Kaan Melih
Kilopat
- Makaleler
- 1
Şu anda uzayda olan Türksat 5A uydumuzu canlı olarak takip edebileceğim bir yer var mıdır?
@SideWinder Üst yörünge uydularının yörüngesine sokulmasının bu kadar uzun sürdüğünü bilmiyordum. Aradan kaç gün geçti, hâlâ apoapsis ve periapsis olması gereken yörüngede sabitlenmemiş. Tahmin ettiğimden daha uzun süren bir işlemmiş, tabii Kerbal'da zamanı hızlandırarak ve kat kat ufaltılmış boyutlu gezegenlerin yörüngesinde hemen yapıyorduk.![]()
Benim bahsettiğim aslında daha çok fırlatma aşamasından sonraki yörüngeye oturtma süreci içindi. Şu anda yörüngede dolaşımda ancak bu uyduların yaklaşık 36,000 km yüksekliğindeki sabit bir yörüngeye konulması gerekiyor. Şu anda yörünge ayarlamalarında en yakın nokta 522 km, en uzak nokta 55,039 km km irtifalarda. Bir önceki turda en yakın nokta 506 km yüksekteydi. Bahsettiğim bu stabil 36,000 km civarındaki yörüngeye oturtulma aşaması.
Her turda 1, son ayarlamalarda alt ve üst irtifa noktalarında 2 defa ateşleme yapılıyor. Sitede yazan "apogee" irtifasına çok yakınken ileri doğrultulu bir ateşleme "perigee" irtifasını yükseltiyor. Bu sayede her turda yapılan ateşlemeler ile bu 2 yörünge 36,000 km'ye yakın hale gelene kadar ayarlama yapılması gerekiyor. Açıkçası bana hep çok zor gelen bir işlem bu, oyunda bile tecrübe isterken gerçek hayattaki gecikmeyle daha da zor. Tam olması gereken yüksekliğe oturtulmaması durumunda kısa sürede kapsama alanında kayma olacak mesela, bu durumda bütün proje maliyeti çöpe gider. Gerçekten büyük saygı duyuyorum bu işleri yapanlara.
Dünya'nın düz olduğunu iddia edenler bu uyduların nasıl ve hangi yöntemlerle yörüngeye sokulduğunu bir bilseler diyeceğim de neyse. Çok fazla saydırasım gelmedi şimdi.Yuvarlaklık sayesinde kullandıkları bütün iletişim ve konumlama teknolojilerinin "temelini" oturtan bu şekli bile yalanlamak için gerçekten hiçbir şey bilmemek gerekiyor.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.