Turbo VPN Gerçekten IP Saklamıyor mu?

Cate4

Hectopat
Daha fazla  
Bir arkadaşımla bu konuda anlaşmazlığa düştük. Normalde ben hiçbirine güvenmediğim için VPN kullanan birisi değilim. Arkadaşım da Turbo VPN diye bir VPN'i ücretsiz sürümde kullanıp öve öve bitiremiyor. Hiç IP saklamadıklarını, paylaşmadıklarını iddia ediyorlarmış ve bunları gizli tutuyormuş. Tamam öyle diyebilirler, reklam amaçlı paylaşmıyorlardı ama bütün VPN servislerinde olduğu gibi bir suç işlendiğinde vs. logları tutup, polislere veriyordur illa. Bu da hiç IP tutmadıklarını, kimseye vermediklerini tezini çürüyor. Üstelik ücretsiz de kullanılabilen bir servis. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bütün VPN servisleri IP saklar, sadece bazıları başka yerlere verip satmazlar. Hele ki ücretsiz olanlar. Yoksa kullanıcıya "ücretsiz" VPN hizmeti sunup nasıl kazanç elde edebilirler ki? Ücretsiz VPN kullandığını zannedersin. Can Değer'in bununla ilgili bir videosu vardı VPN serviserini karşılaştırdığı bir göz gezdir istersen.

Bir arkadaşımla bu konuda anlaşmazlığa düştük. Normalde ben hiçbirine güvenmediğim için VPN kullanan birisi değilim. Arkadaşım da Turbo VPN diye bir VPN'i ücretsiz sürümde kullanıp öve öve bitiremiyor. Hiç IP saklamadıklarını, paylaşmadıklarını iddia ediyorlarmış ve bunları gizli tutuyormuş. Tamam öyle diyebilirler, reklam amaçlı paylaşmıyorlardı ama bütün VPN servislerinde olduğu gibi bir suç işlendiğinde vs. logları tutup, polislere veriyordur illa. Bu da hiç IP tutmadıklarını, kimseye vermediklerini tezini çürüyor. Üstelik ücretsiz de kullanılabilen bir servis. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Uluslararası kabul görmüş suçlarda hepsi paylaşır bence, en azından resmi makamlardan talep geldikten sonra log tutarlar, tutmaları da gayet normaldir. Yani VPN suç işleme özgürlüğü için ortaya çıkmış bir servis değildir neticede. Coğrafi ve bölgesel kısıtlamalar veya şu ya da bu sebeple bazı ülkelerce engellenmiş suç teşkil etmeyen servislere erişimdir temel amacı.

Bütün VPN servisleri IP saklar, sadece bazıları başka yerlere verip satmazlar. Hele ki ücretsiz olanlar. Yoksa kullanıcıya "ücretsiz" VPN hizmeti sunup nasıl kazanç elde edebilirler ki? Ücretsiz VPN kullandığını zannedersin. Can değer'in bununla ilgili bir videosu vardı VPN serviserini karşılaştırdığı bir göz gezdir istersen.

Kesinlikle, illegal durumlarda olması gerektiği gibi IP, adresin gibi her bilgin paylaşılır sadece ücretli ve kaliteli olanlar bilgilerini satmaz sadece böyle durumlarda paylaşılır ama ücretsiz olanların %99.9'unda bilgilerin farklı firmalara satılır. Adam Server'larını suyla çalıştırmıyor herhalde :)

Evvela hiçbir kapalı kaynak hizmetin arka planında neler dönüyor bilemeyiz. Yani kimin haklı olacağı hiç kesin değil.

Keza hepimizin okumayarak geçtiği o kullanıcı sözleşmelerinde bir şekilde sizin istemediğiniz şeyleri yapacağını beyan ederlerse iş onlardan çıkıyor. Çok dikkatliysek oturup paşa paşa okuyacağız.

...polislere veriyordur illa.
Burada net konuşmayıp bir sonraki cümlenizde buraya dayanarak net konuşmuşsunuz. Burada hatanız var.

Ücretsiz oluşu bir şey değiştirmez. Polise IP verince gelir elde etmiyorlar. Ayrıca statik IP kullanılmadıkça şu an dünyadaki çoğu internet kullanıcısı öyle IP adresiyle ortaya çıkamaz.

Log tutmamaları ise mümkün. Zor bir şey değil.

Fakat burada Turbo VPN'den bahsediyorsunuz. Çok da prestijli bir hizmet değil. Arayüzünden bile veri sömürdüğünü hissediyorum.

Yani yukarıda dediklerim hâlâ geçerli. Ama dünyanın farklı farklı yerlerine hizmet veren bu sistemler durduk yere ücretsiz olmaz. Düşünsenize, başarılı bir VPN hizmeti yaptınız, serverlar dizdiniz ancak 1 kuruş geliriniz yok. Devam eder mi bu hizmet? Elbette hayır.

Geliriniz ya veri satma olur, ya da abonelikle. Burada da iki ihtimal kalıyor. Turbo VPN ya veri satarak ve abonelikle para kazanıyor. Yahut sunucu maliyetine ve ücretsiz kullanacak kullanıcı sayısını öngörerek buna göre bir abonelik fiyatı belirlemiştir, veri satmayarak, yalnızca abonelik gelirinden gelen parayla ücretsiz kullananların zararını absorbe ediyordur.

Tüm bunların dışında, internette güvenlik konusunda elbette dikkatli olmalıyız, güvenliğe dikkat etmeliyiz. Ama sizin bu bakış açınıza göre anladığım kadarıyla herkese düşmanmış gibi bakıyorsunuz. İnternet o kadar güvensiz değil. Keza IP'nin o kadar önemi de yok. Madem güvenlik konusunda tedbirli olmak istiyorsunuz, o vakit evvel sistemin nasıl çalıştığını tam olarak, sonra da bundan nasıl korunmak gerektiğini öğrenmelisiniz. Sadece IP saklamaya çalışmakla ele bir şey geçmez.

Burada net konuşmayıp bir sonraki cümlenizde buraya dayanarak net konuşmuşsunuz. Burada hatanız var.
Çünkü bu konuda kesin bir bilgim yok. Zaten kendimi ifade edemediğim için destek almak üzere buraya kadar geldim. Bir VPN servisi her ne kadar IP saklamadığını iddia etse bile, yasal durumlarda polise kullanıcı IP'sini verebiliyorsa "hiç IP tutmuyoruz, hiç paylaşmıyoruz" politikasıyla ters düşerler. Tekrar belirteyim buraya düşüncemi paylaşmaktan ziyade soru sormak, fikir danışmak için geldim.

Tüm bunların dışında, internette güvenlik konusunda elbette dikkatli olmalıyız, güvenliğe dikkat etmeliyiz. Ama sizin bu bakış açınıza göre anladığım kadarıyla herkese düşmanmış gibi bakıyorsunuz. İnternet o kadar güvensiz değil. Keza IP'nin o kadar önemi de yok. Madem güvenlik konusunda tedbirli olmak istiyorsunuz, o vakit evvel sistemin nasıl çalıştığını tam olarak, sonra da bundan nasıl korunmak gerektiğini öğrenmelisiniz. Sadece IP saklamaya çalışmakla ele bir şey geçmez.
İnternetle herhangi bir sıkıntım yok. İnternette güvenli siteler de var güvensiz siteler de var. Bunların ayrımına bizim dikkat etmemiz gerekiyor. Bunları garantisi biziz diye düşünüyorum. Benim güvenmediğim dediğim VPN'ler. İlla arada tavsiye edilen VPN'ler de çok vardır, hepsi güvensiz değildir. Ben sadece güvenmiyorum pek. Neyse benim konumu sormaktan ziyade Turbo VPN mevzusu için gelmiştim.

Kesinlikle, illegal durumlarda olması gerektiği gibi IP, adresin gibi her bilgin paylaşılır sadece ücretli ve kaliteli olanlar bilgilerini satmaz sadece böyle durumlarda paylaşılır ama ücretsiz olanların %99.9'unda bilgilerin farklı firmalara satılır. Adam Server'larını suyla çalıştırmıyor herhalde :)
Log tutmuyor ise yasal merciler istediği kadar yırtınsın bir şey yapamaz. Hele ki 14 göz dediğimiz ülkelerin dışında bir yerde merkezleri var ise yasal mercilerin veri alabilmesi çok daha zor. Zamanında Rus Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikastı olayında bir kişinin Express VPN kullandığı ve Türk mercilerinin bunu talep ettiğinde ise Express VPN'nin hiçbir veriyi verememesi durumu olmuştu. Nitekim ortada veri yoktu.

ExpressVPN statement on Andrey Karlov investigation

ExpressVPN server seized in Turkey turns up no info in assassination case

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı