Türkiye'de 5G UWB olacak mı?

Makaleler
24
Yer
Kars
Merhaba. 5G diyince akla yüksek hızlar gelir örneğin 1 Gbps ve üzeri hızlar. Fakat, 5G'nin de kendi içinde türleri var. 5G'nin en hızlısı benim bildiğim 5G UWB (Ultra Wide Band). Bu UWB, ülkemizde kullanılacak mı? Çünkü diğer türlü, düşük bant genişliğine sahip bir 5G ile 100 Mbps, 40 Mbps gibi hızlar da alabilirsiniz. Bunun olmasını istemeyiz ve hiçbir anlamı kalmaz. Zaten 5G ile kotaların mobil tarafta da kalkmasını bekliyoruz.

Bu ülkede 4.5G bile doğru düzgün hızlara ulaşmıyor ki 5G'de bu hızlar verilsin. Şehir içinde Turkcell ile 40-50 mbps alıyorum.
Hızların düzgün verilebilmesi için, heryerde yüksek bant genişliğine sahip baz istasyonları konulmalı. Türkiye'de daha az yatırım, maksimum kâr mantığıyla gidildiği için 4.5G baz istasyon sayısı yetersiz. Adamlar da bu sebeple düşük bant genişliği tercih edebiliyorlar. Böylece baz istasyonunun kapsama alanı genişliyor ve daha fazla kullanıcıya hizmet verebiliyor ancak vereceği hızlar bir hayli yavaş oluyor çünkü bant genişliği de düşük oluyor. Peki çözüm nedir? Daha fazla baz istasyonu kurmak ve olabilecek en yüksek bant genişliğine sahip baz istasyonları kurmak gerekir. Bant genişliği arttıkça, kapsama alanı daralır. Dolayısı ile daha fazla yere baz istasyonları yerleştirmek için yatırım yapmak gerekir. Kapsama alanı geniş fakat düşük bant genişliğine sahip bir 4.5G baz istasyonuna çok fazla kişi birden bağlanıyor. Bu durum, epey yavaş hızlar almamıza sebep oluyor çünkü kapasite yetmiyor.

Kotayı asla kaldırmazlar.
Mobil internette de kotaları kaldırmaları için İnternette Kalite Hareketi adı verilen bir hareket grubu, bu konu üzerinde çalışmalar yapıyordu diye hatırlıyorum. Üstelik, 300.000'den fazla insan var bunu isteyen diye biliyorum. Sizce önümüzdeki 5 yıl içerisinde mobil internette kotalar kalkabilir mi?

Mobil internette de kotaları kaldırmaları için İnternette Kalite Hareketi adı verilen bir hareket grubu, bu konu üzerinde çalışmalar yapıyordu diye hatırlıyorum. Üstelik, 300.000'den fazla insan var bunu isteyen diye biliyorum. Sizce önümüzdeki 5 yıl içerisinde mobil internette kotalar kalkabilir mi?

Kalkamaz 50 yıl burada.

Kalkamaz 50 yıl burada.
Kalkması gerekiyor. Hala her evde FTTH fiber yok. Biz kirada oturuyoruz bu evde 7.5 senedir ve artık ev sahibi evden çıkmamızı istiyor. 3 Ay süre verdi bize. Üstelik bu eve fiberi 4 yıl uğraşarak ben getirttim. Çoğu evde hala ADSL ve VDSL var. İkiside çöp ve pingli, akşam kopan internet. Ülke genelinde FTTB bile olmamalı. FTTH ve Metro ethernet tek olması gereken 2 altyapı türü. Sene 2023'teyiz... Eğer şu an bunu yapmayacaklarsa, o zaman mobil internette kotalar kaldırılsın. Bizi mağdur etmesinler yeni eve taşınınca.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı