Uçaklar Kalkış Öncesi Frenlerini Soğutmak Zorunda Mı?

Havacılıkta ısı istenmeyen bir şeydir. Frenlerde soğutma işini gören fanlar bulunur ve uçak indiğinde, diğer sefere hazırlanana kadar soğutulur.

Peki amaç nedir? diyeceksiniz.

O fren sistemi de birçok yapı ve farklı malzemeden oluşuyor. Oraya uygun dayanım gücünde malzemeler kullanılıyor. Sen orayı soğutmazsan, yüksek ısı karşısında oradaki malzemenin nasıl bir tepki vereceğini bilemezsin. Ben biliyorum, söyleyeyim. Malzemeyi çöp etmeye ve büyük çapta sorunlara kadar iş gider. Belki kısa vadede etkisini göstermese de, uzun vadede göz kırpan sorunlar, gözünü açar.

Genelde o taraflarda magnezyum malzemesi sık kullanılır. Magnezyumun dayanımı ona yetiyormuş ki uçak üreticisi kullanmış. Peki fanlar yerine daha iyi bir malzeme kullanıp bunu engelleyemez miydi?

Tabii ki engellerdi. Örnek verelim, titanyum kullanarak bunun önüne geçerdi. Magnezyumun maliyeti 5 diyelim. Kullanılan fanın 1. Titanyumun maliyeti de 10. Sen şimdi üretici olsan daha çok para harcayıp titanyum kullanır mıydın? Onun yerine magnezyum + fan ile bu işi 6 maliyet ile kapatırdın.

Sivil havacılık = para. Para şekil verir her şeye.
Askeri havacılık = işlevsellik, güçtür. Maliyet tabii ki düşünülür ama sivil havacılığa göre bu oran binde birdir.

En kolay anlatım için zorladım kendimi biraz :)

Uçakçı olursan 700 sayfalık bir malzeme ve donanım modülü tozlu raflarda seni bekliyor olacak. Bol bol okuturlar :)
 
40 tondan fazla bir uçağın 250-300 km/s (ortalama yani yaklaşık değerler) hızla iniş yaptıktan sonra 1000 metre içinde durdurulmasını hayal et. Frenle oluşacak ısıyı ve gerilmeyi düşün şimdi 300-500 derece sıcaklığa ulaşabilir belki daha da fazla. Zaten kokpitte bunları gösteren sensörler de var. Uçak uçuş arasındayken bunu soğumaya bırakırlar ve asla yanlardan yaklaşmazlar. En iyi ihtimal hava üfleyerek soğutmaya çalışırlar. Bazı değişik zekalılar su sıkmayı denedi tarihte ve inanılmaz yangınlara sebep verir bu durum. Ayrıca sensör yeşil olana kadar uçak uçuşa tekrar dönmez. Çünkü disk erir veya çatlar veya kırılırsa uçak kaçınılmaz bir kazaya doğru gider.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı