Türkçeyi Katletmek

Daha önceki bir konuda söyledim, burada da söyleme gereği duyuyorum. TDK "çok oturgaçlı götürgeç", "gök götüren konutsal avrat", "çatal batmaz yağlı kaydıraç" gibi karşılıkları hiçbir zaman söylememiştir. Dalga geçme amaçlı uydurulan şeylerdir. Örneğin hostesin karşılığını Türkiye gazetesi TDK'nin kullandığını söylemiş ve tekzip yayınlamak zorunda kalmış. Yani böyle bir şey yok.

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun çok uğraştığı bir iştir. Bir çok eylemimde Fizik'te kelimeleri türkçe kullanmaları için bir çok girişimlerim oldu ama nafile.

Kendisi tam anlamıyla bir dahi olup profesörlüğü çok genç yaşta almıştır. Daha fazla bilgi için lüfen bakınız:

Oktay Sinanoğlu - Vikipedi

Bazı kelimeleri orijinal diliyle konuşmak gerek. Misal CD'ye "sidi" demek varken, "kompleksleşmiş disk" demek ne derece doğru?

"Abi bana oradan bir tane kompleksleşmiş disk versene."

Şimdi oldu mu bu cümle?

Aynı bağlamda SSD'ye de "SSD" denilsin. "Katı Hâl Sürücü" denilmesin.

Kompleksleşmiş diski ilk defa senden duyuyorum, Google'a da yazdım bu sayfa çıktı Zaten kompleks başlı başına Türkçe olmadığı için böyle bir öneri olsa bile Türkçe denemez. Yoğun disk kavramı kullanılıyor sanırım CD için.

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun çok uğraştığı bir iştir. Bir çok eylemimde Fizik'te kelimeleri türkçe kullanmaları için bir çok girişimlerim oldu ama nafile.

Merak ettim, fizik terimleri için önerilen Türkçe karşılıklar neler?

Üniversitede öyle duymuştum hocamızdan. Yanlış da hatırlıyor olabilirim. Kaç sene geçti aradan...

Hadi diyelim "yoğun disk" olsun.

"Abi bana oradan bir tane yoğun disk versene."

Bu da olmadı değil mi?

Üniversitede öyle duymuştum hocamızdan. Yanlış da hatırlıyor olabilirim. Kaç sene geçti aradan...

Hadi diyelim "yoğun disk" olsun.

"Abi bana oradan bir tane yoğun disk versene."

Bu da olmadı değil mi?

Sadece kulak aşinalığımız olmadığı için olmadı. Yoksa "yoğun disk" çok da kulak tırmalayan komik bir tamlama değil. Ama bu saatten sonra tabi ki kullanamayız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…