Ubuntu vs. Fedora

TheVanguard

Kilopat
Katılım
16 Kasım 2017
Mesajlar
1.104
Çözümler
2
Yer
Saint-Valery-sur-Somme, France
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar, esenlikler. Daha önce fosil dizüstü bilgisayarımı canlandırması için Xubuntu ve Linux Mint kullanmıştım. Yani çok acemi bir Linux kullanıcısı değilim. Şimdi ise ana bilgisayarıma bir Linux dağıtımı kurmayı düşünüyorum. Manjaro'yu da düşünmüştüm ancak Arch ve Arch tabanlı sistemler gözümü biraz korkuttu. Ubuntu ve Fedora arasında kaldım. Ubuntu'ya mesafeli yaklaşmamın sebebi ise geçmişte Amazon ile kullanıcı verilerini paylaşma vakası yaşanması. Fedora'da da böyle bir durum söz konusu mudur?
 
Fedora daha çok kurumsal bir işletim sistemi. Zaten 3 sürümü var. Bunlar Fedora Workstation, Fedora Server ve Fedora IOT. Ubuntu bizim gibi son kullanıcılara daha uygun. O yüzden Ubuntu öneririm ben. Ama Kubuntu, MX Linux ve Linux Mint dağıtımları da iyidir. Zira sisteminiz eskiyse Ubuntu ağır çalışabilir.
 
İkisinde de öyle bir sorun yok şu an. Her şeye tik atmadığın sürece Linux tarafında o tarz zorlamalar çok nadir olur.
Ubuntu bir şirket tarafından geliştirildiği için böyle şeyler şimdi olmasa bile gelecekte olması muhtemel gözüküyor.
Ayrıca bu öyle sıradan bir "tik atma" vakası değil. Canonical bizzat kendisi Amazon'la paylaşmış.
 
Ubuntu bir şirket tarafından geliştirildiği için böyle şeyler şimdi olmasa bile gelecekte olması muhtemel gözüküyor.
Ayrıca bu öyle sıradan bir "tik atma" vakası değil. Canonical bizzat kendisi Amazon'la paylaşmış.
Yasaların tam oturmasıyla da alakalı. Ek olarak açık kaynak kodlu, eğer kodları kapatırlarsa ve zorlarlarsa çok sürmeden görürüz eğer zorlayıp da açık bırakırlarsa zaten direkt olarak fark edilir. Şu durumda aniden veri aktarımına döneceğini sanmıyorum.
 
Ubuntu'ya mesafeli yaklaşmamın sebebi ise geçmişte Amazon ile kullanıcı verilerini paylaşma vakası yaşanması.

Paylaşılan herhangi bir kullanıcı verisi yoktu, unity eklentisi istekleri canonical sunucusu üzerinden gönderiyor, fakat doğrudan amazon sunucusu üzerinden cevaplanıyordu. Böylece amazon sizin aramalarınıza göre benzer öneriler sunuyordu. Buna kullanıcı verisi paylaşmak denmez, kullanıcı gizliliği ile ilgili değerlendirilebilir. Fakat bu siteye girmeniz ya da herhangi bir arama moturunda işlem yapmanız dahi gizlilik açısından bundan çok daha fazla ileridir. Zaten bir kaç sürüm sonra bunu kolayca kapatabiliyordunuz, şu an ise böyle bir eklenti zaten yok. Bir de bu eklenti sadece Unity masaüstü ile gelen ana sürümde vardı, bir unity eklentsi olduğu için Xubuntu, Kubuntu gibi türevlerde böyle bir durum olmadı. Yani durum abartmalardan ibaret. Bu arada Ubuntu hiç kullanmadım, ama ileri sürülen iddiaları da saçma buluyorum.

Ubuntu bir şirket tarafından geliştirildiği için böyle şeyler şimdi olmasa bile gelecekte olması muhtemel gözüküyor.

Ubuntu şirket ama, Fedora'nın arkasındaki Redhat şirket değil mi? Hatta IBM tarafından satın alındı ve satın almasında zerre kadar açık kaynak ya da özgür yazılım hassasiyeti olduğunu sanmıyorum. Şimdi birileri Fedora topluluk tarafından geliştiriliyor gibi absürt önermeler sunabilir, Redhat desteğini çektiği anda Fedora diye bir dağıtım kalmaz, neden acaba diye merak edenler Redhat'in Centos'u nasıl iğfal ettiğini biraz araştırıverir.

Eğer ikisi arasında kaldıysan, Ubuntu pek çok açıdan Fedora'dan çok daha iyi bir tercihtir. Bana sorarsan hiç uğraşma Debian kur derim. Ubuntu tabanına alışıksan Linux Mint de kurabilirsin, böylece Ubuntu ile ilgili herhangi bir çözüm ya da işlemi uygulayabilirsin. Linux Mint'te Snap zorlaması da yok, ayrıca topluluk tabanlı bir dağıtım.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı