Türkiye'de Google Search, YouTube Gibi Google Hizmetleri Kullanılamayacak!

Rekabet Kurumu'nun kestiği ceza üzerine Google, Türkiye'de satılacak Android cihazlarda kendisine ait uygulamaların lisanslarını iptal ettiği bildirdi. Bu da YouTube, Gmail, Google Play gibi önemli uygulamaların yeni satılacak Android cihazlarda kullanılamayacağını gösteriyor.

Arama devi, Rekabet Kurulu’nun aldığı bu karar sonrası Türkiye’deki iş ortaklarına bir mektup yazdı. Google, yazdığı mektupta 12 Aralık itibarıyla Türkiye’de satışı yapılan Android telefonlardaki Google uygulamalarının lisansını iptal ettiğini söyledi. Ayrıca bundan sonra satışa girecek olan telefonlar için de lisans vermeyeceğini açıkladı.

Google’ın servislerinin lisansını durdurması, Türkiye’deki kullanıcıların Google Arama, Google Play, YouTube ve Gmail gibi Google servislerine erişemeyeceği anlamına geliyor.

Güncelleme:
12 Aralık'tan sonra satılacak olan cihazları kapsayacakmış.

Kaynaklar:

Son düzenleme:
Son düzenleme:
Yaani galiba Bing alt yapısını kullanıyor. Kalitesiz bir arama motoru ve Turkcell saçmalıklarını dayatıyor.
Mesela destek verilse Vuhuv gibi arama motorları iş görebilir. Ama her türlü Yandex, Bing ya da Google birine muhtaçsınız. @Silinen üye @Aaaapşu @00 raiser
Arama motorları kullanıldıkça gelişen şeyler ve insanlar basit şeylere ulaşamayınca çabucak vazgeçebiliyor.

Tabi olay sadece arama motoru değil. Benim gibi telefonları fazla kullanmayanları rahatsız etmez.
Ama ülke sorunlarından(ekonomi, siyaset, cinayet vb.) kaçan insanlar var. Bu insanlar zamanının çoğunu Youtube gibi yerler de harcıyorlar. Hadi onu geçtim, Google playstore olayı var. İnsanların eğlencesi ellerinden alınınca, kaçma istedikleri ülke sorunları daha da sıkıcı hal alacak.

Ayrıca istenilen şartları yapmaya yanaşacağını sanmıyorum. Fakat ABD ya da Sivil toplum kuruluşlarının biraz baskısı ile Google bu dayatmaları kaldırabilir. Google sırf Türkiye pazarı istedi diye buna yaşanacak bir şirket değil. Haber doğruysa, bu yaptırımları yapmaktan çekinmeyecektir.

Bunların hepsi bir şirkete bu kadar bağlanmanın, bu kadar güç vermenin sonucu. Mağlesef herkes kullanması çok basit diye Google servislerine bağımlı hale gelmiş. Herkes Google servisleri yerine açık kaynaklı ve sizin bilgilerinizi çalmayan servislere yönelse, ülkemizde milli yazılım ve teknolojiye yeterli destek verilse bu tarz sıkıntılar hiçbir zaman ortaya çıkmaz çünkü zaten senin Google yerine koyabilecek bir şeyin vardır ve eksikliğini hissetmezsin.

Android her ne kadar Google ürünü olsa da Google'a tam anlamıyla bağımlı değildir çünkü açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Google'a bağlı olan kısmı "gapps" dediğimiz Google uygulamaları ve servisleridir (Google Play, Youtube, Gmail vs). İsteyen herkes Android'in sitesine gidip kaynak kodunu kendi bilgisayarına kopyalayıp kendi cihazı için istediği Android sürümünü oluşturabilir. Telefon üreticileri de böyle güncelleme veriyorlar yani güncellemeler konusunda bir aksaklık yaşanmayacaktır. Bir anlaşmaya varılana kadar Google uygulamalarının bazılarının telefonlarda ön yüklü olarak gelmemesi söz konusu olacaktır fakat Google servisleri engellenmiş değildir halen erişilebilir olacaktır.

Buradan hepimizin çıkarması gereken bence bir şahısa veya bir şirkete bu kadar bağımlı olmanın büyük bir hata olduğudur. Elinizden geldiğince Google servisleri yerine başka servislere yönelin, Chromium tabanlı tarayıcılar yerine başka motor kullanan tarayıcılara yönelin. Elbetteki bu dediğimi her servisi için yapamayabilirsiniz ama elinizden geldiğince alternatiflere yönelmeye çalışın.

Şimdi gidip alsam kullanamayacak mıyım yani?
Bu durum sadece yeni çıkacak yada bir başka deyimle yeni duyurulacak modelleri kapsıyor mesela galaxy s11 modeli gibi,üretilmiş hiçbir cihazı kapsamıyor satılmış yada satılmamış olması önemli değil.
Sonradan yükleriz Google hizmetlerini sıkıntı olmaz bence.
Dediğin olabilir ama işin içeriği çok daha kapsamlı bir hâlde,mesela telefon yada internet bankacılığı işlemlerinde haritalama konum bilgileri ödeme sağlayıcı birimler bunların hepsi google veri tabanı ve bulut ağı kullanıyor yani aklına gelebilecek her alanda bütün hizmetlerden mahrum bırakılacağız,mesele sadece youtube mail vs gibi şeylere girememek olsa işimiz kolay olurdu ama öyle değil.

Haberin %100 doğru olduğundan emin miyiz? Öyle olsa bile tatlıya bağlanır diye düşünüyorum sonuçta Türkiye büyük bir pazar.
Haber doğru şayet Türk rekabet kurulu ceza kesmek konusunda ısrarcı olmaya devam ederse durum kesinlikle yaşanacak,ama şunu da eklemekte fayda var rekabet kurulunun kararı kesinlikle doğru çünkü google hem yerli hem yabancı cihaz üreticilerine baskı yapıyor benim arama çubuğum ana ekranda varsayılan olarak kullanılacak benim arama motorum cihazlarınızda varsayılan olarak olmak zorunda gibi gibi tabi bu durum diğer arama motorlarının kullanılmasını engelliyor,rekabet kuruluda diyorki bu dayatmayı firmalara yapmayın herkes serbestçe istediği ürünü cihazında kendi kararıyla kullansın ama google gördüğümüz gibi ya ben ya hiçkimse hesabı ortalığı karıştırdı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı