Türk-Alman üniversitesi nasıldır?

Merhabalar arkadaşlar. Ben Sakarya'dan lisans mezunuyum şu an İTÜ de doktora yapıyorum. Aynı zamanda Türk almanda araştırma gorevlisiyim. İstanbul'da gercek anlamda universite olan 2 üniversite mevcut biri İTÜ diğeri Boğaziçi. Bu ikisine gidemiyorsaniz İstanbul'da okumanızın hiçbir avantajı veya dezavantajı yok. Şimdi arkadaşların iddialarına cevap vereyim.
1. akademik kadro iyi değil demiş birileri: Tau akademik kadro olarak oldukça iyidir. Muhendislik fakultesi için konusuyorum. Okulun tam zamanlı kadrolu hocalari ve asistanlarinin çoğu İTÜ Boğaziçi ODTÜ gibi üniversitelerde ya lisans ya doktora yapmış kişilerdir. Bunun üstüne üstlük dil şartı olduğundan zaten akademik kadro o kadar özenle seçiliyor ki yani akademik kadro kötü diyen muhtemelen dersleri kötü olduğu için okulu kötülemek istiyordur diye düşünüyorum. Akademik kadro ile ilgili bir artı yön daha zaten derslerin yarısına yakını Almanya'da isim yapmış alman üniversitelerinde hoca olan kişiler tarafından veriliyor. Dezavantaj ise hoca tam zamanlı hoca sayısı az olduğundan bölümler henuz tam oturmuş gibi değil. Egitim dili Almanca olduğu için okul hoca bulmakta zorlanıyor.
Çok uzun oldu bir sonraki mesajda devam edeceğim.
2. Yurtlarla alakalı birşeyler söylemişler. Zaten okulun kyk yurtları yok. Okulun içindeki misafirhaneleri gecici yurda çevirdiler kyk yurtlari yapılana kadar. Yani oturmus bir yurt duzeni yok. Bu sebeple çok bir yurt beklentiniz olmasın küçücük bir bina çok az öğrenci kalabiyor zaten. Özel yurtlarda okulun kontrolunde veya denetiminde olan kurumlar olmadığından bu konuda yapilabilecek bir şey yok.
3. Birileri YTÜ ni TAÜ ye tercih etmiş. TAÜ YTÜ nün yanında çok çok daha iyidir. YTÜ den çıkınca ortalama bir muhendis olursun iş bulmak senin kendi cabana kalmış bişi. Ama TAÜ den ileri seviye Almanca konusabilen Almanyanin tanıdığı ve bir çok imkan sunduğu bir mezun olarak çıkarsın. Yani YTÜ, TAÜ ile kiyaslayabileceginiz bir okul değil. İTÜ ODTÜ deseniz anlarım. Bunlar ileri seviye muhendis çıkarır ve bunların mezunlarını eger sosyal olarak problemli insanlar degillerse Türkiye'de tum firmalar havada kapar ama YTÜ den çıkarsanız herhangi bir önceliğiniz yoktur. TAÜ gibi desteklenen imkanlarıniz da olmazsa tamamen kendi halinize kalırsınız.
 
Son düzenleme:
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi olarak ben bu soruyu cevaplandırayım.
Bi kere şunu netleştirelim, YTÜ orta seviye Mühendis falan yetiştirmez.
YTÜ Türkiye'nin en iyi 3.teknik üniversitesidir.
1911 yılında kurulmuş 111 yıllık bir üniversitedir.
YTÜ mezunları da İTÜ mezunlarının girdiği yerlere girebilir.
Bunun örneklerini de görebilirsiniz...
Bu yüzden 111 yıllık YTÜ gibi bir üniversite varken Türk Almanı ondan üstün tutmak doğru değildir.

Türk Almanın üstün gibi görünmesinin iki sebebi var:
1. YKS puanları
2. Almanca

Soru: Tobb Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Burslunun puanı İtü Makine Mühendisliği puanından daha yüksek. Puanı daha yüksek diye Tobb Ekonominin Mühendisliği İtünün Mühendisliğinden daha mı iyi oldu ?
Ha bu arada TAÜ'nün puanın yüksek olmasının sebebi Almanca. Almanca öğrenip yurtdışına gideriz veya Alman şirketinde çalışırız diyenler yazıyor. Farkında olmadıkları bir şey var:

- Şimdi Alman Şirketleri Türk Alman mezunlarına ekseriyetle Almanca biliyorlar diye ilgi duyup almak istiyor. Bu işe alım işlemleri zamanla azalmayacak mı ? Her şeyin bir arz talep ilişkisi vardır.
Yani demek istediğim eninde sonunda Aselsanın Odtü Gazi gibi okullara olan yarı doygunluğuna dönecek bu iş. Her Odtü mezunu savunma sanayide mi çalışıyor? Hayır.
Yüksek ortalama yapıp ciddi çaba sarfetmeleri gerekiyor...
Almanca bilen mühendis işsiz kalmaz, fakat her TAÜ mezununun kolayca Alman şirketlerine giremeyeceğini, bu alımların azaldığını zaman içinde göreceksiniz çünkü Alman Şirketlerinde yavaş yavaş doygunluk olabilir...

Ha bide okulun bazı dezavantajları olan:
- Okulun konumunun kötü bir yerde olmasını
- Ekseriyetle Öğrenci Apartında veya İlim Yayma gibi bir yerde kalmanız gerekebileceği (pahalılar), halbuki Avrupa yakasında bir sürü KYK var...
- Akrabalarınıza arkadaşlarınıza hatta bazı yöneticilere iş adamlarına söylediğinizde dahi Türk Alman'ı bilmemeleri...

Ha bu kadar yeriyorum TAÜ'yü, kötü okul mu derseniz tabikide değil.
Bu arada benim de aklımda Almancayı öğrenmek var ve öğreneceğim okulu bitirmeden.
Zaten ben Almancayı öğrenmeyi başardıktan sonra rakip bir TAÜ lü çıkınca bana karşı hiçbir avantajı kalmayacak.

Çok iyi seviyede İngilizce Almanca bilen YTÜ'lü vs Çok iyi seviyede Almanca bilip iyi seviye İngilizce bilen TAÜ'lü dediğiniz zaman ikisinin de yetkinliklerine bakılıp işe alınacak kişinin seçileceğini düşünüyorum.

Zaten eğer sadece eğitim kalitesine bakılarak TAÜ'nün YKS puanları yükseltilmiş olsaydı bugün İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesinin de puanlarının TAÜ YTÜ kadar olması gerekirdi...
İzmir Yüksek Teknolojinin bazı bölümlerinin akademik kadrosunun büyük çoğunluğunda İTÜ'lü ODTÜ'lü hocalar var...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı