Türkiye'de AKN saçmalığı olduğu zamanları hatırlıyor musunuz?

Bu AKN illeti yüzünden aynı paketteki iki seçenekten 50 Mbps 200 GB AKN'li seçeneği yerine 25 Mbps 400 GB AKN'li seçeneğini seçmek zorunda kalmıştım.
KabloNet, artık her ne açık varsa düzeltene kadar VPN açınca 50 Mbps hızında kullanıyordum :)
 
O Zaman'lar AKN yüzünden 20 GB oyunlar çok gelirdi çünkü neredeyse 3 gün indirme yapardım ondan dolayı 8 GB oyunlar(özellikle repack oyunlar indirirdim) sonuçta 10 saat civari sürerdi indirmesi daha sonra AKN kalkacağini duydum ve internetin indirmelerim rahatladı o Zaman'lar aklıma geldide iyi ki AKN kalktı ya çok büyük bir çileydi isteseler AKN hiç koymazlardı ancak daha yüksek paketleri satmak için AKN saçmalığı çıkardılar umarım o günleri tekrar yaşamayız.
 
Hatırlıyorum, iğrenç bir şeydi. Kim bu fikri düşünüp hayata geçirdiyse Allah onu bildiği gibi yapsın.

Bir seferinde AKK'nin olduğu zamanlar 8 Mbps internet kullanıyordum ve internet kafede 100 Mbps hızı görünce şok olmuştum. Fırsat bu fırsat deyip 40-45 GB kadar anime indirip telefona atmıştım ve tarayıcıda yeni bir sayfaya girdiğimde "Adil kullanım kotasını aştınız" sayfasına yönlendirmişti. Birkaç dakika sonra yan masalar ping'e küfür etmeye başlamıştı.
 
@16986
Buna sesli bir şekilde güldüm gerçekliğini bilemiyorum ama:)
Gerçek hocam, bir internet sitesinde yalan dolanla ilgi bekleyecek biri değilim. Yine de internetteki her şeye güven olmaz, inanıp inanmamak size kalmış.

Bu arada 3 yıl önce farklı bir konuda da aynı olayı anlatmıştım:
Bir seferinde de 100 Mbps interneti görünce 40 GB anime indirmiştim, sonra tarayıcıda yeni bir sayfaya girince adil kullanım kotasını geçtiniz demişti :D
 
Merhaba arkadaşlar. Türkiye maalesef internet konusunda epey kötü bir ülke. Birçok kullanıcı hala ADSL kullanıyor. Birçok kullanıcı ise VDSL'e yeni geçti. Fiber abone sayısı ise henüz ADSL'i yeni yakalayabildi. Tüm xDSL abonelerinin fibere kavuşması ise en az 2040'ları bulacaktır diye tahmin ediyorum.

Fakat uzun süredir internet kullanan kullanıcılar hatırlayacaktır, bir dönemler durum daha da kötüydü. Kötülüğün tek sebebi altyapı eksikliği ve yavaş hızlar da değildi. Tam anlamıyla büyük bir saçmalık vardı: AKN! AKN'nin açılımı Adil Kullanım Noktası. Peki nedir bu AKN?

Aslında uzun süredir internet kullanan kullanıcılar (örneğin, ben) AKN'nin ne olduğunu zaten biliyor. Fakat o dönemde ev interneti kullanmayan şanslı kullanıcılar için AKN'nin ne olduğunu açıklamak istiyorum.

Mesela bir internet aboneliği almak istiyorsunuz. TV'de de bir Türk Telekom reklamı dönüyor. Reklamda ise "Ayda 59.90 TL'ye limitsiz fiber internet!" yazıyor. Siz de "Aaaa! Çok ucuza fiber internet, hem de limitsiz!" diyerek interneti alıyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. Fakat sadece birkaç gün sonra internette gezinirken bir anda karşınıza bir mesaj çıkıyor: "Paketinizin adil kullanım noktasını aştığınız için internet hızınız 3 Mbps'ye düşürülmüştür."

İşte o noktadan sonra ilk başta YouTube'da rahatlıkla 1080p ve hatta 1440p/4K video açabilirken şimdi ancak 720p'yi stabil açabiliyorsunuz. 1080p'de ise sürekli donma sorunu yaşıyorsunuz. Hız testi yaptığınızda ise en fazla 3 Mbps indirme hızı aldığınızı görüyorsunuz.

Siz de sonra "Hani bu limitsiz idi? Neden adil kullanım noktasını aştınız diye mesaj geliyor ve internetim 3 Mbps'e düşüyor?" diyorsunuz.

İşte AKN tam olarak bu. Limitsiz diye satılan birçok pakette geçerli olan bir durumdu. Mesela paketinizin AKN'si 100 GB. Hızı da 50 Mbps. Paketiniz aslında teorik olarak limitsiz fakat paketinizin asıl 50 Mbps hızı AKN dahilinde. Siz 100 GB'ı aştığınızda internet kesilmiyor veya kota aşım ücreti uygulanmıyor. Fakat 50 Mbps olan internetiniz 3 Mbps'e düşüyor. Bu da internetinizin neredeyse kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor. Yani hala dosya indirebiliyorsunuz fakat damlaya damlaya indirmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak sonraki ay tekrar 50 Mbps hız alabiliyorsunuz, çünkü AKN'niz yenileniyor. Sonra tekrar AKN'yi aşınca tekrar 3 Mbps.

Bazılarınız "O zamanlar da AKN'siz paket alınamıyor muydu?" diyebilirsiniz. Cevap ise şu: Evet, alınabiliyordu fakat fiyatları çok yüksekti. O dönemlerde AKN'siz 8 Mbps internet Türk Telekom'da ortalama 100-110 TL civarındaydı. Bu fiyat da o yıllarda birçok kullanıcı için pahalıydı. 100 Mbps gibi hızlarda ise zaten fiyatlar 400 TL'ye yaklaşıyordu.

Bu yüzden de Türkiye'deki tüm internet kullanıcıları AKN'nin kaldırılmasını istedi. İlk olarak 2017 yılında BTK, AKN sisteminde bir düzenleme yaptı ve 02:00 ile 08:00 arası saatlerde internetin tamamen limitsiz olmasını, yani bu saatlerde AKN'nin hiçbir şekilde geçerli olmamasını sağladı. Ayrıca AKN sonrası hız düşümü de sabit 3 Mbps yerine paket hızına göre değişen hızlar olarak güncellendi. Mesela 35/50 Mbps paketiniz varsa AKN sonrası hızınız 16 Mbps'e düşüyordu. 75/100 Mbps paketiniz varsa da hızınız 24 Mbps'e düşüyordu. Bu da Türk internet kullanıcılarını epey rahatlattı.

Tabii bazı kurnaz ISS'ler (spesifik olarak Superonline ve Kablonet) anında karşı hamle yaptı ve AKN'li paketleri kaldırıp aynı fiyata kotalı paket satmaya başladı. Bu kotalı paketlerde kotanız bitince GB başına bir aşım ücreti ödüyorsunuz. Superonline ise milleti kandırmak için kotalı paketlere "Akıllı" ismi verdi. Akıllı dediği şey kota bitince internetin kesilmesi ve ek kota almadan internetin ay sonuna kadar kullanılamaması. Yani tam bir saçmalık.

Fakat diğer ISS'lerde durum epey toparlanmıştı. Özellikle de Türk Telekom, AKN düzenlemesine karşı hamle yapmak yerine AKN düzenlemesinden kullanıcıların faydalanmasını sağlamıştı.

Derken 31 Aralık 2018'de AKN uygulaması tamamen son buldu. O dönemlerde ilk başta bazı ISS'ler kotalı internet satmaya çalışsa da zaman içerisinde limitsiz internet Türkiye'de tamamen standart oldu.

Günümüzde Türkiye'de internet konusundaki sorun altyapı eksikliği ve nispeten yavaş hızlar. Ancak eski günlerdeki en büyük bela olan AKN artık olmadığı için en azından daha rahat internet kullanabiliyoruz.

Peki siz Türkiye'de AKN saçmalığı olduğu günleri hatırlıyor musunuz? Ayrıca size göre de AKN işkence mi?
halen kullanan birkaç arkadaşım var tanıdığım, doğru mu bilmiyorum ama.
 
Ben ev internetinden çok önce mobil internet ile tanışmıştım bu saçmalıkla. Vodafone'un sınırsız internet paketi vardı 250 MB AKN'li. 12 liraya alıyordum. Kotayı doldurunca saniyede 20 KB ile indirme yapıyordu. Video falan izlenmiyordu. Sonraları ev interneti bağlattığımızda 24'ten 8'e düştüğünde koymuyordu bana pek.
 

Geri
Yukarı