Türk Telekom kutusu FTTH mı FTTB mi?

Caner Kaan

Zeptopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, binamızın yaşı yaklaşık 30 yıllık. Son 20 yılı ADSL / ADSL+2 altyapısını kullanmakta. Geçtiğimiz hafta Türk Telekom ekipleri bir kutu koydular ve daire kapılarının önüne beyaz bir dolama kablo koydular. Benim sorunum ise;
Çoğu foruma baktığımda insanlar, daireye kadar geliyorsa FTTH, binadan mdu ile dairelere dağıtılıyor ise FTTB olduğunu söylüyorlardı.
Fakat kendi dairemdeki kutuya baktığımda, altından turuncu kablo mu veyahut farklı bir renkte kablo mu geliyor anlayamadım. Çünkü kutunun altından giden kablo kapatılmış bir haldeydi.
Bu işlerden anlayan birileri varsa bana yardımcı olabilir mi?

Ve 1 tane daha soru sormak istiyorum;
Bu kutunun içinde bir tane ıl RL değeri ölçülmüş kağıt vardı kağıtta değer ıl = 1.18 RL = 5.57 veya 57.8 dB gibi bir değer yazıyordu. / büyük ihtimal 57.8 yazıyordu /
Bu değerler iyi mi? Bu değerlere göre kaç down up alırım?
// Ve bu değer kağıdını şimdi bulamıyorum bundan 2,3 gün önce vardı. Ya ekipten birileri aldı veya kayboldu bilemiyorum. //
Şimdiden ilgilenen herkese teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 1.png
    1.png
    234,4 KB · Görüntüleme: 236
  • 2.png
    2.png
    607 KB · Görüntüleme: 155
  • 3.png
    3.png
    403,6 KB · Görüntüleme: 138
  • 4.png
    4.png
    335,4 KB · Görüntüleme: 133
  • 5.png
    5.png
    537,5 KB · Görüntüleme: 130
  • 6.png
    6.png
    679,9 KB · Görüntüleme: 130
  • 21.png
    21.png
    718,1 KB · Görüntüleme: 166
Konulan ve fotoğrafladığınız kutu kesinlikle FTTH (= Eve kadar Fiber) için kullanılan Bina İçi Fiber Sonlandırma ve Dağıtım Kutusudur (=OFDK). Gördüğüm kadarıyla dairelerin kapısına kadar bu kutudan dahili tesisat fiber kablolar (=OBK) çekilmiş. Ancak dışarıdan gelen (yaniTelekom'un getireceği) fiber kablo (turuncu da olabilir, siyah ya da gri de ama en azından serçe parmak kalınlığında ve sertçe bir kablo olmalı...) ortada yok. Ayrıca "dairenizdeki bir kutudan" bahsediyorsunuz da bu nedir? Bir fotosu var mı?

Binanızda kaç daire vardır?

Ofdk koyulmuş, altyapı FTTH.

IL ve RL; konnektörlerdeki pvv sinyal kaybı,zayıflama, ışık değeri gibi bir çok duruma bakmak için ölçülen durumu temsil eder.

Düşük IL, yüksek RL olması gerekir.

Eğer RL düşük, IL Yüksek ise sinyal kaybı olur.

Değerleriniz normal. Bunlar hızı etkilemez, Santralde sıkıntı yok ise 1g hız alınabilir.

(Teorik olarak 1g'dir, normalde ONT'nin Portu 1g desteklediği için 970, ayarlar ONT ve PLB ayarları kısılırsa eğer MAX 980Mbps'ye kadar alınabilir)

Il ve RL; konnektörlerdeki pvv sinyal kaybı, zayıflama, ışık değeri gibi birçok duruma bakmak için ölçülen durumu temsil eder.

Düşük ıl, yüksek RL olması gerekir.

Eğer RL düşük, ıl yüksek ise sinyal kaybı olur.

Değerleriniz normal. Bunlar hızı etkilemez, santralde sıkıntı yok ise 1G hız alınabilir.

(Teorik olarak 1G'dir, normalde ONT'nin portu 1G desteklediği için 970, ayarlar ONT ve plb ayarları kısılırsa eğer Max 980Mbps'ye kadar alınabilir)

Speedtest'de 980 gören var mı acaba?

Speedtest'de 980 gören var mı acaba?
T.T'nin bağlı olan OLT'de eğerki ffp, yani yazılımsal olarak gigabite koyduğu tanımlama var ise, birde zaten ONT'deki port 1G desteklediği için ve yine ONT üzerinde genel ayarlama yapılmaz ise (bütün ayarlar default) 970mbps geçmek imkankız olur.

Ama eğer OLT üzerinde herhangi bir ffp yok ise, (Çoğu bölgede artık tanımlama yok) ONT üzerinde plb (güç) kısılırsa, 980'e kadar gelebilir fakat kesin değil.

Misal, Senin çinden alacağın ONT'de portlar 2.5gigabit olacağı için, bölgende de OLT bazlı kısıtlama olmayacağı için (çok az bölgede OLT kısıtlaması var) Her türlü 980'i geçeceksin. Senin tek yapman gereken OLT'ye hem sn, hemde fpp (yazılımsal) olarak kaydettirmen.

Misal; Türknet gigafiber kullanan bir arkadaş, 2.5g portlu ONT ile aldığı sonuç;

Dosya Ekleri

• 0dffc1c0c11e17e41f69cb494a980d34.png
    0dffc1c0c11e17e41f69cb494a980d34.png
    43,8 KB · Görüntüleme: 139
T.T'nin bağlı olan OLT'de eğerki ffp, yani yazılımsal olarak gigabite koyduğu tanımlama var ise, birde zaten ONT'deki port 1G desteklediği için ve yine ONT üzerinde genel ayarlama yapılmaz ise (bütün ayarlar default) 970mbps geçmek imkankız olur.

Ama eğer OLT üzerinde herhangi bir ffp yok ise, (Çoğu bölgede artık tanımlama yok) ONT üzerinde plb (güç) kısılırsa, 980'e kadar gelebilir fakat kesin değil.

Misal, Senin çinden alacağın ONT'de portlar 2.5gigabit olacağı için, bölgende de OLT bazlı kısıtlama olmayacağı için (çok az bölgede OLT kısıtlaması var) Her türlü 980'i geçeceksin. Senin tek yapman gereken OLT'ye hem sn, hemde fpp (yazılımsal) olarak kaydettirmen.

Misal; Türknet gigafiber kullanan bir arkadaş, 2.5g portlu ONT ile aldığı sonuç;
Hangi ont’yi kullanmış bilginiz var mı?

Hangi ont’yi kullanmış bilginiz var mı?
Hangi ont'yi kullandığını bilmiyorum fakat fark etmez, SN'yi OLTye kaydettirdiğin her ONT çalışır. İster 2.5g olsun, ister 10G. Sen Huawei OLT'de olduğun için, herhangi çin menşeili 2.5G veya 10G ont'yi alsan çok rahat çalışır. Nokia bile çalışır fakat nokia'nın 2.5g portlu ONT'lerinde SN gözükmez.

Hangi ONT'yi kullandığını bilmiyorum fakat fark etmez, SN'yi OLTye kaydettirdiğin her ONT çalışır. İster 2.5G olsun, ister 10G. Sen Huawei OLT'de olduğun için, herhangi Çin menşeli 2.5G veya 10G ONT'yi alsan çok rahat çalışır. Nokia bile çalışır fakat Nokia'nın 2.5G portlu ONT'lerinde SN gözükmez.
SN'yi kaydettirmek imkansız fakat kopyalarsak çalışma durumu olabilir mi acaba?

SN'yi kaydettirmek imkansız fakat kopyalarsak çalışma durumu olabilir mi acaba?
Eğer T.T, ONT SN kopyalama açığını kapatmadıysa evet, çalışır. Senle konuştuğumuzda T.T'de tanıdıklarım var demiştin, eğer OLT'de yazılım işlerini yapan kişiyi tanıyorlar ise hallederler.

Şişli, beyoğlundaysan, ayarlarız sana. Ben küçükçekmecede teknik ekipte çalışırken şişli ve beyoğluya gittiler, bu bölgedeysen teknikten arkadaşlarımla konuşup, ayarlarız.

Konulan ve fotoğrafladığınız kutu kesinlikle FTTH (= eve kadar fiber) için kullanılan bina içi fiber sonlandırma ve dağıtım kutusudur (=ofdk). Gördüğüm kadarıyla dairelerin kapısına kadar bu kutudan dahili tesisat fiber kablolar (=obk) çekilmiş. Ancak dışarıdan gelen (yanitelekom'un getireceği) fiber kablo (turuncu da olabilir, siyah ya da gri de ama en azından serçe parmak kalınlığında ve sertçe bir kablo olmalı...) Ortada yok. Ayrıca "dairenizdeki bir kutudan" bahsediyorsunuz da bu nedir? Bir fotosu var mı?

Binanızda kaç daire vardır?

Merhaba cevap için teşekkür ederim. Binamızda 8 daire bulunmakta. Doğal gaz işlemleri bittikten sonra yapıldı bu fiber olayları. Bildiğime göre doğal gaz borularının yanından turuncu kablo ile çekilmiş deniliyor. Ortada olmayan o kablo sonradan da gelebilir veya bi şekil o kutunun altındaki sarmalanmış kabloya ekte yapmış olabilirler hiç bi fikrim yok

IL ve RL; konnektörlerdeki pvv sinyal kaybı,zayıflama, ışık değeri gibi bir çok duruma bakmak için ölçülen durumu temsil eder.

Değerleriniz normal. Bunlar hızı etkilemez, Santralde sıkıntı yok ise 1g hız alınabilir.

(Teorik olarak 1g'dir, normalde ONT'nin Portu 1g desteklediği için 970, ayarlar ONT ve PLB ayarları kısılırsa eğer MAX 980Mbps'ye kadar alınabilir

(Teorik olarak 1g'dir, normalde ONT'nin Portu 1g desteklediği için 970, ayarlar ONT ve PLB ayarları kısılırsa eğer MAX 980Mbps'ye kadar alınabilir)
Merhaba cevabınız icin tesekkurler . IL yi 1.18 RL yi 57.8 mi yoksa 5.78 olarak mı aldınız acaba yüksek derken ?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı