Türk Telekom kutusu FTTH mı FTTB mi?

Bence bir önlem söz konusu değil. Alabilecekleri bir önlemde yok ki zaten. Mac kontrolü yaptırır en fazla. Modem bile değişilebiliyorken ONT'ye önlem aldıklarını düşünmüyorum.

Bu arada elimdeki T61G ile G-010G-R tamamen aynı olduğunu fark ettim.

Bazı bölgelerde, Sn clone çalışmadığı oluyordu, denemiştik çünkü fakat salmış olabilirler.

Tg61, Nokia 010G'nin 2 model aşağısı, tipleri benzer fakat yazılımı farklı, o ont, nokia OLT'de bile çalışmaz artık. SN, Nokia'da tg61 gibi değil zaten.

ZYXEL PM7516-R0 var getirtsem çalışır mı acaba

Tabi o da olabilir ama nededn kutuyu oraya takmışlar, peşinen?

Ha yukarıdaki mesajlarda dikkatimden kaçmış; demek ki aslen 2 ayrı OFDK var. Ama Telekom dışarıdan kabloları daha nedense çekmemiş.

Umarım bu iş de kısa zamanda hallolur. Ayrıca umarım ki bu pasif dağıtım kutularında hiçbir zaman bir arıza çıkmaz; çıkarsa da kutuyu toptan değiştirmek zorunda kalacaklardır zira boşta kalacak yedek port olmayacak gibi.

Abonenin birisi, olur ya 2 ayrı internet hattı almak isterdse bunun çözümü var, nasılsa. Tek OBK üzerinden, çoklu ONT ile 4'e kadara ayrı ISS'ten abonelik alınabiliyor. Tabi ortaya da o zaman 4 ayrı "Fiber Modem" (=HGW) kullanımı çıkıyor.

Not: Diğer Forumda dış mekan dağıtım kutularına OFDK = Outside Fiber Dağıtım Kutusu, iç mekan dağıtım kutularına da IFDK = Inside Fiber Dağıtım Kutusu deniyordu. Bu da İngilizce-Türkçe karışık bir kakafoni oluyordu, haliyle...) Sonra bakıldı ki çeşitli kutuların üreticileri etiketlerde OFDK (=Optik Fiber Dağıtım Kutusu) olarak bir tanımlama yapmışlar... O zamandan bu yana artık OFDK'yı iç mekan kutuları için kullanır olduk. Dış mekan kutusu öksüz gibi kaldı ama öyle kutudan bahsederken de "Dışmekan OFDK" deniliyor....

Son düzenleme:
Evet, doğru. İki ayrı dağıtım kutusu var. IFDK ve OFDK. OFDK, Dış, IFDK iç dağıtım kutusudur. Birde BASK var Bina altı sonlandırma kutusu.

Evet, 2 ayrı OFDK var. 16 daireye 2 OFDK'dan 1:8 , 1:8 Çoklama ile, dairelere dağıtım yapılacak. Yani 2 farklı OFDK'daki 1 Kıl (toplam 2 kıl) 16 daireyi besleyecek.

Olur da arkadaş şunu merak ederse; Ofdk'da yapılan çoklama, hıza etkisi olur mu diye, cevabını vereyim; Hayır. Hıza etki eden durum OFSD'de binalara yapılan çoklama genelde etki eder, tabi sadece o değil, Eğer OFSD'de 1:128 yani, 1 kıl, 128 Binaya switchler ile çoklanırsa Hız sorunu doğabilir, fakat en teknik kısmına girersek, L2 Switchlerde ve genel çoklamalar, hıza etki eder. Fakat; Pon altyapıda santral, hızlı bir şekilde upgrade edilir, yani; hız sorunu yaşansa dahil, çözümü basit olur.

Son düzenleme:
Tekrardan teşekkürler cevap için ; Bizim sitemizde 13 bina var her binada 1 tane obfk var ama bizim binamız gibi bazı binalar 2 li olacak şekilde birleşik .
Mesela ;
13 binanın
2x5 i birleşik
3 tanesi tekil

bu birleşik olanların orta yerindeki bina boşluğuna diğer arkadaşlarıma da sorduğumda bir kırma işlemi vs yapılmış telekom ekipleri geldiğinde .
Acaba diyorum bu yukarı çıkan kabloları binanın orta yerinde birleştirip / bina içi ortadan bahsediyorum , 4 4 olmak üzere toplamda 4 kat var ise 2. veya 3. kattan öbür birleşik binanın ve bizim binamızın orta yeri olan yere toplamış olabilirler mi ? /

Ek ' e bir tane görsel yüklüyorum.
Paintten göstermeye çalıştım bizim bina ve birleşik binayı.
Kafamda olabileceğini düşündüğüm olayı da belirttim

OBFK yazmışım , OFDK olacaktı

Dosya Ekleri

• TTK.png
    120,1 KB · Görüntüleme: 33
Eğer yanlış anlamadıysam sizin binanızda oturumlu 4 kat ve 8 daire (her katta 2'şer daire) var. İlk mesajda fotolarını koyduğunuz OFDK'dan yukarıya çıkan 8 ince dahili OBK olduğunu tahmin ediyorum (yani sayamadım ama göz kararı söyledim...). Zaten sizin binaya konulan konulan OFDK 8 portlu (16 portlu değil...). Buna istinaden komşu ve ikiz gibi olan binaya ayrı bir OFDK konulması ve bunun da en az 8 portlu olması gerekir ve her iki OFDK'ya ayrı ayrı (dışarıdan) fiber kablo çekilmesi gerekiyor. Ha sizin binanız 8 değil de 7 daireli (aboneli) olsaydı o zaman sizin için konulmuş OFDK'ya dışarıdan tek bir kablo çekilir ve sizin OFDK'da boş olan 8. porttan komşu binaya konulacak OFDK'ya bir (ara) fiber kablo çekilir ama komşu bina OFDK'yı 8 abone portlu olarak kullanabilirdi.

Binanıza konulan OFDK 8 değil de 16 portlu olsaydı o zaman her iki binaya da tek OFDK'dan OBK dağıtımı yapılabilirdi... Bazı model OFDK'lar 8 portlu gelse de bunların içine sonradan ilave bir 8 port daha takılacak bölüm var ama gördüğüm kadarıyla size takılmış OFDK'da böyle bir yapılanma yok.

Sizde bu FTTH dönüşümün altyapısıyla ilgili olarak bitmemiş bir işler var, biraz daha beklemeniz gerekiyor.

Şimdi sendeki durum biraz garip. İki binada iki farklı OFDK var, iki binada yapılacak olan bölme 1:8 1:8 olacak gibi gözüküyor. Yani; 1 kıl, 8 daireye yetecek toplam 2 kıl, 16 daire (iki farklı ofdk üzerinde)

OFDK üzerinde normal şartlarda birleşik veya yapışan site veya büyük apartman dairelerinde tek OFDK üzerinden, 1:16 (duruma göre) PLC çoklama ve köprüleme yaparak verilebilir, veriliyor.

sizin sitede böyle yapmaları garip. Bu arada henüz herşey belli değil, f/konnektör üzerinde ıl ve rl değerlerine bakmışlar, bu pon altyapının, binadaki genel durum tespitinin başlangıcıdır, I/OFDK koyulduktan sonra ıl ve rl değerlerine bakılır, değerleriniz normal idi. (Il ve rl'nin teknik detaylarını anlatmıştım)

Yeni durumlar olduğu zaman, buraya fotoğraflayarak at, ileride dahada netleşir herşey. Şuan, varsayım üzerinden konuşuyorum.

Bence absürt bir durum yok ki zaten projesi çizilmiştir çoktan, bölgeye gönderilip onalatılmıştır. Kurulum bitince rahatlıla yüksek hızda internet alabileceksiniz. Evinizede tahminimce -20dBm ulaşacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…