Türk halkının manipülasyon kaynağı: Tarihi Diziler

Iori Yagami

Hectopat
Katılım
29 Ocak 2022
Mesajlar
1.449
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Türk halkının zeka seviyesini çok iyi anlatan bu manipülasyon kaynağı Türk halkının çoğunluğunun siyasi, toplumsal fikirlerini çok kolay bir sekilde yönlendirebiliyor. Diriliş Ertuğrul ile parlayan ve potansiyeli görülen bu manipülasyon kaynağı devletin çokça yararlandığı bir yol. Fazlasıyla da etkili bir yol.

Bakınız mesela "Payitaht Abdülhamid"den önce kimse 2. Abdülhamid'i tanımıyordu. Şimdi ise adamı peygamber ilan etmedikleri kaldı. Şu an büyük bir kitlede 2. Abdülhamid hayranlığı başladı. Bu filmden önce adamın padişah olduğunu bilmeyenler vardı ülkede. Dizide 2. Abdülhamid öyle bir anlatılıyor ki sanki hiç günahı olmadığını zannediyorsun. Bu diziden sonra sokakta "Atatürk ülkeyi yıktı, Abdülhamid'i o tahttan indirdi, Abdülhamid ülkeyi çok iyi yönetiyordu" gibi konuşmalar başladı. Bu büyük manipülasyonun sadece bir kısmı.

Sonra "Alparslan: Büyük Selçuklu" diye bir dizi yayımlanmaya başladı. Bu diziden sonra da halkta büyük bir Selçuklu sevgisi başladı. Ondan sonra Barbaros Hayrettin Paşa ile ilgili bir dizi yayımlandı. Ondan sonra bir başkası. Ondan sonra öbürü. Ondan sonra berikisi. Bu iş böyle böyle gitmeye devam ediyor. Evet insanların tarihini öğrenmesi gayet güzel bir şey fakat bunu objektif bir anlatımla öğrenmeleri lazım. Bu gibi diziler tarih öğretmek için değil manipüle etmek için yayımlanıyor. Objetiflikten uzak birer zırvadan ibaret bu diziler. Beyin yıkamak için yapılmış hepsi. Bu dizileri izleyen "koyun" Türkler'de cellat aşkı başlıyor. "Açlıktan sürünsek de devletimizi kaybetmeyiz" demeye başlıyorlar. Hükümete aşk beslemeye başlıyorlar. Devletle hükümeti bir tutuyorlar. "Abdülhamid'i kaybettik Reisi kaybetmeyiz" diyorlar. "Atalarımız 40 gün 40 gece sefer yaptılar, bu açlık bize devletimizi sattıramaz" demeye başlıyorlar.

Tüm bunlar da hükümetin işine geliyor. Her ay TRT 1'de yeni tarih dizisi çıkmasının nedeni bu. Belki biri tutarda milyonlarca oy getirir düşüncesi diye. Konuyu şairin ünlü dizesiyle bitirmek istiyorum.

"Celladına aşık olmuşsa bir millet
İster ezan, ister çan dinlet
İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet
Müstehaktır ona her türlü zillet."
 
Abdülhamid'i severim, sayarım. Ancak herif dizide öyle bir gösterilmiş ki Fatih Sultan Mehmed Han Hazretlerinden bile üstün görüyorlar.

Filmde anlatılan çoğu şey palavra ve yalanlardan öteye gidemez, düzgün anlatılan yer 1 elin parmağını geçmez.

Dizide sanki Abdülhamid aç bırakılmış gibi davranıyorlar izlediğim kadarını biliyorum, Abdülhamid'in denge politikasından hiç bahsedilmemiş sanki Abdülhamid toprakları canına kadar savunmuş gibi yada Yunanistan savaşında Atina'ya tam girecekken gelen Rusya-İtalya-İngiltere baskısı sonucunda geri çekildiğini.

Abdülhamid dönemi borçlar ödendi ancak hakimiyet gene İngilizlerin elindeydi ve yine borçlar arttı, denge politikası yüzünden savaşmayarak değil de politikalı şekilde verdik toprakları bu bizim aleyhimize oldu.

Abdülhamid yeri geldiğinde çok sakin, yeri geldiğinde çok tedirgindir ayrıca kurduğu Jurnalci timi öyle bir dönemde dahi nasıl kurulduğunu gösterir ( Mason loncaları hesaba katılmadı, Jurnalciler giremiyordu )

Ne İttihatçılara, Ne Abdülhamid'e, Ne Atatürk'e düşman olun bunlar tarihimizdir bunlar vatanımızdır bu heriflere düşman olmayın bunlar vatanseverdir, Ayrıca Abdülhamid ile Erdoğan aşırı farklı kişiliklerdir. Abdülhamid arap çocuğunun elini öpmez, Abdülhamid halkına düşman olmazdı.

Dizide daha saymadığım aşırı fazla hata var, zaten doğru kısmı yok dizinin. Dizide İttihatçılar zalim,zulümcü,dinsiz gibi gösterilmiş bu hatalıdır İttihatçılar, Abdülhamid kadar dindardır. Ayrıca filmin bir editini gördüm;

Yahudiler camiiye koşan çocukları görüp, bunları ancak dinlerinden ayırırsak yıkabiliriz diyor ancak, Abdülhamidin Theodor Herzl'ye Kuzey Iraktan toprak verdiğini söylemiyor veyahut İttihatçıların Allah-Vatan-Namus-İttihat yapısına sıkı sıkı bağlı olduğunu.
 
Son düzenleme:
Tarihi kurgu oldukları kesin ama Diriliş Ertuğrul'u izleyin mesela bütünüyle tarihi olayların doğru olduğunu göreceksiniz sadece Ertuğrul'u da dahil etmişler.

Örneğin Saadettin Emir Köpek, Sultan II. Gıyaseddin ve Sivas Emir'i Hüsammed'in Karaca tarafından öldürülüyor normalde ama bu gidişata Ertuğrul'u da dahil etmişler ve 3 kişi tarafından gerçekleşmiş yani :D.

Bir de Ertuğrul'da eksiklik var aslında, çok az savaş gösteriyorlar. Normalde bu adamların olayı at sırtında geçiyor hep.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı