Çözüldü Sayısal TYT fonksiyon sorusu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ilk5000

Femtopat
Daha fazla  
TYT matematik fonksiyon sorusu.
Teşekkürler.

1765441356870.png

Çözüm
Burada tanım farkı var. Şimdi

1. bakış açısı
(f+g)(x+1) =y dersek bu işlemin sonucu yani y birim fonksiyon ise x alırız.
2. bakış açısı
f+g = K dersek (f+g)(x+1)=K(x+1) birim fonksiyon olursa K(x+1)=x+1 alırız.

Bizler 2. adımdan ilerlemişiz. videodaki hoca 1.adımdan ilerlemiş. Ancak sonunda dediği bir durum var. "ilk baskıda cevap yanlış olmuş özür dilerim. E diyor ama doğrusu C "

Şimdi hangi bakış açısının doğru olduğunu bulmak gerekiyor. Ancak videodaki hoca da ilk baskısında bizim çözdüğümüz şekilde çözmüş oluyor.

Soruda tam olarak neyin birim fonskiyon olduğunu belirtmiyor.

Sonuçta:
Bu soruyu ÖSYM sorsa hangi bakış açısı ile çözümü kabul edecek ise o yoldan ilerlemek gerek. İletişime geçilebilecek bir yol varsa ben olsam bu soruyu onlara mail atarım. Veya okulda bir kaç farklı hocaya daha sorarım.
Cevap 8. Birinci bilgideki fonksiyonunu biriminin x+1 geleceğini fark etmemişim. Hemen düzeltiyorum. Cevap 10 gelecek.

Öncelikle birinci bilgide denilen iki fonksiyonun toplamı olan fonksiyon= x dir. Birim fonksiyon bu demektir. İkinci bilgide denilen fonksiyon ise bir sabit sayıdır. Buna k diyelim. Bu sayı önemsizdir. Burada fark etmemiz gereken şey iki fonksiyonun normal hallerinde x'lerinin katsayılarının eşit olduğudur. Zira x'li bileşen gitmiş. O yüzden iki fonksiyonu şöyle yazabiliriz:
1765443377031.png

Bu fonksiyonlar birinci dereden, çünkü x'lerinin katsayıları aynı olduğundan toplandıklarında birim fonksiyon geliyorsa bu fonksiyonlar birinci derecedendir. Bize f(x+1) ve g(x+1)'in x+1'e eşit olduğunu vermiş. O halde x+1'i normal haldeki fonksiyonlarımızın yerine koyalım.
1765443801842.png

2ax burada x'e eşit. O yüzden a=1/2. 2a+b+c'de burada 1'a eşit, zira sabit bir sayı denklemde yok. 2a= 1'den b+c=0 gelir.

Geriye kalan sorunun asıl sorusunu hesaplamaya.
1765443708490.png

B ve C'yi kendimiz özel olarak hesaplamamıza gerek yok. Zaten onlar sabit sayı olduğundan sadece kendileri orada duruyor. Parantez içi işlemi 5'e eşit gelir. 2 çarpımı da 10.

Son düzenleme:
f(x)=g(x)=x/2 F(6)=3 g(4)=2 2(3+2)=10

cevap 8. birinci bilgideki fonksiyonunu biriminin X+1 geleceğini fark etmemişim. Hemen düzeltiyorum. Cevap 10 gelecek.

Öncelikle birinci bilgide denilen iki fonksiyonun toplamı olan fonksiyon= Xdir. Birim fonksiyon bu demektir. İkinci bilgide denilen fonksiyon ise bir sabit sayıdır. Buna k diyelim. Bu sayı önemsizdir. Burada fark etmemiz gereken şey iki fonksiyonun normal hallerinde X'lerinin katsayılarının eşit olduğudur. Zira X'li bileşen gitmiş. O yüzden iki fonksiyonu şöyle yazabiliriz:
Eki Görüntüle 2619624

Bu fonksiyonlar birinci dereden, çünkü X'lerinin katsayıları aynı olduğundan toplandıklarında birim fonksiyon geliyorsa bu fonksiyonlar birinci derecedendir. Bize F(X+1) ve g(X+1)'in X+1'e eşit olduğunu vermiş. O halde X+1'i normal haldeki fonksiyonlarımızın yerine koyalım.
Eki Görüntüle 2619630

2AX burada X'e eşit. O yüzden a=1/2. 2a+b+C'de burada 1'a eşit, zira sabit bir sayı denklemde yok. 2a= 1'den b+C = 0 gelir.

Geriye kalan sorunun asıl sorusunu hesaplamaya.
Eki Görüntüle 2619629

B ve C'yi kendimiz özel olarak hesaplamamıza gerek yok. Zaten onlar sabit sayı olduğundan sadece kendileri orada duruyor. Parantez içi işlemi 5'e eşit gelir. 2 çarpımı da 10.

Arkadaşlar öncelikle çok teşekkür ederim cevap 8 gösteriyor video çözümde de öyle almış ama ben soruyu genel olarak tam oturtamadığım için orada da anlamadım.

Burada tanım farkı var. Şimdi

1. bakış açısı
(f+g)(x+1) =y dersek bu işlemin sonucu yani y birim fonksiyon ise x alırız.
2. bakış açısı
f+g = K dersek (f+g)(x+1)=K(x+1) birim fonksiyon olursa K(x+1)=x+1 alırız.

Bizler 2. adımdan ilerlemişiz. videodaki hoca 1.adımdan ilerlemiş. Ancak sonunda dediği bir durum var. "ilk baskıda cevap yanlış olmuş özür dilerim. E diyor ama doğrusu C "

Şimdi hangi bakış açısının doğru olduğunu bulmak gerekiyor. Ancak videodaki hoca da ilk baskısında bizim çözdüğümüz şekilde çözmüş oluyor.

Soruda tam olarak neyin birim fonskiyon olduğunu belirtmiyor.

Sonuçta:
Bu soruyu ÖSYM sorsa hangi bakış açısı ile çözümü kabul edecek ise o yoldan ilerlemek gerek. İletişime geçilebilecek bir yol varsa ben olsam bu soruyu onlara mail atarım. Veya okulda bir kaç farklı hocaya daha sorarım.

Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı