Tüplü Tofaş Şahin çok yakıyor

Makaleler
16
Yer
Antalya
Kullandığım 1.6 96 Şahin son zamanlarda çok yakıyor gibi geldiği için gittiğim mesafe ve doldurduğum yakıtın hesabını tutayım dedim. Tüp göstergesi kırmızı ışık verdiğinde gittim Opet'ten 100 liralık (5.62 Litre) LPG aldım. Sayacı sıfırladım. Bugün 29 km olunca LPG göstergesi yine kırmızı ışık yandı. Şimdi ben bu arabayı şehir içi kullanıyorum, hatta trafikte, ışıklarda çok beklediğim oldu dün kampüsten dönerken. Yine de çok yakıyor gibi geliyor. 30 km desek, 100 km'de 17 litre yakacak şehir içi. KM başına 3 liradan fazla oluyor. Ferrari mi kullanıyorum? Bu sefer dün trafikte çok bekledim gerçekten belki de ondan böyle denk geldi tam hesapladığım zamana. Tekrar alıp bittiğinde yine değerleri yazarım.

Köye gidiş geliş yapınca 160-170 km'yi geçiyor aslında tam depo ile (depo 19 LT.) Onu tam hesaplamadım, bu ilk hesaplayışım. Sizin tüplü Tofaş'larınız ne kadar yakıyor merak ediyorum.

Arabada sorun olarak gördüğüm şey: rölantide iken bazen devri çok düşüyor hatta stop edecek kıvama geliyor gaz vermezsem. Bu sıkıntı da arabayı sanayiye vermiştim, balata + soğutma bakımı için. Ondan sonra olmaya başladı. Tekrar götürdüm aynı yere "biz gaz ayarı falan ellemedik, sen az depoyla dolaştığın için öyledir" vs. bi şeyler söylediler. Ne alaka anlamadım eskiden de az depoyla dolaşıyordum hep :d Yani ilk çalıştırdığında biraz gaz vermezsen stop ediyor o zaten normal. Ama arabayı çalıştırıyorum, ilerliyorum ışıkta duruyorum, normalde 900-1000 devirde olur rölantide, bu sorun olduğu zaman 500-600'e düşüyor, haldır huldur sallanıyor araba, gaza biraz dokunarak bekliyorum ışıkta böyle olduğu zamanlar.

Var mıdır tavsiyeleriniz? Bu söylediklerim normal midir? Yani eski bir araba, verimli olmasını beklemiyorum tabi ama yine de bana çok aşırı fazla geldi. Dediğim gibi tekrar gaz alınca ne kadar yaktığını takip etmeye devam edeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gaz ayarı ile oynanmış, bu şekilde çok fazla kullanmadan tekrardan baktırın derim.

Hava filtresini bir kontrol eder misin? Bu kadar fazla yakmasının imkanı yok. Karışım aşırı zengin. Ya olduğundan fazla yakıt geliyor ya da olması gerekenden az hava geliyor gibi geldi.

Alternatif olarak sistemin bir yerinde kaçak olabilir. Sadece çalıştığı zaman sızdırıyordur. Muhtemelen emme kısmına yakın olmalı ki bu denli fazla kayıp olsun.

Bu Şahin S kataloğundaki benzin tüketimi bilgisiymiş. Şehir içini LPG'ye oranlayınca sanki normal gibi geldi benimki ama Yine de baktıracağım düzgünce.

Kataloğa göre bakarsak normal. Kullanımda genelde yazanların 2-3 litre arası üzerinde oluyor. Buna LPG'nin tüketimini de eklersek 16 civarına gelir.

Normal gibi geldi. Acaba bu araç enjeksiyonlu olan motor mu? Enjeksiyonlu Tofaşı olan arkadaşım, sürekli fazla yaktığından şikayet ederdi. Otomobilimden fazla yakıyordu.

Karbüratör ayarlarına (Enjeksiyon ise enjeksiyon ayarlarına) baktırın, motorda da sorun olabilir gaz vermeden çalışmıyorsa. Gaz ayarlarıyla da oynamış olabilirler.

Araç 1996 Şahin S 1.6 diye biliyorum, ruhsata kontrol amaçlı tekrar bakarım ama bu model büyük ihtimalle.
Karbüratör ayarlarına (Enjeksiyon ise enjeksiyon ayarlarına) baktırın, motorda da sorun olabilir gaz vermeden çalışmıyorsa. Gaz ayarlarıyla da oynamış olabilirler.
Çalışması normal tüplü araç gibi ilk çalıştığında çoğu tüplü araçta hafif gaz vermek gerek diye biliyorum da benim sorun başka. Düz yolda gidip ışıklarda durunca veya giderken bile vitesi boşa atınca 500-600 devire düşüp stop edecek kıvama geliyor. Bazen oluyor bazen olmuyor, dediğiniz gibi büyük ihtimalle bi sıkıntı var o dediğiniz gazı püskürten parçalarda. Benim servise götürdüğüm zamana denk geldi herhalde sorun, yoksa alakasız yani ben servise balata değişimi ve hararet sıkıntısı için vermiştim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…