Suvolta
Hectopat
Daha fazla
Caydırıcılık? Uzun süredir hiçbir devlet büyük bir savaşa girmediği için (Rusya'nın Ukrayna işgalini saymazsak) ortada bir caydırıcılık yok. Uluslararası haberleri takip ediyorsanız çoğu bölge çalkantılı durumda çünkü ülkelerin birbirleri üzerindeki gücü belirgin değil. Örnek Sırbistan-Kosova, Abd-K. Kore, Türkiye-Yunanistan, Kıbrıs sorunu ve Orta Doğu ülkelerinin birbirleriyle olan toprak/nüfuz mücadelesi. Genelinin sebebi de siyasi ama o kısma değinmiyorum. Ortada bir caydırıcılık olsa bu ikili/çoklu anlaşmazlıklar ortaya çıkmazdı. Tehdit üzerine tehdit yağıyor çatışmalar/tecavüzler söz konusu. Uzun zamandır savaş görmeyen toplumların varolma mücadelesi. Ne idüğü belirsiz Venezuela başbakanı dahi ABD'ye kafa tutuyorsa dünya da herhangi bir caydırıcılık yok demektir.Fakat kafamda soru işareti yaratan kısım, ordumuzun caydırıcılığının ne denli olduğu? Diğer kafama takılan kısım ise, stratejik olarak bizi olası bir sıcak temasta ( terör grupları hariç. Düzenli bir ordusu olan ülkeler ile) diğer ordulardan öne geçirecek stratejiyi oluşturabilecek askeri zekanın var olup olmadığı? Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
Caydırıcılık? Uzun süredir hiçbir devlet büyük bir savaşa girmediği için (Rusya'nın Ukrayna işgalini saymazsak) ortada bir caydırıcılık yok. Uluslararası haberleri takip ediyorsanız çoğu bölge çalkantılı durumda çünkü ülkelerin birbirleri üzerindeki gücü belirgin değil. Örnek Sırbistan-kosova, ABD-k. Kore, Türkiye-Yunanistan, Kıbrıs sorunu ve orta doğu ülkelerinin birbirleriyle olan toprak/nüfuz mücadelesi. Genelinin sebebi de siyasi ama o kısma değinmiyorum. Ortada bir caydırıcılık olsa bu ikili/çoklu anlaşmazlıklar ortaya çıkmazdı. Tehdit üzerine tehdit yağıyor çatışmalar/tecavüzler söz konusu. Uzun zamandır savaş görmeyen toplumların varolma mücadelesi. Ne idüğü belirsiz Venezuela başbakanı dahi ABD'ye kafa tutuyorsa dünya da herhangi bir caydırıcılık yok demektir.
Dönem ve devir değişti artık asıl silah para, ekonomi ve teknoloji. Ancak olası bir savaş tüm dengeyi yerle bir edecek. Savaş dönemlerinde insanlar paraya ekonomiye değil yediği ekmeğe buğdaya bakar. Yani bu dünyada büyük bir savaş çıkana kadar en büyük silah para ve ekonomi. Savaş çıktıktan sonra paranın herhangi bir değerinin kalacağını düşünmüyorum.
Bir savaş sadece sahada olmaz. Her savaşın ekonomik boyutu vardır bence. Türkiye şu an bir savaşa girse zaten kötü olan ekonomisi bu savaşın doğuracağı ekonomik sonuçları kaldıramaz. Ayrıca biz petrolde dışa bağımlı bir ülkeyiz. Paramız her geçen gün değer kaybediyor. Olası bir savaş durumunda tanklar ve jetler yakıt harcayacak. Bizim ekonomimiz zaten zar zor ayakta duran bir ekonomi. Böyle bir ekstra masrafı kaldırması bence zor. Dostlarımızın büyük birçoğunluğunun dünya siyasetinde etkisi yok. Bölgede net güçlü olana ülkelerle aramızı kötü tutuyorduk ta ki İsrail ile aramızı iyileştirene kadar. Devletler duygusallıkla yönetilemez. Bu yüzden başarılı bir gelişim olduğunu düşünüyorum İsrail konusunun. Velhasıl ordumuz güçlenmiş olabilir ama birçok konuda daha da geri plana düştük. Dünya siyasetinde etkimiz azaldı ve aşırı dışa bağımlı bir konuma geldik. Eskisi gibi diğer ülkelere korku hissettiremiyoruz. Belki Yunan arkadaşın bunu demek istemiştir.
Ki bizim şu an dünya siyasetindeki en önemli kozlarımızdan biri ülkemizin bulunduğu konum.
Dünya siyasetindeki rolümüzün 20 yıl öncesine göre azaldığını düşünmüyorum. 2002 ve öncesinde açlıktan, sağ sol davasından kendini yiyen bir devlet, darbelere gebe, uluslararası platformlarda neredeyse söz hakkı olmayan bir devlet konumundaydık. Şimdi derdimizi az buçuk anlatabilen bir ülkeyiz ancak Türkiye olarak hala uluslararası medyayı nasıl kullanacağımızı öğrenemedik. Bu işi en iyi kıvıranlar Yunanistan ve Ermenistan.Dünya siyasetinde etkimiz azaldı ve aşırı dışa bağımlı bir konuma geldik. Eskisi gibi diğer ülkelere korku hissettiremiyoruz. Belki Yunan arkadaşın bunu demek istemiştir.
Evet demek istediğinizi anladım. İşin ucu yine ekonomik güce ve üretime dönüyor. Dolaylı yoldan da politikaya çıkıyor. Konuyu siyasileştirmemek için daha fazla üzerine soru sormayacağım. Teşekkür ederim gayet açıklayıcı oldu.
İsrail hamlesini ben de mantıklı buluyorum. Benim düşüncem İsrail ile dost olmak önemli. Dini konulara veya filistin ile arasındaki duruma bakmıyorum. Artık kendimizi bizden daha kötü durumdaki ülkelerin abisi olma konumunda çıkarıp bizi her alanda ileriye taşıyabilecek ülkelerle aramızı düzeltmemiz gerektiğine inanıyorum. Yani tüm yol, eğer bilek gücüne kalırsa iş ülkemiz çok iyi ama ekonomik savaşta kötü'ye çıkıyor anladığım kadarı ile.
Rusya vs diğerleri olaylarında ülkemizin konumunu iyi değerlendirebildik mi?
Yine siyaseye çıkıyor olay.
Coğrafyamızda savaşabileceğimiz tek ülke doğu tarafındaki terör unsurları olur, ötesi olmaz.
Rusya, sınır ötesinde askerlimizi bombalayarak şehit ettiğinde ne olduğunu görmüştük; büyük balıklara kimse dokunamıyor.
Yunanistan'a ve İsrail ile aramızdaki didişmeler politika kaynaklı, 84 atina diyemiyoruz ve kimse öyle saçma bir şeye kalkışmaz.
Dünya siyasetindeki rolümüzün 20 yıl öncesine göre azaldığını düşünmüyorum. 2002 ve öncesinde açlıktan, sağ sol davasından kendini yiyen bir devlet, darbelere gebe, uluslararası platformlarda neredeyse söz hakkı olmayan bir devlet konumundaydık. Şimdi derdimizi az buçuk anlatabilen bir ülkeyiz ancak Türkiye olarak hala uluslararası medyayı nasıl kullanacağımızı öğrenemedik. Bu işi en iyi kıvıranlar Yunanistan ve Ermenistan.
Yunanistan ve Ermenistan.
Şahsi fikrimi soracak olursan ülkelerin birbirleri arasındaki ilişkilere karışmamamız gerektiği kanaatindeyim. Bu tarz konulara güçlü devletler konuşmalı. Biz ekonomik olarak kötüyüz. Bir tarafı tutsak diğer taraf ekonomimizi batırabilir. Ukrayna desen Rusya gazı ile tehdit eder. Rusya desen ABD ambargo der. Karışmamak daha iyi. Paran kadar konuş diye bir laf var ya, tam o konu.
Bu ülkeler azınlık konumumdayken dahi Osmanlı Devletinden iyi propaganda yürütüyordu. Sevr antlaşmasına giden Ermeni ve Yunan heyetinin haritalarına bir göz atsanız dersiniz Ki Türkiye bizim değil onların. Bu toplumlar güçlünün yanına gidip belge ile iş görmeye çalıştı tarihi boyunca. Ancak bizde durum farklı toplumumuz dahi konuşmaya müsait değil. Bakın karşılıklı olarak iki zıt görüşlü bireyin 20 dk konuşması kavga çıkartıyor ortamı bozuyor. Siyaset, spor aklınıza ne gelirse şu marka daha iyi diye bile kavga çıkıyor yahu. Biz diplomasi devleti olamadık. Atatürk bu konuda büyük çaba harcadı ama sonrasında gelen küçük fikirli insanlar ve kendimiz yani halk bizi bu duruma getirdi.Yunanistan ve Ermenistan tam maşa devletler. ABD ne derse anında o. Tabii bu işler karşılıklı. Karşılığındaysa sözde Ermeni soykırımı ve F-35'ler devreye giriyor. Şahsi fikrim eskiden şimdiye nazaran daha iyiydik. Kötüydük ama kötünün iyisi. Trump bir mektup yazdı, cevap veremedik. Gözümüzün önünde bizi F-35 programından çıkartıp, Yunan ordusuna F-35 verdiler, bir şey yapamadık. Bizim iktidarımız bize "Şöyle yaptık, şunları söyledik hadlerini bildiler." diyor ama bence öyle bir şey yok.
Yunan ordusuna F-35 verdiler,