Türkçe Kurallarını öğrenmenin pratik bir yolu var mıdır acaba?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
9
Yer
Kars/ Ordu
Daha fazla  
Meslek
İnşaat
Merhaba,
Arkadaşlar Technopat'ı çok seviyorum. Fakat Türkçe kuralları beni çok zorluyor... Açıkçası Türkçe kurallarına uymak'ta güçlük çektiğimden dolayı çoğu zaman Technopat'ı bırakmayı düşündüm ve düşünmeye de devam ediyorum, ancak bu benim için pek kolay olmuyor...
Belki de Technopat'ı bu kurallarından dolayı seviyorum ama bu kurallara daha doğrusu "Türkçe Yazım Kurallarına" uymamak/uyamamak bana resmen vicdan azabı çektiriyor. Bazen attığım mesajlardan yazım hatalarımı fark ettiğimde iyice psikolojim bozuluyor. Bunu nasıl çözebilirim?
Bazı yollar denedim, Örneğin youtube'da "Türkçe Kuralları" adı altında bazı videolar izledim, ancak kafam almıyor artık. Bu saatten sonra okula yada herhangi bir kursa gidecek ne vaktim var ne de zamanım.
Bu sorunumu kitap okuyarak halledebilirdim belki, ama işin kötü tarafı kitap okumak gibi bir alışkanlığım da yok.

Bana pratik bir çözüm sunmanızı rica ediyorum.

Bazı basit şeyleri öğrenirseniz aslında çok bir olayı yok. Mesela bu mesajınızda "belkide" kelimesi yanlış. "-de" eki sahiplik anlamı veriyorsa birleşik yazılır, "ek olarak", "aynı şekilde" anlamlarında ise ayrı yazılır. "Belki" kelimesine ait olan bir şey olamayacağı için ayrı yazmanız gerekirdi. ("-ki" eki de aynı şekildedir.) Bunun dışında bir hata göremedim ben bu mesajda. 3 nokta kullanımı biraz gereksiz olmuş gibi geldi ancak ondan ceza vermezler. En pratik yolu kitap okumak olabilir (hiç kitap okumam diyebilirim) ama en etkili yolu, yanlışlarınızı öğrenerek düzeltmek olur diye düşünüyorum.

Pratik yolu bazı ekler ve noktalama işaretlerinin kullanımını alışkanlık haline getirmek.
Mesela yukarıda "Belkide" yazmışsın. De ekinin ayrı yazılması gerektiğini bir süre sonra zaten mantığını kavradığın için algılıyorsun hemen.

Zaten kurallara dikkat eden birisi olduğunuz ortada, canını sıkma derim :)

@Kaan Arslan hocam, Sosyalde bazı hataların görmezden gelindiğinin farkındayım. Fakat attığım bazı mesajlarımdaki hataları görünce rahatsız oluyorum (Ceza alır mıyım hissi gibi). Bu nedenle böyle bir konu açma gereği duydum. Umarım bu konuya Türkçe Kurallarını basit bir şekilde (Örneğin şu eki, şu noktalamayı şurada kullanmak gerek, gibi...) anlama kavramı taşıyan mesajlar/yorumlar gelir. Bu vesileyle benim gibi güçlük çeken bazı arkadaşlar da faydalanır.:)

@Uprising Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Hocam benim sıkıntım mesajı attıktan sonra örneğin sizin de belirttiğiniz gibi o tarz hataları fark edebiliyorum. Bazen ''Düzenleme'' butonu daha etkinken düzeltiyorum ya da düzeltmeye çalışıyorum, bazen de farkına bile varamıyorum.:(

@BilgisayarKurdu Üstad, ilk mesajlarıma (birkaç ay önceki) baktım da bayağı ilerleme sergilemişim:) ancak bu hiç de yeterli gelmiyor bana. Umarım Technopat vesilesiyle Türkçe'mi dahada geliştiririm. Aksi halde ''Türkçe Kurallarına Uymayaman Mesaj'' nedeniyle alacağım bir kaç cezaya daha psikolojim çökebilir.:(

Belki fark etmişsinizdir ancak yine de yazayım ben bilgilendirme amaçlı. Hiç de kelimesinde de aynı hatayı yapmışsınız. "Hiç"'in sahip olduğu bir şey mi var ortada? :) Ayrıca birkaç da birleşik yazılır. Çok hata yapmıyorsunuz dediğim gibi, alıştıkça düzelir.

Belki fark etmişsinizdir ancak yine de yazayım ben bilgilendirme amaçlı. Hiç de kelimesinde de aynı hatayı yapmışsınız. "Hiç"'in sahip olduğu bir şey mi var ortada? :) Ayrıca birkaç da birleşik yazılır. Çok hata yapmıyorsunuz dediğim gibi, alıştıkça düzelir.
Teşekkür ederim hocam, bu tarz uyarılar oldukça faydalı oluyor. Açıkçası ben o belirttiniz hataları şüpheli gözle bakıyordum, sayenizde düzelttim.:)

Benim de yediğim cezalar malesef bu konu üzerinden oldu. Telefondan t9 ile yazdığım için virgülden önce ve sonra boşluk konulmasından dolayı ceza aldım. Bende bu yüzden genelde kısa tutmaya çalışırım yazılarımı ve daha anlaşılır olması yolunda yazarım. En azından bize katkısa da var açıkçası o kısmı da düşünün :)

Hatalarımı görmem adına, Şu: ''Çok samimi söylüyorum, ben de bu akşam böyle bir konu açmayı düşünüyordum. Başlığım da aynen şöyle; ''Kimler, Technopat/ Sosyalde Ne Öğrendi'' olacaktı.:)

Açıkçası, ben öğrenci olmadığımdan ve ''Türkçe Kuralları'na'' uymamı gerektirecek hiçbir neden de olunmadığından bildiğim Türkçeyi de unutmuştum.:(
O nedenle, Sosyal'de TürkçeKurallarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadım... Sağ olsun, Mikail Fidan birkaç defa ''-abilmek -ebilmek'' ile ilgili uyarılarda bulunmuş olsa da, kafa eski olduğundan basmıyordu. Ama biraz geç olsa da @Mikail Fidan'ın o uyarıları faydalı olmuştu. Burada kendisine Teşekkürlerimi sunuyorum...(y)

Sonuç olarak: Tam anlamıyla olmasa da ''Technopat'' sayesinde Türkçe'mi geliştirdim.:mutlu:'' mesajımda hata var mı acaba ?

Mesajımın kaynağı: Technopat Kuralları Gerçek Hayatta Size Ne Gibi Etkiler Bıraktı? | Sayfa 2 | Technopat Sosyal

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı