Türkiye'de tıp okumak mantıklı mı?

Bana göre o fark asgari ücret alanlar için. Vasıflı biriyse yine fark var ama oradaki gurbetçiliği, ırkçılığı, ailenden uzak olmayı, yabancılığı çekmeye değer mi bilemem. Türkiye şu an onların refah seviyesine erişemez ama 11, 12 yıl içinde onlar günümüz türkiyesinin refah seviyesine erişebilir. Biz de refah seviyemizi arttırırsak onları geride bile bırakabiliriz.
Onlar bizim refahımıza erişebilir derken?

Onlara kıyasla bizde nasıl bir refah var ?

En kötü evin kirası 20k, asgari ücret de 20k. Herkes genel müdür maaşı almıyor.

50k dan az kazanıyorsan aile kuramazsın. Peki hangi işler 50k kazandıryor en az? Yeni doktor olmuş birinin maaşı kaç k?

50kdan az kazanıyorsan aile kuramazsın. Peki hangi işler 50k kazandıryor en az?

Yeni doktor olmuş birinin maaşı kaç k?

Pratisyense 100K'yı geçiyor uzmansa 150k yı geçiyor. Rahat geçinirsin. Zaten ben sizin görüşünüzü destekliyorum. Asgari ücret alanlar için o fark var zaten ama vasıflı biri için o uçurum fark yok demek istediğim. Eğer bir insan işinde usta olmuşsa zaten 50k geliri oluyor. Migros'ta kasiyer olursan 22 k alırsın ya da hiçbir iş bilmeden bir yere girersen.

Onlar bizim refahımıza erişebilir derken?

Onlara kıyasla bizde nasıl bir refah var ?

50k dan az kazanıyorsan aile kuramazsın. Peki hangi işler 50k kazandıryor en az? Yeni doktor olmuş birinin maaşı kaç k?
Bizim refah seviyemize ulaşabilirler derken de avrupa şu an geriye gidiyor. Bizim refah seviyemiz de çok gerilerde olduğu için 11, 12 sene sonra bize erişebilirler anlamında söyledim.

Pratisyense 100K'yı geçiyor uzmansa 150k yı geçiyor. Rahat geçinirsin. Zaten ben sizin görüşünüzü destekliyorum. Asgari ücret alanlar için o fark var zaten ama vasıflı biri için o uçurum fark yok demek istediğim. Eğer bir insan işinde usta olmuşsa zaten 50k geliri oluyor. Migros'ta kasiyer olursan 22 k alırsın ya da hiçbir iş bilmeden bir yere girersen.

Bizim refah seviyemize ulaşabilirler derken de avrupa şu an geriye gidiyor. Bizim refah seviyemiz de çok gerilerde olduğu için 11, 12 sene sonra bize erişebilirler anlamında söyledim.
Peki pratisyen veya uzman kaç yılda olunuyor ?

Olana kadar sürünürsün aldığın maaş ile.

Avrupa bizim ilerleme hızımızın aynı hızında geriye gidiyorsa, bugünkü halimize gelmeleri 50 sene sürer. Oda herşey 50 sene boyunca kötü giderse tabi. 10-11 değil.

Peki pratisyen veya uzman kaç yılda olunuyor ?

Olana kadar sürünürsün aldığın maaş ile.

Avrupa bizim ilerleme hızımızın aynı hızında geriye gidiyorsa, bugünkü halimize gelmeleri 50 sene sürer. 10-11 değil.
6 yıl okuduktan sonra o maaşı alabiliyorsunuz. Uzman olmak için 3-5 yıl daha okumanız gerekiyor diye biliyorum. Rusyanın, çinin etkisiyle hızlı bir şekilde kötüleşecekler bence onlar da.

Tıp elbette ki okunabilecek en iyi bölümlerden bir tanesi fakat bu bölümü sevmiyorsanız okumanızı asla önermiyorum. Mesleklere bakarken maaşına veya getirilerine değil bölümü sevip sevmediğinize bakın. Yoksa üniversite okurken veya üniversite bittikten sonra o para veya diğer getiriler gözünüze bile gelmiyor ve tüm emek çöpe gidiyor.

6 yıl okuduktan sonra o maaşı alabiliyorsunuz. Uzman olmak için 3-5 yıl daha okumanız gerekiyor diye biliyorum. Rusyanın, çinin etkisiyle hızlı bir şekilde kötüleşecekler bence onlar da.
Ne ile neyi kıyaslıyorsunuz bilmiyorum. Dediğiniz gibi eski Avrupa yok fakat yaşam standartı olarak Türkiye'nin, Avrupanın önde gelen ülkelerine yetişmesi hayli zaman alacak durumda. Olaya sadece maddi bakmamak gerek.

50 senelik enflasyon oranları bizim 2 yıllığımızdan daha düşük.

Avrupa'nın arası Rusya ile Ukrayna yüzünden bozulduğunda, herkes dedi ki aha Avrupa battı. Gazsız kaldılar, donacaklar filan.

Savaş kaç yıldır sürüyor? Avrupa gazsız kalıp dondu mu? Veya gaza %1500 zam mı geldi ?

Anında aksiyon alıp gerekli önlemleri devreye sokuyorlar. Yani herşey kötü gitse bile önümüzdeki 50 yıl boyunca bizim şuan ki durumumuza anca gelirler.

Tıp elbette ki okunabilecek en iyi bölümlerden bir tanesi fakat bu bölümü sevmiyorsanız okumanızı asla önermiyorum. Mesleklere bakarken maaşına veya getirilerine değil bölümü sevip sevmediğinize bakın. Yoksa üniversite okurken veya üniversite bittikten sonra o para veya diğer getiriler gözünüze bile gelmiyor ve tüm emek çöpe gidiyor.

Ne ile neyi kıyaslıyorsunuz bilmiyorum. Dediğiniz gibi eski Avrupa yok fakat yaşam standartı olarak Türkiye'nin, Avrupanın önde gelen ülkelerine yetişmesi hayli zaman alacak durumda. Olaya sadece maddi bakmamak gerek.
Ben avrupada bazı ülkelere gittim almanyaya vs. gitmedim onlar muhtemelen çok iyidir fakat abde olan balkan ülkeleri yunanistan vs bizim gerimizde diğer orta seviye olanlar da bize eşit yada bir tık iyidir. Böyle değilse de mütevazi yaşıyorlar.

50 senelik enflasyon oranları bizim 2 yıllığımızdan daha düşük.

Avrupa'nın arası Rusya ile Ukrayna yüzünden bozulduğunda, herkes dedi ki aha Avrupa battı. Gazsız kaldılar, donacaklar filan.

Savaş kaç yıldır sürüyor? Avrupa gazsız kalıp dondu mu? Veya gaza %1500 zam mı geldi ?

Anında aksiyon alıp gerekli önlemleri devreye sokuyorlar. Yani herşey kötü gitse bile önümüzdeki 50 yıl boyunca bizim şuan ki durumumuza anca gelirler.
Yani haklısınız benim yaptığım tahminden ibaret ama ben 15 seneye bizim 15 sene sonra olacağımız noktada olacaklarını belki de bizim onları geçebileceğimizi düşünüyorum.

Ben avrupada bazı ülkelere gittim almanyaya vs. gitmedim onlar muhtemelen çok iyidir fakat abde olan balkan ülkeleri yunanistan vs bizim gerimizde diğer orta seviye olanlar da bize eşit yada bir tık iyidir. Böyle değilse de mütevazi yaşıyorlar.
Bahsettiğiniz balkan ülkeleri zaten AB destekleri sayesinde ayakta duran batık ekonomiye sahip ülkeler. Avrupa'nın refah içindeki ülkeleri zaten Orta Avrupa ülkeleri. Balkanlarda refah içinde görebileceğiniz tek ülke sanırım Romanya.

Yani haklısınız benim yaptığım tahminden ibaret ama ben 15 seneye bizim 15 sene sonra olacağımız noktada olacaklarını belki de bizim onları geçebileceğimizi düşünüyorum.
Rakamlar aksini gösteriyor ama umarım ben değil sen haklı çıkarsın.

Şu anda tıp fakültesinde olan birisi olarak kısaca anlatayım. Öncelikle bu iş kesinlikle para için yapılmaz yurt dışı hayaliniz (şu anda çalışmak için yurt dışına gitmenin bile geleceği belli değil) veya çocukluktan gelen doktor olma hayaliniz falan yoksa kesinlikle yazmayın. Bölümün dersleri çok zor çalışırsan yaparsın lafı bir yerde havada kalıyor benden 2 dönem büyük kelleşen arkadaşlarım var stresten. 6. sınıfta köle gibi çalıştırılacaksınız yıllar geçtikçe yaz tatiliniz bile olmayacak fakültede. Part-time iş de hayal bana kalırsa 1. sınıf belki, 2. sınıf zorla ancak daha sonrasında hem işte çalışıp hem fakülteyi ne bünyeniz ne de mentaliniz kaldırmaz. Bölüm bitti zorunlu pratisyenlik bir yana bu sefer de Türkiye'nin en zor sınavlarından biri olan Tus'a hazırlanmanız gerekecek. Meslek hayatınızda türlü türlü insanla karşılaşacaksınız elinizden bir şey gelmese de sizi suçlayacaklar. İntörnken, asistanken türlü türlü mobbinge maruz kalma ihtimaliniz de bir hayli yüksek. Şu anki kafam olsa 1 sene mezuna kalır İTÜ uçak yazardım ancak hayaliniz buysa hayalinizin peşinden gidin.

Bu yorumunuz özellikle dikkatimi çekti. Öncelikle dediğim gibi şu an biyoloji dersini seven biriyim çalışmasam dahi dinlemekle yapabildiğim bir ders. Part-time işde çalışmak isteme sebebim okurken geçimimi sağlamak için. Tabii bu yaz çalışacağım kazandığım parayla yatırım yapmak gibi bir hedefim var hem üniversitede yardımcı olur. Bir de ailemden para alsam belki part-time işe bile gerek kalmaz ama bilemiyorum şu anki durumlar mecbur çalışmak gerektiğini gösteriyor. İnsanlarla karşılaşma konusuna gelirsek ben asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin çocuğuyum. Öyle bana miras kalacak bir iş veya yatırım yapmak, iş kurmak için gerecek sermayem yok. Bu yüzden mecburen okumam lazım. Okumazsam eğer insanlarla uğraşma işini kat kat, üstelik düşük maaşlarla birlikte yaşarım. Yani mecbur okul okumam gerektiği için hem de önü açık olduğu için tıp en mantıklı gibi geldi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı