Türkiye'den taşınılacak vizesiz ülke önerisi

Merhaba, 11. sınıfa gidiyorum ve YKS'ye uzun zamandır çalışıyorum. Ama bir yol olmayacağım için ülke değiştirmek istiyorum. Araştırdım, okudum, öğrendim, deneyim yaşayanlarla konuştum fakat ne net bir cevap alabildim, ne de düzgün bir tavsiye aldım.

Eğer YKS'de başarısız olursam yurt dışı üzerine taşınmak istiyorum. Hayalim karadağ aslında, hem küçük, para birimi iyi hem de orada çalışırsam alacağım para birimi ile rahat geçinebileceğimi düşünüyorum. Orada yaşayan akrabam bana oranın ekonomisinin iyi olduğunu, zor geçinmediklerini söyledi.

Peki sizin bir öneriniz var mıdır? Varsa vizesiz bir ülke önermenizi isterim, iyi akşamlar. ^^

Eğer düzgün bir hayat kurma planın varsa bence şu an öncelikli hedefin üniversite kazanmak olsun. Başarısız olursam diye düşünme. Bende 11. sınıfım senin gibi benim de hayalim var. İlk olarak önündeki en yakın hedefe odaklan. Bundan 1 sene sonraki hedefe odaklanmak varken 5-10 sene sonraki hedefe odaklanmanın bir anlamı yok. İlk olarak üniyi kazanmaya çalış. Hedefin İngilizce bir bölüm olsun ki İngilizce bir bölümden mezun olursan yurt dışına gitme olasılığın daha da artar. Üniversite de okurken çeşitli programlara katıl zaman zaman yurt dışına çık kültürünü, yaşam şartlarını öğren çevre hakkında bilgi edin. Mezun olduğunda elinden geldiğince çabalar, yurt dışında oturum ve çalışma izni almaya çalışırsın. Zaten bir Avrupa ülkesinde çalışır ve sicilin temiz olursa zamanla diğer büyük Avrupa ülkelerinde de izin alman çok kolaylaşır. Bana kalırsa b planı düşünüp başarısız olursam kaçıcam demek yerine direkt üniversite sınavını kazanmaya bak.

Zaten amacım YKS'den iyi bir puan alamazsam ülke değiştirmeyi düşünüyorum, para sıkıntı değil aslında, yine vizeli bir yere gidebilirim para karşılığı ama sadece hayatımı kurtarmak istiyorum.
Seçeneklerin şunlar:

1: Bir ülkeye kaçak olarak girmeye çalışacaksın. Girebilmekle iş bitmiyor, yıllarca yakalanmamaya çalışacaksın. Sigortalı bir işin ve sosyal güvencen olmayacak, sana ait bir şeyin olmayacak. Kaçak şekilde polisten, denetimlerden ve ihbarlardan uzak durarak yıllarca yaşamaya çalışacaksın. Tek bir hatanda ya da ihbarda bir daha hiçbir yere yasal giremeyecek şekilde geri gönderileceksin. ABD işi de eskisi gibi değil artık.

2: YKS'den yüksek puan alabilsen yine gitmeyi tercih edip Almanya gibi bazı ülkelerin üniversitelerine o puanla başvuru yapacaksın. Hazırlığı geçip okulu bitireceksin ve sonrasında hem çalışma hem oturum izni konusunda büyük kolaylıklara ulaşacaksın.

3: Bu ülkede bir alanda kendini geliştirip yabancı şirketlere başvuracaksın. Sana sponsorluk sağlayacak bir şirket bulmaya çalışacaksın, bu kısım biraz zor.

4: Karadağ'daki akrabalarının kendilerine ait bir iş yeri varsa sana sponsor olacaklar ve işçi olarak gideceksin.

5: Ailenin maddi durumu gerçekten çok iyiyse emlak yatırımıyla oturum izni veren bir ülkeden ev alıp vatandaşlık hakkına sahip olacak kadar yaşadıktan sonra vatandaşlık ve çalışma iznine başvuracaksın. Ülkeye göre 5-10 yıl kadar resmi şekilde o ülkelerde çalışamıyorsun, internet üzerinden serbest iş yapabileceksen deneyebilirsin.

6: Ailenin maddi durumu çok çok iyiyse iş yatırımı yapma karşılığı oturum ve çalışma izni veren bir ülkede şartları yerine getirip iş kuracaksın. Kanada ve ABD gibi ülkeler için bu zor, Ankara Antlaşmasıyla bu imkanı sunan ülkelere bakabilirsin ama bunun için reşit olman gerekiyor.

7: Para karşılığı direkt vatandaşlık satan ülkelere bakacaksın. Pek tercih edilecek ülkeler değiller.

8: Evlilik yoluyla başka ülkeye kapağı atmaya çalışacaksın ama bunda da çoğu ülke eskisi kadar kolay oturum ve çalışma izni vermiyor. Dil yeterliliği gibi bariyerler son birkaç yıldır konulmaya başladı. İtalya ve Yunanistan muhtemelen Almanya gibi ülkelerden çok daha kolaydır bu konuda.

9. bir yol daha var ama asla tavsiye etmem, iddianı kanıtlayamazsan ya da reddedilip geri gönderilirsen bir daha bu ülkede de nefes aldırmazlar. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı