Türkçe Wiki'de Hatalı Bilgi

Makaleler
2
Arkadaşlar konu açıyorum kapatılıyor beni gereksiz banlıyorsun ve banlayan şahsiyet bunun arkasında dursun, neden doğru bir bilgiye yanlış deyip kafana göre ban atıyorsun? Önceden sosyali takip ederdim çok güzel arkadaşlar ve abilerimiz vardı şimdi gerektiği kadar ilgileniyorsunuz!

Screenshot_2015-10-25-14-27-12.png

Screenshot_2015-10-25-14-25-34.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Cezayı kim verdi bilmiyorum ama pilin %0'a indiğinde ömrünün azalması yanlış bir bilgi. Yani aldığınız uyarıda bir sorun yok.

Türkçe Wikipedi'den verdiğiniz kaynakta zaten birçok yazım hatası var. Kim tercüme etmişse ne İngilizce ne de Türkçe biliyormuş...

İşte size sağlam bir kaynak:

Five tips for extending lithium-ion battery life - TechRepublic

Madde 3'te diyor ki 30 şarjdan sonra pillerinizin artık tamamen deşarj olması faydalı olacaktır.

Ayrıca İngilizce Wiki'de de Türkçe Wiki'deki gibi bir ibare yok.

Unutmayın ki Wikipedi mutlak kaynak değildir. Wiki editörlerinin her yazdığına, özellikle de kaynak olmadan inanılmaz.

Cezayı kim verdi bilmiyorum ama pilin %0'a indiğinde ömrünün azalması yanlış bir bilgi. Yani aldığınız uyarıda bir sorun yok.

Türkçe Wikipedi'den verdiğiniz kaynakta zaten birçok yazım hatası var. Kim tercüme etmişse ne İngilizce ne de Türkçe biliyormuş...

İşte size sağlam bir kaynak:

Five tips for extending lithium-ion battery life - TechRepublic

Madde 3'te diyor ki 30 şarjdan sonra pillerinizin artık tamamen deşarj olması faydalı olacaktır.

Ayrıca İngilizce Wiki'de de Türkçe Wiki'deki gibi bir ibare yok.

Unutmayın ki Wikipedi mutlak kaynak değildir. Wiki editörlerinin her yazdığına, özellikle de kaynak olmadan inanılmaz.
Safety

Every lithium ion battery pack should have a method of keeping the cell balanced and preventing them from being over-discharged. This is usually done with a safety board which monitors the charge and discharge of the pack, and prevents dangerous things from happening. The specifications of these safety boards are dictated by the cell manufacture, and may include the following:
Reverse polarity protection
Charge temperature--must not be charged when temperature is lower than 0° C or above 45° C.
Charge current must not be too high, typically below 0.7 C.
Discharge current protection to prevent damage due to short circuits.
Charge voltage--a permanent fuse opens if too much voltage is applied to the battery terminals
Overcharge protection--stops charge when voltage per cell rises above 4.30 volts.
Overdischarge protection--stops discharge when battery voltage falls below 2.3 volts per cell (varies with manufacturer).
A fuse opens if the battery is ever exposed to temperatures above 100° C.
Bu kaynakta da 6.maddede böyle bir bilgi var.
Kaynak: How to charge Lithium ion Batteries, lithium polymer batteries, and lithium iron phosphate cells, lithium battery chargers.

Yüzde 0'dan kasıt bataryanın telefona göre olan boş voltajı 3.7'yi 0'a düşürmek sanırım.
Ben daha önce bir zıtlaşma gereği birçok makale okumuştum zamanında ama benim okuduğum laptopun sürekli şarjda kalmasıyla alakalıydı ama bu mevzu da aklımda kalmış benim. Birçok yerde %80 üzeri %20 altı bataryaya zarar verir yazıyordu.

Ben daha önce bir zıtlaşma gereği birçok makale okumuştum zamanında ama benim okuduğum laptopun sürekli şarjda kalmasıyla alakalıydı ama bu mevzu da aklımda kalmış benim. Birçok yerde %80 üzeri %20 altı bataryaya zarar verir yazıyordu.
Bataryalar hakkında pek fazla bilgim yok. Telefon ve laptop bataryaları için bildiklerim dolu bırakılmaları zararlı ve bir hücrenin 3.7V altına düşmesi geri dönüşü olmayan zararlar verdiği.

Aslında cevap konuda hangi batarya türünden bahsedildiğine göre doğru olabilir. Örneğin konunun sahibi nikel iyon pil kullanıyor olabilir.

Bataryalar hakkında pek fazla bilgim yok. Telefon ve laptop bataryaları için bildiklerim dolu bırakılmaları zararlı ve bir hücrenin 3.7V altına düşmesi geri dönüşü olmayan zararlar verdiği.
Dolu bırakılmaları zararlı değilmiş hocam şöyle ki; tam doluma ulaşınca, laptop bataryayı devredışı bırakıp direk elektrikle çalışmaya devam ediyormuş yani sürekli boşalıp dolma gibi bir olay olmuyormuş fakat lityum piller ısıya duyarlı olduğundan laptop ısınırsa zararlı oluyormuş.

Dolu bırakılmaları zararlı değilmiş hocam şöyle ki; tam doluma ulaşınca, laptop bataryayı devredışı bırakıp direk elektrikle çalışmaya devam ediyormuş yani sürekli boşalıp dolma gibi bir olay olmuyormuş fakat lityum piller ısıya duyarlı olduğundan laptop ısınırsa zararlı oluyormuş.
Hocam uzun süre kullanmadan dolu halde yani 4.2V'da bırakırsanız batarya şişmeye başlıyor.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı