Yapay zekaya yazdirdigim C ya da C++ kodlarında ya idiomlari yeterince kullanmiyor ya optimize bir kod vermiyor. Diğer dilleri bilmiyorum ama bu iki dilin komitesi o kadar güçlü ki kolay kolay yapay zekaya yem olacağını sanmıyorum. Özellikle sistem programlama tarafında sinirli kaynaklara sahipken iş yapabilecek kodun üretimini iyi yetişmiş ekipler yapmaya devam edecektir. Mühendislik için yine aynı dusuncedeyim. Kod yazabilmek çalışır bir sistem kurmak için yeterli değil. Kod yazılan domaini bilmek gerekiyor. Bunun için de mühendislik eğitimi almak büyük bir fayda.
Mühendis veya yazılımcı değilim, bu yüzden sınırlı bir yorumum olacak. Bilgisayar mühendisliği okuyan kişilerin siber güvenlik veya yapay zekaya yönelmesi faydalı olabilir mi?
İsviçre'nin en büyük varlık yöneticisi ve bankası olan ubs, yazılım ve teknoloji mühendisliği (stem) alanındaki derecelerin hızla gelişen yapay zeka sayesinde değerini yitirebileceği ve önemsiz hale gelebileceği konusunda uyardı.
A stranded asset is an asset that loses its value earlier than expected, normally because of changing economic structures. The fourth industrial revolution is already turning previously secure investments into liabilities.
Mühendis veya yazılımcı değilim, bu yüzden sınırlı bir yorumum olacak. Bilgisayar mühendisliği okuyan kişilerin siber güvenlik veya yapay zekaya yönelmesi faydalı olabilir mi?
Yapay zekanın bir mühendis seviyesinde ve insan kabiliyetinde olduğunu var sayarsak bu sonuca varabiliriz hiçbir yapay zeka bir mühendisin yaptığı yanlışlarla öğrenmeyeceği ve her şeyi doğru yapmanın bazen yanlış yola götürdüğü bu dünyada yine bir mühendisin doğru yola sokması gerekir. Yapay zeka hiçbir zaman bir insanı işinden edemez keza bu yapan kişi içinde mantıksızdır. Bir sektörü öldürmek ve o sektörü robotize otomasyona sokmak sektörü öldürür ölen sektör maddi kayıptır. Emperyalizm bunu sevmez başına bir yapay zeka koyar seni denetler. Para kazanmak ve harcamak ilk önceliktir. Bu söylenenler için ilk önce dünyanın değişmesi gerekli. Sadece yazılımcı olarak benim fikrim yapay zekayı aktif kullanıyorum, yazılım bir gün daha iyi prompt yazmak olabilir ama onu da işi olmayan adam öğrenmeyecek. Sadece evrilecek.
İsviçre'nin en büyük varlık yöneticisi ve bankası olan UBS, yazılım ve teknoloji mühendisliği (stem) alanındaki derecelerin hızla gelişen yapay zeka sayesinde değerini yitirebileceği ve önemsiz hale gelebileceği konusunda uyardı.
A stranded asset is an asset that loses its value earlier than expected, normally because of changing economic structures. The fourth industrial revolution is already turning previously secure investments into liabilities.
Düşük ve orta kalite yazılımcı, programcı, tasarımcı gibi insanlar kesinlikle tutunamayacak. Sadece en iyi olanlar sektörde yer bulabilecek, Türkiye bu tür insanlardan senede maksimum 10 tane falan yetiştiriyor. O yüzden mantıksız değil. Bundan 20 sene sonra programları oyunları hala yazılım dili kullanarak yazacaklarını sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.
Tam tersi, artık büyük şirketler bünyesinde yazılımcı bulunduracak sadece. Kendine yazılım şirketi diyen şirketlerde bile bir yazılım dilini bilen kişi sayısı çok az olacak.
Aynen, sonra bir program geliyor, muazzam seviyedeki bilgisayarlarınız bile zorlanıyor. Neden? Çünkü optimizasyon yapmayı bilmeyen adamların yazdığı kodlar bunlar. AI optimize bir kod bile yazamıyor. Ortalama LLM modellerini sistemimde çalıştırabiliyorum. Devasa, kodlama için özelleştirilmiş LLM modelleri var. Bunları sistemlerinde çalıştıran arkadaşlarım var. Bir halta yaramıyor şu noktada. Bana hesap makinesi yap diyorsun, yapıyor. O kadar. Onu da iyi yapmıyor. AI çok hızlı gelişti. Ama hala developer yerinden edecek seviyede değil. Large scale app yazmaya başlasın, ondan sonra bunu tartışırız.