Suvolta
Hectopat
Daha fazla
Caydırıcılık? Uzun süredir hiçbir devlet büyük bir savaşa girmediği için (Rusya'nın Ukrayna işgalini saymazsak) ortada bir caydırıcılık yok. Uluslararası haberleri takip ediyorsanız çoğu bölge çalkantılı durumda çünkü ülkelerin birbirleri üzerindeki gücü belirgin değil. Örnek Sırbistan-Kosova, Abd-K. Kore, Türkiye-Yunanistan, Kıbrıs sorunu ve Orta Doğu ülkelerinin birbirleriyle olan toprak/nüfuz mücadelesi. Genelinin sebebi de siyasi ama o kısma değinmiyorum. Ortada bir caydırıcılık olsa bu ikili/çoklu anlaşmazlıklar ortaya çıkmazdı. Tehdit üzerine tehdit yağıyor çatışmalar/tecavüzler söz konusu. Uzun zamandır savaş görmeyen toplumların varolma mücadelesi. Ne idüğü belirsiz Venezuela başbakanı dahi ABD'ye kafa tutuyorsa dünya da herhangi bir caydırıcılık yok demektir.Fakat kafamda soru işareti yaratan kısım, ordumuzun caydırıcılığının ne denli olduğu? Diğer kafama takılan kısım ise, stratejik olarak bizi olası bir sıcak temasta ( terör grupları hariç. Düzenli bir ordusu olan ülkeler ile) diğer ordulardan öne geçirecek stratejiyi oluşturabilecek askeri zekanın var olup olmadığı? Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
Dönem ve devir değişti artık asıl silah para, ekonomi ve teknoloji. Ancak olası bir savaş tüm dengeyi yerle bir edecek. Savaş dönemlerinde insanlar paraya ekonomiye değil yediği ekmeğe buğdaya bakar. Yani bu dünyada büyük bir savaş çıkana kadar en büyük silah para ve ekonomi. Savaş çıktıktan sonra paranın herhangi bir değerinin kalacağını düşünmüyorum.