Çözüldü Ubuntu 26.04 LTS sürümü Debian 13 üstüne mi olacak?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
2
Daha fazla  
Önümüzdeki yıl Ubuntu 26.04 çıkacak ve Linux Mint, Zorin OS, KDE neon gibi popüler dağıtımlar bunun üzerine kurulacak. Bununla birlikte bu yıl Debian 13'ün kararlı sürümünün çıkması bekleniyor. Önümüzdeki yıl çıkacak olan Ubuntu 26.04, bu yıl çıkması beklenen Debian 13'ün temelleri üzerine mi oturtulacak?

Çözüm
Ubuntu'nun normal sürümleri Debian Unstable tabanlıdır. LTS sürümleri ise Debian Testing'i taban alır. Trixie Stable olursa Ubuntu 26.04 LTS onu taban almayacaktır.

Ek olarak Ubuntu'nun her sürümünün Debian'a göre değiştiğini düşünmek yanlıştır. Geçmişte elbette kaynak kodları alınıp düzenlenerek Ubuntu yapılmıştır ancak Ubuntu şu an kendi sürüm sistemine sahip Debian'dan bağımsız şekilde.

Debian Stable, Ubuntu LTS'den daha stabildir.
Ubuntu'nun normal sürümleri Debian Unstable tabanlıdır. LTS sürümleri ise Debian Testing'i taban alır. Trixie Stable olursa Ubuntu 26.04 LTS onu taban almayacaktır.

Ek olarak Ubuntu'nun her sürümünün Debian'a göre değiştiğini düşünmek yanlıştır. Geçmişte elbette kaynak kodları alınıp düzenlenerek Ubuntu yapılmıştır ancak Ubuntu şu an kendi sürüm sistemine sahip Debian'dan bağımsız şekilde.

Debian Stable, Ubuntu LTS'den daha stabildir.

Çözüm
İyi de bu daha kötü değil mi? Sonuçta kararlı sürümün üzerine inşa etmek varken neden test sürümü üzerine inşa edilyor? Bu hem Ubuntu'yu hem Ubuntu üzerine kurulan diğer sürümleri de olumsuz etkiliyor.

Şimdi okudum ikinci bir ekleme yapmışsınız.

Debian sunucular için, Ubuntu ve tabanı günlük kullanım için. Ubuntu bu şekilde sürüm yönetimi yapmasa ve Debian Stable'a uysa yeni donanımlar desteklenmez bu da onu modern bir işletim sistemi yapmaktan uzaklaştırır.

Bu detayı bilmiyordum. Nasıl ki diğer dağıtımlar Ubuntu'ya bağlıysa, Ubuntu'nun da aynı şekilde Debian'a bağlı olduğunu düşünüyordum. Debian'dan bağımsız bir dağıtım haline geldiyse bu durumda Ubuntu ana Linux dağıtımlarından biri olmuş oluyor.

Tek bağ APT kullanılması sayılır. (Kullanıcı tarafında.) Snap sebebiyle o da gelecekte bitecektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…