimda "tabanli" kelimesinin cok hatali kullanildigini dusunuyorum. Bir seyin X tabanli olmasi icin hiyerarside onun ustune kurulu olmasi gerekiyor. bash yerine zsh kullanabiliyorsun. Terminalin teknik olarak GNU tabanli degil.

GNU cok iyi standardize edilmis ve olgun parca parca programlar yalnizca. Sistem onlarin ustune kurulmuyor, onlar sistemin ustune kuruluyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı