Çözüldü Ubuntu 20.04 GTX 1650 tanımıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ernu

Kilopat
Yer
Kocaeli
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,

Cihazımda GTX 1650 Max-Q model ekran kartı var. Aşağıdaki sistem hakkında kısmında görüleceği üzerine şu an onboard UHD ekran kartı seçili görülüyor.

Fakat ekran kartı sürücüleri ile ilgili kısımı kontrol ettiğimde ise NVIDIA-driver-450 kurulu/seçili görünüyor. Buna rağmen ne sistem hakkında kısmında, ne de NVIDIA X server yazılımının ayarlar kısmında ekran kartını görebiliyorum. Ayrıca NVIDIA X server yazılımında da sadece performans metriği açık. Sanırım bu da ekran kartının tanımlı olmadığından kaynaklı. Yine buna ait görseli aşağıda görebilirsiniz.

Bu sorunu nasıl düzeltebilirim?

Dosya Ekleri

• sistem_hakkinda.png
    sistem_hakkinda.png
    25 KB · Görüntüleme: 127
  • gpu_drivers.png
    gpu_drivers.png
    64 KB · Görüntüleme: 146
  • nvidiaX_server.png
    nvidiaX_server.png
    60,7 KB · Görüntüleme: 134
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam nvidia-settings'de zaten prime haricinde bir ekran yok ki. bir seçim yapamıyorum.
Prime Profiles alanından Nvidia performans seçeneğini seçip, oturumu kapatıp açacaksınız.

nvidia.png

Linux mint'da galiba nvidia ile başlat gibi bir şeyler varmış ama ubuntu'da o da yok.

Bu farklı bir şey, Nvidia GPU'ya geçip sistem özelliklerinde Nvidia ile ilgili bilgi görünmesi farklı bir husus. Cinnamon ve MATE masaüstünün (daha doğrusu mintmenü'nün) güncel sürümlerinde, Ondemand kipi seçiliyken, uygulamaları menüye sağ tıklayıp Nvidia GPU ile açabiliyorsunuz. Ama siz şu an sistem bilgisinde Nvidia aygıtının görünüp görünmemesi ile ilgileniyorsunuz. Bunun neden görünmediği ve nasıl görüneceği ile ilgili daha önce de bilgi vermiştim.

Buna benzer bir özellik Gnome Shell'e de eklendi diye hatırlıyorum. Eğer Ubuntu'nun ana sürümünü kullanıyorsanız; Ondemand kipini seçip, menüdeki uygulama kısayollarına sağ tıklamayı deneyebilirsiniz.
Benim listemde 455 görünmüyor. 450'ye dönmeme rağmen sorun devam ediyor.
Aşağıdaki çıktıdan görünebileceği üzere nvidia şuan "unclaimed" olarak görünüyor.

Kullanılamıyor olarak görünmesi Nvidia Prime sebebiyle. Ayar yöneticisinden Nvidia GPU'ya geçiş denediniz mi?

Alttaki kod bir çıktı veriyor mu?

lsmod | grep nvidia

Nvidia Prime'da Intel seçiliyken, nvidia modülü karalisteye alınır, bu sebeple çıktıda görünmemesi normal.

Kullanılamıyor olarak görünmesi Nvidia Prime sebebiyle. Ayar yöneticisinden Nvidia GPU'ya geçiş denediniz mi?

Nvidia Prime'da Intel seçiliyken, nvidia modülü karalisteye alınır, bu sebeple çıktıda görünmemesi normal.

Ayar yöneticisinden geçiş nasıl yapılıyor? Güncelleme kısmında zaten driver450 seçili zaten şuan. Geçişi nasıl yapabilirim?

Dosya Ekleri

• gpu_drivers.png
    gpu_drivers.png
    64 KB · Görüntüleme: 74
Hocam nvidia-settings'de zaten prime haricinde bir ekran yok ki. bir seçim yapamıyorum.
Prime Profiles alanından Nvidia performans seçeneğini seçip, oturumu kapatıp açacaksınız.

nvidia.png

Linux mint'da galiba nvidia ile başlat gibi bir şeyler varmış ama ubuntu'da o da yok.

Bu farklı bir şey, Nvidia GPU'ya geçip sistem özelliklerinde Nvidia ile ilgili bilgi görünmesi farklı bir husus. Cinnamon ve MATE masaüstünün (daha doğrusu mintmenü'nün) güncel sürümlerinde, Ondemand kipi seçiliyken, uygulamaları menüye sağ tıklayıp Nvidia GPU ile açabiliyorsunuz. Ama siz şu an sistem bilgisinde Nvidia aygıtının görünüp görünmemesi ile ilgileniyorsunuz. Bunun neden görünmediği ve nasıl görüneceği ile ilgili daha önce de bilgi vermiştim.

Buna benzer bir özellik Gnome Shell'e de eklendi diye hatırlıyorum. Eğer Ubuntu'nun ana sürümünü kullanıyorsanız; Ondemand kipini seçip, menüdeki uygulama kısayollarına sağ tıklamayı deneyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Çözüm

Eki Görüntüle 878731

Hocam oldu. Çok teşekkür ederim.
Fakat bunun mantığı nedir? Zaten Performance seçiliydi. Intel'i seçtim, oturup kapatıp açtım.
Sonrasında tekrar Nvidia performans seçtim ve tekrar oturup aç kapa yaptım. Düzeldi.

Şimdi hem sistem hakkında kısmında gpu görünüyor hem de nvidia x server'da tüm ayarlar açık. Gerekten garip geldi 😏

lshw -C display çıktısı ise şu şekilde. nvidia için yazan "unclaimed" kalktı.

Kod:
 *-display                 
       açıklama: VGA compatible controller
       ürün: Intel Corporation
       üretici: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       sürüm: 04
       genişlik: 64 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: vga_controller bus_master cap_list rom
       yapılandırma: driver=i915 latency=0
       kaynaklar: irq:188 bellek:d3000000-d3ffffff bellek:30000000-3fffffff ioport:5000(boyut=64) bellek:c0000-dffff
  *-display
       açıklama: 3D controller
       ürün: TU117M [GeForce GTX 1650 Mobile / Max-Q]
       üretici: NVIDIA Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:03:00.0
       sürüm: a1
       genişlik: 64 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: bus_master cap_list rom
       yapılandırma: driver=nvidia latency=0
       kaynaklar: irq:191 bellek:d4000000-d4ffffff bellek:90000000-9fffffff bellek:a0000000-a1ffffff ioport:4000(boyut=128) bellek:d5000000-d507ffff

Çok teşekkür ederim tekrardan.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2021-02-14 14-39-22.png
    Ekran görüntüsü 2021-02-14 14-39-22.png
    216,1 KB · Görüntüleme: 98
Fakat bunun mantığı nedir? Zaten Performance seçiliydi. Intel'i seçtim, oturup kapatıp açtım.
Sonrasında tekrar Nvidia performans seçtim ve tekrar oturup aç kapa yaptım. Düzeldi.

Emin olmamakla birlikte, sürücü güncellemesi sırasında bir sorun oluşmuş olabilir. GPU değiştirince yapılandırma dosyaalrı yeniden oluşturularak, sorun çözülmüştür, tabii bu sadece tahmin.

Gnome Shell'de menüden (aktiviteler) harici GPU'yu kullanmak için, depodan switcheroo-control paketini kurmak gerekiyormuş. Kurulumdan sonra oturumu kapatıp açmak gerekecek. Sonra uygulama kısayollarına sağ tıklayıp harici GPU ile açabilirsiniz. Bunun için OnDemand kipinin de etkin olması gerekiyor.

Emin olmamakla birlikte, sürücü güncellemesi sırasında bir sorun oluşmuş olabilir. GPU değiştirince yapılandırma dosyaalrı yeniden oluşturularak, sorun çözülmüştür, tabii bu sadece tahmin.

Gnome Shell'de menüden (aktiviteler) harici GPU'yu kullanmak için, depodan switcheroo-control paketini kurmak gerekiyormuş. Kurulumdan sonra oturumu kapatıp açmak gerekecek. Sonra uygulama kısayollarına sağ tıklayıp harici GPU ile açabilirsiniz. Bunun için OnDemand kipinin de etkin olması gerekiyor.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı