Uçaklar Hakkında Merak Ettiğiniz Sorular #3

Teknoloji bu kadar gelişmişken bunu önleyememek garip geliyor bana. Soğuktan çubuğun ucu donuyor ve yükseklik ölçümü hatalı oluyor, çok basit bir şey gibi görünüyor ama 300 kişi ölüveriyor.

"Safety-critical system" dediğiiz alan burada devreye giriyor. Pitot çalışması zor bir sensör. Kolayca devre dışı kalabiliyor ki burada devre dışıdan kastım yanlış veri üretmeye başlaması. Otonom sistemler bunun farkına varabiliyor çünkü pitottan alınan hız verisini eş zamanlı olarak atalet ölçüm sistemleri ve uydu konumlandırma sistemleri gibi sensörlerden alınan hız verileriyle karşılaştırıyor.

Ancak bu durumda yaşanan kazaların sebebi sadece tek bir sensör hatasından kaynaklanmıyor. Pilotların krizi yönetememesi, pilot eğitimlerinin bu gibi senaryoları içermemesi gibi faktörler var.

Ancak bu durumda yaşanan kazaların sebebi sadece tek bir sensör hatasından kaynaklanmıyor. Pilotların krizi yönetememesi, pilot eğitimlerinin bu gibi senaryoları içermemesi gibi faktörler var.
Göstergeler doğru veri elde edemeyince de bulutların içinde uçağın aşağı mı yukarı mı gittiğini de pilotlar anlayamıyor tabi.

Geçen günkü Nepal'de olan kazanın nedeni açıklandı mı? Uçak çok ilginç bi manevra yapıyordu videoya bakılırsa. Konuyla alakasız, içerde bir yolcu canlı yayın yapıyormuş, bu da bi uçak kazası için ilk olmuş canlı canlı içeriden düşüşü izleyemek...

Son düzenleme:
F-5A sence nasıl bir uçak?
Radar, INS, ECM podları, TACAN gibi önemli aviyoniklerden yoksun, it dalaşlarında MIG-21'e karşı 0 şansı olan (uçak dönmüyor, ciddi ciddi sert manevra yapılamıyor) bir uçak. F-5E ise radarı ağaçları bile algılayan, daha iyi manevrası olan ama hala yetersiz kalan bir uçak. F-4E bana kalırsa o dönemin en iyi ilk 3 uçağından birisidir. F-4A da da şaka gibi dahili cannon yok, sebebini merak ediyorum. @Jira

@288313 F5 zaten T38 Talon eğitim uçağından devşirilmiş, ABD'nin düşük bütçeli NATO müttefiklerine "Hem pilotlarınızı eğitin hem de light fighter'iniz olsun" mantığında sattığı bir uçak.

ABD tarafında YF-17 ve akabinde F-18 jetlerinin atası oldu bu uçak. Northrop bu başarılardan sonra F20 ile F5'in açıklarını kapatarak aynı müşterilere satmak istedi. Ancak o dönem F-16 çoktan hafif avcı uçağı klasmanında gözde hale gelmişti.

F-5A sence nasıl bir uçak?
Günümüzde sadece eğitim ve gösteri uçağı olarak iş yapabilir.
Uçak içindeki kabin basıncı nasıl sağlanır?
Uçakta pack dediğimiz klima sistemleri var. Pilot air condition sistemlerini ayarlıyor ve bu packlerden kabine sürekli temiz hava basılıyor. Kabindeki fazla basınç ve hava da outflow valfler ile dışarı atılıyor, böylece basınç dengeleniyor uçak kabininde.

Yani sen 40.000 feet'de de uçsan aslında 8000 feet'de uçuyormuş gibi hava alabilirsin uçakta.

Nasıl yani, klima sistemleri haricinde ayrıyeten kabini basınçlandıran bir alet yok mu?

klima sistemleri haricinde ayrıyeten kabini basınçlandıran bir alet yok mu?
Air condition devasa bir sistem. Birçok sistem, bilgisayar, parçadan oluşuyor. Detaylı anlatırsam kafan karışır, o yüzden anlayacağın şekilde kısaltıyorum

Genel mantığının şeması. Şemaya bakman bile kafanı çorba eder

Uçaklar ve havacılık hakkında nereden bilgi öğrenebilirim? İnternet sitesi, youtube kanalı veya kitap öneriniz var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…