Türkiye NATO'dan ayrılırsa ne olur?

Ayrılmaz. Ayrılsa da Şangay Birliğine girmez.

Olası bir savaş durumunda hiçbir ülkenin bize mecburen yardım etmesi gerekmez. Her türlü olayda tek başımıza kalırız. Türkiye'nin batılı bir devlet olduğunu kanıtlayan kurumdur NATO. Amerika, Arap dünyasındaki sıcak savaşa yaptığı müdahaleyi NATO üzerinden müttefiklik bağı olmazsa anında Türkiye üzerinde de dener.
 
Rus ayısına güven olmaz.
Ne zaman ki Rusya'dan güçlü oluruz, bölgede Türki Cumhuriyetleri, dini ve tarihi yakınlığımız olan devletleri kendi safımıza çekeriz veya vasalımız olurlar işte o zaman ayrılırsın. Zaten ayrılmana gerek kalmadan çatışma durumu çıkar.

Şu an ki durum iyi bence. Ne biz onlara dostuz ne de onlar bize.
Rusya yamuk yaparsa AB ve ABD ile, yok onlar yamuk yaparsa Rusya ile takılıyoruz.
Yine de birlik olmalarına engel olmalıyız.
Osmanlıyı yıkan Rus-İngiliz birliğiydi.
 
Stratejik ve askeri olarak NATO da Türkiye'ye bağımlıdır, Türkiye de NATO'ya bağımlıdır.

Türkiye'nin en temel yaralandığı konu şüphesiz Doğu bloğu kuşatmasından korunmak. Zaten birliğe giriş amacımıza bakarsanız bunu anlamak zor olmayacaktır. 2. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında topraklarımıza göz diken Sovyet tehdidinden NATO'ya sığındık.

NATO'nun faydası ise tabii ki coğrafi konum. ABD de, Avrupa da sahip olduğumuz topraklara ve boğazlara kesinlikle doğu bloğunun sahip olmasını istemez. Türkiye köprü görevi gören bir ülke ve coğrafyasının batı bloğuna sağladığı birçok avantaj var.

Yani bu kadar karşılıklı çıkarlar içinde 2 birlik de delilik yapmazsa (ki aklı başında ülkelerin yapması için hiçbir sebep yok) Türkiye NATO'dan çıkmaz, çıkmamalı.

Çıkarsa da Rusya'nın ilk hedeflerinden biri oluruz.
 
Amerika'da olsan yanında bir çeten olacak. Her ne kadar sözde müttefikte olsak bir birlik içinde bulunmak avantajdır.
NATO'da Türkiye olmadan hiçbir şeye benzemez. Bugün biz çıkıyoruz desek çıkmayın diye kırk takla atarlar. ABD bizdeki üsleri sayesinde Orta Doğu'da rahat takılıyor. Ayrıca Türkiye, Ruslara karşı Avrupa'ya tampon bir ülke.
Gerçi eski agresif Sovyetler yok ama Putin abimizin sağı solu belli olmaz. Ukrayna'yı bile heran dümdüz edebilir.

Yani biz çıkarsak ABD'ninde işine gelmez. Avrupa'nın Rus korkusu artar. Sonra bizde armut gibi meydanda kalırız.
 
Keşke bunu ben de diyebilsem ama bir anda öyle şeylere karar verilebiliyor ki yarın uyandığımda NATO'dan çıkıyoruz dediklerini duysam şaşırmam.

NATO ile olan sorunlarımız karşılıklı, tek yönlü değil. Biz ülke olarak içinde olduğumuz birlikle ortak çıkarlar peşinden gitmek yerine birlik içinde her an her şeyi yapabilecek ülke konumuna soktuk kendimizi. 2000'li yılların en başlarındaki güvenilirliğimizden eser kalmadı. NATO ise bizim bu tutumumuza karşı üvey evlat muamelesi yapıyor, diğer ülkeler de bizim onlar için güvenilir olmadığımızın farkındalar. Gözlerinin önünde Rusya'nın tuzağına düşen müttefik ülke Türkiye değil de başka bir NATO ülkesi olsaydı bu duruma uzaktan nasıl bakardınız? Gazetelerde boy boy o ülke için ihanet başlıkları görürdünüz ertesi gün.

Şu anda bir kitlenin oy desteğini almak için, zamanında Ruslardan kaçıp dört elle sarılmak zorunda kaldığımız halde NATO ile ortak çıkar benimsememekte ısrar ediyoruz. NATO'dan çıkarsak ne olur? Batı ve doğu bloğunun tam ortasında, süper güçlerin arasındaki tampon ülkelere geçmişte ne olmuşsa yine o olur. Bir yanda tarihsel düşmanımız, bizi bir kaşık suda boğmak için fırsatı kollayan, boğazlar ve İzmir çevresinde üs için toprak talebi olan, doğru topraklarımızın önemli kısmında gözü olan, şu anda 3 yerde birden savaş halinde olduğumuz Rusya var. Diğerinde ise birliklerinden çıktığın için ihanet damgasını vuracak olan ABD ve NATO ülkeleri var. 2 tarafın da ana hedefinde, 2 tarafın da karşısına bırakmayı kabul etmeyeceği topraklarda olmanın bedelini ağır öderiz yalnız kaldığımız anda.

1980'li yıllarda İsveç'in modeline benzer şekilde NATO ile müttefik ama tamamen NATO güdümünde olmayan bir ülke olmak için çabalamalıydık. NATO içinde daha serbest ama güvenilir bir müttefik olma yoluna gidilmeliydi. Darbenin ardından her şey ABD güdümüne verildi, bir güç de kontrolü bir defa eline aldı mı onu geri vermek istemez. Şu anda bunun karın ağrısını çekiyoruz.
 
Son düzenleme:
Türkiye'nin NATO'dan ayrılması, bütün taşları yerinden oynatır. Türkiye coğrafik olarak izole edilemez bir ülke. Türkiye'nin düşmanlığı göze alınamaz. Türkiye'yi itersen ya da kaçırırsan Türkiye sadece Türkiye olmaktan çıkar garip bir düşman topluluğunun ön cephesine dönüşür. Bu gerçeği basit birkaç şımarıklık dışında kullanamıyoruz malesef.
 
Türkün kendinden başka dostu yoktur diyeceğim ama içimizde sözde Türk özde şerefsizler düşmanlık da dış güçlerden geri kalmaz o neden le Türkiye'nin natoda şunda bunda üye olması hiçbir güvence vermez nitekim çok gördük nato bile teröre destek verdi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı