Uçaklar Hakkında Merak Ettiğiniz Sorular #3

Şu anda hala servis kapsamında olan en eski yolcu uçağı nedir? Mesela geçen ben THY'nin A321-231 tipi uçağına binmiştim, meğerse 90'lı yılların sonunda çıkan bir uçakmış.
737-200 vs. olabilir, ezberimde yok. 90'lı yıllarda üretilmiş uçaklar evet eski denebilir ama uçurulmayacak kadar eski değiller. Bakımları düzgün yapıldıktan sonra, gövde ömrü de izin verirse uçarlar. Bunlar zaten belli periyotlarla kontrol edilen standartlardır.

Filmlerde falan var inmeden önce izin alıyorlar, ani bir durum olsa telsizler çalışmasa izin almadan inebilirler mi?
Telsizler çalışmıyorsa muhtemelen navigasyon ve diğer aviyoniklerde gitmiş demektir. Sorduğum bazı Uçak mühendisleri bir çok modern askeri uçakta telsiz ve navigasyon gibi hayati öneme sahip aviyoniklerin birden fazla elektrik hattına bağlandığını, hatta motora elektrik gücünü sağlayan hattan bile elektrik aldığını söylemişlerdi. Ama zaten böyle bir durum milyonda bir. Tek kanadıyla inen İsrail F-15C'si hariç tabii.

@288313 Aynen öyle. Uçaklarda yedeğinin yedeği tabirini çok duyarsınız. Yani ana bir A sisteminin bir adet B adında yedeği vardır ve bunun da C adında diğer bir yedeği daha vardır. Her sistemde bu kadar yedek yok ama bozulduğunda uçağı sıkıntıya sokacak çoğu sistemde (hidrolik, fren vs.) bu tür yedekler vardır arkadaşlar.

Çünkü Mühendislikte ana amaç uçağın zor durumda kaldığında ne yapacağı değil, zor durumda kalmamasını sağlamaktır.

Airbus'ın yakın zamanda duyurduğu DragonFly gibi sistemlerin gerçekten başarıyla sonuçlanacağı, hatta ileride olmazsa olmaz bir bütün olacağını düşünüyor musunuz? Havacılıkta tam otonom sistemlere geçiş hazırlığı konusunda düşünceleriniz nelerdir? Yapılan yatırımlar, ortaya konulan ürünler bu yönde çünkü.

Henüz daha çok kavramsal olduğunu düşünüyorum. Şahsi düşüncem uzun süre daha tam otonom sistemleri göremeyeceğimiz yönünde. Uçakların çoğu sistemi otonom ama bu otonomluğu kontrol eden pilotlara sahipler. Bu pilotların direkt kalkması öyle kolay olmayacaktır.

Kalkış ve inişlerin bu sistemlerle kontrol edilebileceğini düşünüyor musunuz? Çok fazla parametre var. Kaldi ki, bu tarz sistemler görüş mesafesinin en aza indiği, hava şartlarının çok kötü olduğu durumlarda bile kalkış ve iniş yapabileceklerini söylüyorlar. Airbus sizinle aynı fikirde değil gibi. Çoktan canlı testlere başlamış hatta testlerin son üç aylık kısmına girdiklerini bile belirtmişler. Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim bu arada

Kaynak

Ben test edilmiyor demedim ki. Henüz bunun kullanıma geçip yaygınlaşmasının uzun süre alacağını belirttim. Havacılıkta mevzuatlar hızlı ilerlemez. Sıkı bir testten geçirip bunu başarsalar bile ülkelerin havacılık kurumları bunları kabul edip izin vermeleri gerekir. Örneğin bu sistemi ABD'nin kurumu FAA yetersiz bulursa buna sahip uçaklar ABD karasında uçamazlar.

Günümüzdeki modern uçaklar uygun pistlere uygun hava koşullarında pilotsuz inebilecek kapasitedeler ama izin verilmiyor güvenlik için, bu yüzden pilotlar var.

Şu an bir şoförsüz otobüs yapılıp seferlere başlansa bile birçok insan kendi kendine giden otobüsten tedirginlik duyar. Bir de bunu havada uçarken düşünün, evet teknolojinin gideceği yer burası ama gerçek hayatta işler biraz daha yavaş işliyor ve insan psikolojisi de bunu direkt olarak etkiliyor.

Yolcu uçaklarının tanesi ne kadar? Türk havayollarının mesela.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…