Twitter Alternatifi Mastodon Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Mastodon-Sosyal-Medya-Platformu-1492x1080.jpg

Tesla, SpaceX ve Neuralink gibi şirketlerin başında olan Elon Musk, 27 Ekim tarihinde sosyal medya şirketi Twitter’ı 44 milyar dolarlık bir anlaşmayla birlikte satın almıştı. O günden bu yana internet ortamında sayısız şey yazılıp çizildi. Musk, şirketin sahibi olduktan sonra hızlı kararlar alırken “mavi tik” ile doğrulanmış hesaplardan aylık ücret alınmasını istemişti. Platformunun patronu el değiştirdikten sonra […]

Devamı: Twitter Alternatifi Mastodon Nedir, Nasıl Kullanılır?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Mastodon´un adem-i merkeziyetçi yapısı, ücretsiz, açık kaynak ve özgür yazılım olması çok iyi. Ben zaten Mastodon´u birkaç yıldır biliyordum ama Elon Musk´ın Twitter´ı satın alması sayesinde popülerliği inanılmaz derecede arttı.

Kod sahibi kodunu açık olarak koydu mu: Evet. Koyarken bunu özgür yazılımla mı yaptı: Evet. Bu sebeple hem açık kaynak, hem de özgür yazılım. :)

Sizin için net olmayan yer neresi?

Kod sahibi kodunu açık olarak koydu mu: Evet. Koyarken bunu özgür yazılımla mı yaptı: Evet. Bu sebeple hem açık kaynak, hem de özgür yazılım. :)
images (11).jpeg

Şaka bir yana açık kaynak ve özgür yazılım aynı değil ve Ulu Önder Gazi Mareşal Komünist Başbuğ Richard Stallman'in de dediği gibi özgür yazılıma açık kaynak dememeliyiz.

Sizin için net olmayan yer neresi?
Acaba tüm kod AGPL lisanslı değil mi? Yanlış mı biliyorum diye sordum.

Biliyorum hocam da nasıl aynı anda hem açık kaynak ve hem de özgür yazılım diye sormuştum çünkü bildiğim kadarıyla Mastodon'un tüm kodu AGPLv3 lisansıyla linsanslı. AGPLv3'de açık kaynak değil özgür yazılım.
Yazılımın resmî sitesinde öyle yazıyor. Özgür, merkezi olmayan açık-kaynak sosyal medya platformu. Sitenin en sol altında:

Ben bu lisans konularının detaylarını çok bilmiyorum ama kendileri öyle tanımlıyor. Sitenin en sağ altında “Contact Us” bölümü var. Merak ettiğin bir konu varsa bizzat kendilerine sorabilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı