Türk Telekom'da aşırı yavaşlama sorunu

Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar. İki gündür internetim yavaşladı. Dün, gün boyunca internetim yoktu sonra kendi kendine düzeldi. Normal hızım 2.0 olması gerekirken 1.0 a düştü. Arıza teknik ekibi çağırdım. Birşeyler bozulmuş hallettim dedi ama hız sadece 1.5 oldu. Sonra Speedtest'ten hız denemesi yapayım derken her zaman kullandığım server değil, başka bir sunucu kullanılıyordu. Ben de değiştirmeye çalışırken seçilmediğini farkettim. Bu durum normal mi? Yavaşlamasının sorunu benden kaynaklı mı yoksa Türk Telekom ile mi alakalı?

Adsız.png

Durum böyle. Hızım düştü fakat bunu serverların sorunu diye düşünüyorum.

192.168.1. 1 modem arayüzüne giriş yapar mısın orada hat hızın maksimum alabileceğin hız ve İSS'in sana tanımladığı hızı görebiliriz.

Yazlık bölgelerde, Antalya, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Didim, vs. böyle gider yazın oluşan yoğunluk sebebi ile İSS firmaları mevcut abonelerin hızını düşürerek yazlık internet bağlatan kişilere aktarıyorlar.

Yaz öncesi 75 Mbps aldığım yerde şu an hız 16Mbps'e kadar düşmüş durumda. Muhtemelen de sezon sonu hız tekrar artacak. Sizin durumda bu olabilir ama anlamamız için ilk dediğimi yapmanız gerekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
192.168.1.1 modem arayüzüne giriş yaparmısın orada hat hızın maksimum alabileceğin hız ve iss nin sana tanımladığı hızı görebiliriz.

Yazlık bölgelerde , antalya , marmaris , bodrum , kuşadası , didim , vs vs böyle gider yazın oluşan yoğunluk sebebi ile iss firmaları mevcut abonelerin hızını düşürerek yazlık internet bağlatan kişilere aktarıyorlar.

Yaz öncesi 75mbps aldığım yerde şuan hız 16mbps e kadar düşmüş durumda muhtemelende sezon sonu hız tekrar artacak sizin durumda bu olabilir ama anlamamız için ilk dediğimi yapmanız gerekiyor.
Deneyeceğim.
192.168.1.1 modem arayüzüne giriş yaparmısın orada hat hızın maksimum alabileceğin hız ve iss nin sana tanımladığı hızı görebiliriz.

Yazlık bölgelerde , antalya , marmaris , bodrum , kuşadası , didim , vs vs böyle gider yazın oluşan yoğunluk sebebi ile iss firmaları mevcut abonelerin hızını düşürerek yazlık internet bağlatan kişilere aktarıyorlar.

Yaz öncesi 75mbps aldığım yerde şuan hız 16mbps e kadar düşmüş durumda muhtemelende sezon sonu hız tekrar artacak sizin durumda bu olabilir ama anlamamız için ilk dediğimi yapmanız gerekiyor.
Evet. Cidden haklısın sanırım. Mevcut veri oranımın 17000 olduğunu hatırlıyorum. Şu an 14000 e düşmüş. Ve benim saniyede indirme hızım da 1.9 dan 1.5 e düşmüştü. Modemin arkasındaki deliğe iğne ile bastırıp reset atsam düzelme hali var mı?
Yalnız düzenleme yapacağım. Sen maksimum hız demişsin. Benim maksimum hızım 25 bindi hala 25 bin fakat mevcut veri durumunda azalma var.

Son düzenleme:
Bu yavaşlama dediğin gibi ISP lerin yurtdışı çıkışlarını ortak kullanmalarından doğan bir konu.
Köprü ücreti öder gibi onlarda bu otobanı kullanma ücreti ödüyorlar. Döviz ucuz olduğu 2000 lerde bu alana yeterli yatırım yapmadıkları için şimdi artan kapasiteyi karşılayacak kadar fiber ağları yok.
Hatta yeterli port ve IP bile kalmadığı için seni beni farklı illerden internete çıkıyormuşuz gibi sanal ağ üzerinden köprülüyorlar. Buda hız düşüsü olarak bize dönüyor. IP6 ya geçiş başlayacak sorunlar katlanarak artabilir.

Bu yavaşlama dediğin gibi ISP lerin yurtdışı çıkışlarını ortak kullanmalarından doğan bir konu.
Köprü ücreti öder gibi onlarda bu otobanı kullanma ücreti ödüyorlar. Döviz ucuz olduğu 2000 lerde bu alana yeterli yatırım yapmadıkları için şimdi artan kapasiteyi karşılayacak kadar fiber ağları yok.
Hatta yeterli port ve IP bile kalmadığı için seni beni farklı illerden internete çıkıyormuşuz gibi sanal ağ üzerinden köprülüyorlar. Buda hız düşüsü olarak bize dönüyor. IP6 ya geçiş başlayacak sorunlar katlanarak artabilir.
Bu yavaşlama olayı geçici mi?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı