Türk Telekom kutusu FTTH mı FTTB mi?

Eğer yanlış anlamadıysam sizin binanızda oturumlu 4 kat ve 8 daire (her katta 2'şer daire) var. İlk mesajda fotolarını koyduğunuz OFDK'dan yukarıya çıkan 8 ince dahili OBK olduğunu tahmin ediyorum (yani sayamadım ama göz kararı söyledim...). Zaten sizin binaya konulan konulan OFDK 8 portlu (16 portlu değil...). Buna istinaden komşu ve ikiz gibi olan binaya ayrı bir OFDK konulması ve bunun da en az 8 portlu olması gerekir ve her iki OFDK'ya ayrı ayrı (dışarıdan) fiber kablo çekilmesi gerekiyor. Ha sizin binanız 8 değil de 7 daireli (aboneli) olsaydı o zaman sizin için konulmuş OFDK'ya dışarıdan tek bir kablo çekilir ve sizin OFDK'da boş olan 8. porttan komşu binaya konulacak OFDK'ya bir (ara) fiber kablo çekilir ama komşu bina OFDK'yı 8 abone portlu olarak kullanabilirdi.

Binanıza konulan OFDK 8 değil de 16 portlu olsaydı o zaman her iki binaya da tek OFDK'dan OBK dağıtımı yapılabilirdi... Bazı model OFDK'lar 8 portlu gelse de bunların içine sonradan ilave bir 8 port daha takılacak bölüm var ama gördüğüm kadarıyla size takılmış OFDK'da böyle bir yapılanma yok.

Sizde bu FTTH dönüşümün altyapısıyla ilgili olarak bitmemiş bir işler var, biraz daha beklemeniz gerekiyor.
Cevabınız içi teşekkür ederim bende böyle düşünüyorum

Şimdi sendeki durum biraz garip. İki binada iki farklı OFDK var, iki binada yapılacak olan bölme 1:8 1:8 olacak gibi gözüküyor. Yani; 1 kıl, 8 daireye yetecek toplam 2 kıl, 16 daire (iki farklı ofdk üzerinde)

OFDK üzerinde normal şartlarda birleşik veya yapışan site veya büyük apartman dairelerinde tek OFDK üzerinden, 1:16 (duruma göre) PLC çoklama ve köprüleme yaparak verilebilir, veriliyor.

sizin sitede böyle yapmaları garip. Bu arada henüz herşey belli değil, f/konnektör üzerinde ıl ve rl değerlerine bakmışlar, bu pon altyapının, binadaki genel durum tespitinin başlangıcıdır, I/OFDK koyulduktan sonra ıl ve rl değerlerine bakılır, değerleriniz normal idi. (Il ve rl'nin teknik detaylarını anlatmıştım)

Yeni durumlar olduğu zaman, buraya fotoğraflayarak at, ileride dahada netleşir herşey. Şuan, varsayım üzerinden konuşuyorum.
Cevap için teşekkürler , yeni gelişmeler oldukça buraya atacağım

Bence absürt bir durum yok ki zaten projesi çizilmiştir çoktan, bölgeye gönderilip onalatılmıştır. Kurulum bitince rahatlıla yüksek hızda internet alabileceksiniz. Evinizede tahminimce -20dbm ulaşacaktır.

Cevap için teşekkürler, bugün başka bir dairede olan arkadaşada sordum oda bana yerden gelen turuncu kablonun olmadığını onun gelmesi gerektiğini belirtti. Büyük ihtimal ondan sonra da son işlemler yapılıp kuruluma vs gelirler diye umuyorum

Eminim gelişmelerden haber verirsiniz ama merak ettim:

1) Sizin blok için bir OFDK var ve dairere çekilmiş OBK'lar var. Ancak OFDK'ya gelmesi gereken Telekom'un (turuncu) kablosu yok...
2) Sizin yakın (neredeyse bitişik) komşu bina için yukarıdakilerin hiçbiri yok???
3) Sitedeki diğer binalardaki durum nedir (Turuncu kablo, OFDK ve OBK açısından)?

Şimdi size kuruluma gelmeleri için öncelikle sizin FTTH'a geçme (dönüşüm yapma) talebinizi MH'ne bildirmeniz gerekiyor. Ama bunu yapabilmeniz için de OFDK'da FiberNet'in aktifleştirilmesi gerekiyor (Telekom tarafından...). Aktifleşmesi için de turuncu kablonun gelmesi (yine Telekom tarafından...).

Ancak turuncu kablo çekilse bile OFDK'a FTTH sistem henüz aktif edilmemiş olabilir. Telekom sizleri nadiren haberdar eder... Durumu izlemek için Göknet isimli bir Site'deki altyapı sorgulamasını devamlı takip ediniz. Orada adresiniz için GPON var gözüktüğü anda artık siz FTTH için başvurabilecek aşamadasınız demektir.

1) Sizin blok için bir OFDK var ve dairere çekilmiş OBK'lar var. Ancak OFDK'ya gelmesi gereken Telekom'un (turuncu) kablosu yok...
2) Sizin yakın (neredeyse bitişik) komşu bina için yukarıdakilerin hiçbiri yok???
3) Sitedeki diğer binalardaki durum nedir (Turuncu kablo, OFDK ve OBK açısından)?

Şimdi size kuruluma gelmeleri için öncelikle sizin FTTH'a geçme (dönüşüm yapma) talebinizi MH'ne bildirmeniz gerekiyor. Ama bunu yapabilmeniz için de OFDK'da FiberNet'in aktifleştirilmesi gerekiyor (Telekom tarafından...). Aktifleşmesi için de turuncu kablonun gelmesi (yine Telekom tarafından...).

Ancak turuncu kablo çekilse bile OFDK'a FTTH sistem henüz aktif edilmemiş olabilir. Telekom sizleri nadiren haberdar eder... Durumu izlemek için Göknet isimli bir Site'deki altyapı sorgulamasını devamlı takip ediniz. Orada adresiniz için GPON var gözüktüğü anda artık siz FTTH için başvurabilecek aşamadasınız demektir.
Hocam, ıL ve rL değerlerine baktıkları için ve sorun olmadığı için, bildirmişlerdir, kablo 1 hafta içinde gelir. Bu işler böyle oluyor (akıl vermiyorum yanlış anlamayın)

Genelde baktıkları ilk durum, O/IFDK koyulduktan sonra P/M ile, ıL ve rL değerine bakmak oluyor, F/konnektör üzerinde genel bv'lere ve sinyal kalitesine bakıyorlar.

eğer ıL yüksek, Rl düşükse, F/konektr üzerinde değişikliğe giderler, yoksa sinyal kalitesi düşer, ileri de çok daha fazla düşebilme ihtimali doğar (duruma göre) bu durumda da bağlantı olmaz. FTTH'de ya bağlantı vardır, ya da yoktur. İkisinin ortası olmaz.

Göknet, her zaman doğru sonuç vermiyor. Ofdk üzerinde genel işlemler bittikten sonra 10 gün bekleyip, kullandığı iss aramalı, onlar, sahadan gelen veriyi, otomatik olarak ekranda görür, arkadaşın biraz daha beklemesi gerekir.

1:16 Bölücü ve köprüleme ile birleşik binaya dağıtım Yapılabilirdi fakat, iki farklı ofdk kurmaları garip, onların bölgesindendeki t.t böyle çalışıyor demekki :D

Aslında diğer binadaki OFDK'nında içini çekmesi gerekli, orda durumlar nasıl, bid görmek gerek.

Merhaba yeniden , bugün arabayla denize giderken ne göreyim ?
Bi baktım türk telekomun 4x4 arabası yolu kazmış turuncu kabloları döşüyorlar.
Aşırı mutlu oldum. Sanırım dediğin olay 1 hafta içinde gerçekleşecek

Hocam, ıL ve rL değerlerine baktıkları için ve sorun olmadığı için, bildirmişlerdir, kablo 1 hafta içinde gelir. Bu işler böyle oluyor (akıl vermiyorum yanlış anlamayın)

Genelde baktıkları ilk durum, O/IFDK koyulduktan sonra P/M ile, ıL ve rL değerine bakmak oluyor, F/konnektör üzerinde genel bv'lere ve sinyal kalitesine bakıyorlar.

eğer ıL yüksek, Rl düşükse, F/konektr üzerinde değişikliğe giderler, yoksa sinyal kalitesi düşer, ileri de çok daha fazla düşebilme ihtimali doğar (duruma göre) bu durumda da bağlantı olmaz. FTTH'de ya bağlantı vardır, ya da yoktur. İkisinin ortası olmaz.

Göknet, her zaman doğru sonuç vermiyor. Ofdk üzerinde genel işlemler bittikten sonra 10 gün bekleyip, kullandığı iss aramalı, onlar, sahadan gelen veriyi, otomatik olarak ekranda görür, arkadaşın biraz daha beklemesi gerekir.

1:16 Bölücü ve köprüleme ile birleşik binaya dağıtım Yapılabilirdi fakat, iki farklı ofdk kurmaları garip, onların bölgesindendeki t.t böyle çalışıyor demekki :D

Aslında diğer binadaki OFDK'nında içini çekmesi gerekli, orda durumlar nasıl, bid görmek gerek.

Normalde burada sakarya gaz sahası geliştirme projesi olduğu için , halk tarafından hem doğalgaz hem de fiber internet sözü verilmişti belediye ve devlet tarafından.
Doğalgaz gelip fiber in gelmemesi sonrasında , sitemizden bir tane büyük abimiz türk telekomun ceosuyla konuşup işlemleri başlattırdı . Türk telekom çalışanları pazar 9 sularında çalışmaya başlamışlar o obfk ları takarken.
Şimdide türk telekomun 4x4 aracı ve kepçeyle beraber turuncu kabloları hallediyorlar.
Yaptıkları işe vs baktığımda hem çalışanlara hem tanıdıklara sorduğumda ;
Buradaki lanet adsl altyapısı çok fazla karmaşıklık içerdiği ve eskidiğinden , artık onlarda
uğraşmamak için fiber altyapısı kurmayı tercih etmiş .
Ama ne olursa olsun bu 12 mbps down 0.7 mbps up derdinden kurtulup adam akıllı
bir internet kullanacağım için kendimi çok şanslı hissediyorum.
İnşallah ülkenin herbiryerindeki gençlerimiz , arkadaşlarımızın bu teknolojiyi doya doya
kullanabilmesi nasip olur .
Gerçekten uğraşıp yardım ettiğiniz için bu konu altındaki herkese gönülden teşekkürler!

Her gün bakmayı ihmal etmiyorum . İllaki türknet göknet türk telekomun sitelerinden altyapı sorgulamaları yapıyorum. Eğer olursa ki turuncu kabloların döşenip işlemlerin bitiminden sonra bulamassam internet üzerinden adresimde fiber altyapısının olmadığını ;
O zaman direkt olarak türk telekomun il müdürlüğüne gideceğim

Bence absürt bir durum yok ki zaten projesi çizilmiştir çoktan, bölgeye gönderilip onalatılmıştır. Kurulum bitince rahatlıla yüksek hızda internet alabileceksiniz. Evinizede tahminimce -20dBm ulaşacaktır.
Merhaba kolay gelsin cevap için teşekkürler.
Biraz değişik bir soru soracağım şimdiden mazur görün.
dbm olayını iyi anlayabilmek için soruyorum .
Ek ' e bir tane görsel koydum . Bu görseldeki değerlere bakacak olursam
ne kadar az miliwatt o kadar - dbm anlamına geliyor .
Bu miliwattın azlığı veya çokluğu fiber internet kablolarında neyi değiştirir ?
Hız konusundaki görevi nedir ?
Az milliwatt kullanması kullanıcı tarafından pozitif karşılanması gerekir mi ?
Sorularımı yanıtlarsanız çok mutlu olurum , gerçekten merak ettiğimden soruyorum.
Genellikle bu konular hakkında sadece ing kaynak bulabiliyorum .
Onlarda da çok fazla şey anlayabildiğimi sanmıyorum.
Tekrardan teşekkürler

Dosya Ekleri

• tenten.png
    tenten.png
    681 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:

Benim anlayabildiğim, diğer (bitişik komşu sayılabilecek) binada henüz OFDK takılmış değil. Acaba yanlış mı anladım?

Herşey bir yana Telekom neden binaya/binalara öncesinden (muhremelen turuncu) olan fiber kablosunu getirmedi de önce en azından bir yere OFDK taktı ve hatta OBK'ları da çekti? İki işlemin ayrı ayrı taşeronlarca yaptığının farkındayım.

Herhalde tüm İstanbul'da belki de Türkiye'de Telekom bizim sitede en koordineli çalışmasını yaptı. 2021 Haziran ortasında, yani Covid döneminde, 13 binaya fiber kabloların çekilmesi, bunların bir yerden gelen "ana fiber kablodan" Site girişindeki bir menhol altı MUFA'dan dağıtımı, sahadaki sair çalışmalar, binalara OFDK'ların takılması ve ölçümlerinin (ıL ve rL değerleri olsa gerek...) Bayramın 2. günü yapılması ve hemen Bayramın çıkışındaki ilk mesai gününde OFDK'ların aktifleştirilmesi --- hepsi 7-8 gün sürdü. Sadece Siteye kablo bıraktılar ama OBK'ları çekmediler. Hatta meraklı bir komşumuz aktifleştirmenin olduğu gün başka bir işi için Telekom'un Gayrettepe Md'ne gitmiş (ama biz Bebek Md'e bağlıyız...), oradaki Md. yardımcısı araştırmış "ablacım, size en erken fiber/FTTH Temmuz ortası gelir!" diye de "moral vermiş!"... 😳 😳

Son düzenleme:
Merhaba kolay gelsin cevap için teşekkürler.
Biraz değişik bir soru soracağım şimdiden mazur görün.
dbm olayını iyi anlayabilmek için soruyorum .
Ek ' e bir tane görsel koydum . Bu görseldeki değerlere bakacak olursam
ne kadar az miliwatt o kadar - dbm anlamına geliyor .
Bu miliwattın azlığı veya çokluğu fiber internet kablolarında neyi değiştirir ?
Hız konusundaki görevi nedir ?
Az milliwatt kullanması kullanıcı tarafından pozitif karşılanması gerekir mi ?
Sorularımı yanıtlarsanız çok mutlu olurum , gerçekten merak ettiğimden soruyorum.
Genellikle bu konular hakkında sadece ing kaynak bulabiliyorum .
Onlarda da çok fazla şey anlayabildiğimi sanmıyorum.
Tekrardan teşekkürler

Merhaba, milivat olayı hakim değilim ama bildiğim kadarıyla dBm olayını anlatayım. FTTH sistemlerinde dairenize ulaşan fiber kurulum yapılmadan önce ölçülür. ONT cihazlarının belirli bir referans aralığı bulunmaktadır. Örneğin Huawei ONT'lerde -8 dBm ile -28 dBm arası kabul edilir. Sayı arttıkça kayıp artar, kayıp arttıkça bağlantınız kopmaya başlar. Bu sebeple ekipler genellikle -28 dBm üzerine kurulum yapmazlar. -30 dBm ile kullananlar bile var ama önerilmiyor, özellikle yüksek hızlarda.

Binanıza gelecek olan turuncu kablo sonlandırıldığında en fazla -10 dBm olarak sinyal gücü ölçülür. Mesafe ve diğer birçok etken de önemlidir, tabii ki. Örneğin, sizin binanızdaki OFDK kutusuna -10 dBm ulaştığını farz edelim, splitter'a girdiğinde dairelere ulaşan sinyal gücü azalabilir.

Örneğin, benim binama -9 dBm sinyal ulaşıyor. Bu sinyal gelen core'a 8 parçaya bölündüğünde ortalama -19 dBm olarak dairelere ulaşıyor. Bu durumda, rahatlıkla 1 Gbps hızlarında bağlantı kullanılabiliyor, kopma sorunu yaşanmıyor.

Sinyalin yüksek olup dBm düşük olması durumunda ONT'ye zarar verdiği söyleniyor, ancak benim deneyimlerimde böyle bir sorun yaşamadım. Benim binama 2 adet core fiber geliyor ve her ikisi de aktif durumda; birisi splitter'a girdiği için sinyal gücü bölünüyor, diğeri ise doğrudan daireme çıkıyor. Şu anda dairemdeki masama ONT cihazıma -10 dBm sinyal ulaşıyor ve sorunsuz bir şekilde 1 Gbps paket kullanıyorum.

1721063277765.png

Hayır, Mw değeri hızda herhangi bir etki yaratmaz. -Pmm değerlerinde ölçülür fakat, son kullanıcı için önemsizdir.

Dbm konusunu açıklamama gerek kalmamış, @354216 güzelce açıklamış.

Son kullanıcı için önemsiz olan durumları kafaya takmayın, Pon sisteminde 1310nm, 1490nm ve
1577nm 1490nm Lazer kullanılır. Türk telekom çoğu bölgede GPON ve XGS PON üzerinden (Combo) sistem kullanır.

Hız sorunu yaşamıyacaksınız hiç bir zaman merak etmeyin, hız sorunu yaşasanız dahi, Santral üzerinde upgradeye gidilir, fakat zaten türk telekom bunun önlemini, pon altyapıyı getireceği mahalle/sokakta planlama işinde çoktan almış oluyor.

Merhaba, milivat olayı hakim değilim ama bildiğim kadarıyla dBm olayını anlatayım. FTTH sistemlerinde dairenize ulaşan fiber kurulum yapılmadan önce ölçülür. ONT cihazlarının belirli bir referans aralığı bulunmaktadır. Örneğin Huawei ONT'lerde -8 dBm ile -28 dBm arası kabul edilir. Sayı arttıkça kayıp artar, kayıp arttıkça bağlantınız kopmaya başlar. Bu sebeple ekipler genellikle -28 dBm üzerine kurulum yapmazlar. -30 dBm ile kullananlar bile var ama önerilmiyor, özellikle yüksek hızlarda.

Binanıza gelecek olan turuncu kablo sonlandırıldığında en fazla -10 dBm olarak sinyal gücü ölçülür. Mesafe ve diğer birçok etken de önemlidir, tabii ki. Örneğin, sizin binanızdaki OFDK kutusuna -10 dBm ulaştığını farz edelim, splitter'a girdiğinde dairelere ulaşan sinyal gücü azalabilir.

Örneğin, benim binama -9 dBm sinyal ulaşıyor. Bu sinyal gelen core'a 8 parçaya bölündüğünde ortalama -19 dBm olarak dairelere ulaşıyor. Bu durumda, rahatlıkla 1 Gbps hızlarında bağlantı kullanılabiliyor, kopma sorunu yaşanmıyor.

Sinyalin yüksek olup dBm düşük olması durumunda ONT'ye zarar verdiği söyleniyor, ancak benim deneyimlerimde böyle bir sorun yaşamadım. Benim binama 2 adet core fiber geliyor ve her ikisi de aktif durumda; birisi splitter'a girdiği için sinyal gücü bölünüyor, diğeri ise doğrudan daireme çıkıyor. Şu anda dairemdeki masama ONT cihazıma -10 dBm sinyal ulaşıyor ve sorunsuz bir şekilde 1 Gbps paket kullanıyorum.

Eki Görüntüle 2253673
Cevap için saolun , olayı şimdi anladım .
Bizim binamızdaki kutuda ofdk kabloları var fakat core kabloların gelmesini bekliyoruz.
O bizim daire kapısının önüne koydukları kablolarda bu core kablolarının 8 e bölünerek
bize düşen 1 in obk kabloları .
Paylaştığınız görselde 2 core var 1 tanesi 8 e bölünüyor.
Diğer core ise direk sizin daireye mi geliyor başkalarına paylaştırılmadan ?

Hayır, Mw değeri hızda herhangi bir etki yaratmaz. -Pmm değerlerinde ölçülür fakat, son kullanıcı için önemsizdir.

Dbm konusunu açıklamama gerek kalmamış, @354216 güzelce açıklamış.

Son kullanıcı için önemsiz olan durumları kafaya takmayın, Pon sisteminde 1310nm, 1490nm ve
1577nm 1490nm Lazer kullanılır. Türk telekom çoğu bölgede GPON ve XGS PON üzerinden (Combo) sistem kullanır.

Hız sorunu yaşamıyacaksınız hiç bir zaman merak etmeyin, hız sorunu yaşasanız dahi, Santral üzerinde upgradeye gidilir, fakat zaten türk telekom bunun önlemini, pon altyapıyı getireceği mahalle/sokakta planlama işinde çoktan almış oluyor.
Teşekkürler

Son düzenleme:
Cevap için saolun , olayı şimdi anladım .
Bizim binamızdaki kutuda obk kabloları var fakat core kabloların gelmesini bekliyoruz.
O bizim daire kapısının önüne koydukları kablolarda bu core kablolarının 8 e bölünerek
bize düşen 1 in obk kabloları .
Paylaştığınız görselde 2 core var 1 tanesi 8 e bölünüyor.
Diğer core ise direk sizin daireye mi geliyor başkalarına paylaştırılmadan ?

Teşekkürler
Evet paylaştırılmadan doğrudan bana geliyor :)

Benim anlayabildiğim, diğer (bitişik komşu sayılabilecek) binada henüz OFDK takılmış değil. Acaba yanlış mı anladım?

Herşey bir yana Telekom neden binaya/binalara öncesinden (muhremelen turuncu) olan fiber kablosunu getirmedi de önce en azından bir yere OFDK taktı ve hatta OBK'ları da çekti? İki işlemin ayrı ayrı taşeronlarca yaptığının farkındayım.

Herhalde tüm İstanbul'da belki de Türkiye'de Telekom bizim sitede en koordineli çalışmasını yaptı. 2021 Haziran ortasında, yani Covid döneminde, 13 binaya fiber kabloların çekilmesi, bunların bir yerden gelen "ana fiber kablodan" Site girişindeki bir menhol altı MUFA'dan dağıtımı, sahadaki sair çalışmalar, binalara OFDK'ların takılması ve ölçümlerinin (ıL ve rL değerleri olsa gerek...) Bayramın 2. günü yapılması ve hemen Bayramın çıkışındaki ilk mesai gününde OFDK'ların aktifleştirilmesi --- hepsi 7-8 gün sürdü. Sadece Siteye kablo bıraktılar ama OBK'ları çekmediler. Hatta meraklı bir komşumuz aktifleştirmenin olduğu gün başka bir işi için Telekom'un Gayrettepe Md'ne gitmiş (ama biz Bebek Md'e bağlıyız...), oradaki Md. yardımcısı araştırmış "ablacım, size en erken fiber/FTTH Temmuz ortası gelir!" diye de "moral vermiş!"... 😳 😳
Yok hayır , bütün binalara / 2 birleşik binada toplam 16 daire var / 1 binada 8 daire var /
OFDK lar kuruldu fakat OBK lar takılmadı.
Bugün gördüğüm telekom ekipleride yanlarında kepçe ile OBK yerleştiriyorlardı yerin altına
Tahminimce 1 2 haftaya gelir diye düşünüyorum

Evet paylaştırılmadan doğrudan bana geliyor :)
Sen bu işi biliyon :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı