Udemy tarzı bir site için server önerileri

Bizimaz02

Centipat
Katılım
21 Ekim 2020
Mesajlar
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, bazı konularda yardıma ihtiyacım var. Şimdi ben Azerbaycan'da yaşıyorum ve burası için bir Udemy tarzı Online video kurs sitesi yapıyoruz. Video kursların hacimleri büyük olduğu için kendi serverimizi kurmak istiyorum. Her kurs ortalama 5-10 GB (içerisinde 10-15 ders olacak) tutuyor. Şimdi biz 16-18 TB HDD almak ve kendi servermizde iş yapmak istiyoruz. İnternet hızımız 50 Mbps download - upload onu konuşubta 100 Mbps kaldırmak olabilir. Şimdi tavsiye verebilir misiniz?

İnternet hızı: 100Mbps.
HDD: 16-18 TB.
RAM: 128 GB.
CPU: Intel i9 düşünüyoruz.
Ve site PHP'de olacağı için Linux tabanlı.

Bir arkadaşım derslerin büyük olduğunu internet hızı yetmez dedi.

Ve ortalama 100.000- 1.000.000 giriş bekliyoruz tabii proje yeni olduğu için şimdilik daha az. Yardımcı olabilir misiniz?
 
Doğrusu site PHP bazlı olacağı için onu tercih ediyorum.
İşte sisteminiz neden PHP bu kadar yoğun ve karmaşık bir sistemde PHP kullanmak pek mantıklı değil. Eğer çok ilerlemediyseniz nesne tabanlı mimariler ile ASP.NET MVC geliştirmeniz tavsiye ederim.
 
CDN biraz bahalıya kaçıyo. Aylık ortalama 300$ vermektense ofiste 2000-3000$ la bu işi çözmek daha mantıklı değilmi?
Sistemi sıfırdan yazmağı düşünüyoruz ya Node js ile yada PHP ile yazmak istiyoruz
 
CDN biraz bahalıya kaçıyo. Aylık ortalama 300$ vermektense ofiste 2000-3000$ la bu işi çözmek daha mantıklı değilmi?
Sistemi sıfırdan yazmağı düşünüyoruz ya Node js ile yada PHP ile yazmak istiyoruz

Peki.
100 Mbps upload ile zaten saniyede ~13MB upload edersiniz, standard bir HDD isinizi gorur. Muhtemelen RAID - 10 ya da RAID - 6 yaparsiniz. ( RAID yapmazsaniz riske atarsiniz kurslari)

Su durumunda Upload throughput'unuzu maximum kullansaniz dahi sorun yasamazsiniz, modern bir HDD icin saniyede 13MB okuma hizi hic bir sey degil. XFS gibi enterprise formatlarda saklarsaniz dosyalari cok daha optimize etmis olursunuz.

(Yazilim meselelerinde Ingilizce makalelere kural ihlali diye aglayan bir grup moderator var)

Ben yine de kaynagi birakayim, yardimi olabilir.

Ama isleri buyuturseniz CDN kullanmak durumundasiniz.
Ayrica 100Mbps cok az. Ayni anda 20~25 kisiden fazlasi 1080p streaming yapmaya basladigi an limitinize dayanmis olacaksiniz.
 
peki sizin önerebileceğiniz bir şey varmı (CDN) den başka. Normalde arkadaşlar şimdi Vimeo-dan business hesap almışlar aylık 50$ dolar gibi fiyata oda 7 TB veriyor.
 
Videoları kendi serverinizde saklamak yerine S3 tabanlı bir bulut sunucuda saklarsanız daha iyi olur. Size bu konuda tavsiyem BackBlaze B2 Storage. Fiyatı muadillerine göre 1/4 oranında. 0.005$ GB/ay. 1 TB saklasanız size maliyeti aylık 5$ olur. Yukarıda dediğiniz mesajdaki 7 TB fiyatı 35 dolar olur yani daha ucuz. Ayrıca video servislerinde 100Mbit düşük kalabilir. Sizin yerinizde olsam Bandwitdh değer yüksek bir VPS server alıp içerisine Nginx yükleyip reverse proxy oluşturup cache mekanizması eklerdim. Böylece hem bandwitdh masraflarını hem de API call masraflarını minimuma indirmiş ve böylece tasarruf etmiş olursunuz. VPS konusunda tavsiyem ise Hetzner. En düşük (2.5 Euro) paketlerde bile 20TB bandwith veriyor. yetmezse bile ekstra TB başına 1 euro ödüyorsunuz. Ayrıca 10Gbit bağlantısı var serverlerin. Ben hendi yaptığım testlerde küçük dosyalarda (resim - 30kb) saniyede 10bin bağlantı hızına ulaştım. Bu da yaklaşık saniyede 300Mb ediyor. Yani sizin 100Mbit bağlantının 24 katı.

BackBlaze Cloud Storage: Backblaze B2 Cloud Storage
Not: BackBlaze firmasının iki adet lokasyonu var. Birisi ABD- California. Diğeri ise Hollanda- Amsterdam. Bu lokasyonu hesap açarken email ve şifre girdiğin yerin altında küçük bir bölme var. Oradan seçiyorsun. Kendisi direkt Kaliforniya seçiyor. Sen onu Amsterdam yap. Eu-003 gibi bir kodu var. Sonradan değişmiyor bu ayar. O yuzden ilk açarken dikkat et.


Hetzner Vps server: Truly thrifty cloud hosting - Hetzner Online GmbH

Vps servere Nginx yükleyip CDN olarak kullanmak : How To Proxy DigitalOcean Spaces with Nginx on Ubuntu 16.04 | DigitalOcean
Bu digitalocean ürünü için anlatıyor ama prensip aynı. Sadece bağlantı adresini kendine göre yapacaksın. Ayrıca başlıkta Ubuntu 16.04 için diyor ama ben 18.04'de kullanıyorum. herhangi bir sıkıntı yaşamadım.

Eğer aklına yatarsa ve bir sorunla karşılaşırsan bana haber edebilirsin. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.


Edit: Şimdi Vimeo planlarına baktım. 7TB alan 160tl diyor yani 50 dolardan daha ucuz yaklaşık 20 dolara falan geliyor. Azerbaycanda nasıl bilemem. ama Eğer bu planın içinde sınırsız yada beli bir oranda video izlenmesi dahil ise bence vimeo kullanabilirsiniz. Hem sizin için daha az uğraş olur. Benim dediğim şekilde her şeyi kendiniz kontrol edeceksiniz. Ve daha pahalıya gelecek. Vimeo da düşünülebilir

Edit2: Şimdi baktım planlarda sınırsız video izlenmesi dahil ayrıca 4K desteği de var. Benim size tavsiyem vimeo kullanın. Hem Video decode/encode derken server masrafından kurtulursunuz. Hemde sınırsız izlenebilir videolarınız. Bence Vime kullanın çünkü benim anlattığım yöntem hem daha pahalı hem de daha çok uğraş istiyor
 

Dosya Ekleri

  • rsz_screenshot_from_2020-10-22_11-14-36.png
    rsz_screenshot_from_2020-10-22_11-14-36.png
    10,5 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Bir server alıp güvenilir bir DataCenter'e gönderin fiziksel bakımları dışındaki konuları siz yapacağınız için sadece barındırma ücreti öder ve kesintisiz ileriye dönük bir sistem oluşturmuş olursunuz, 100 bin giriş hedefi ve yoğun video izlenmesi düşündüğünüze göre ben olsam markası size kalmış 2U bir server alırım, Storage Serverle beraber gönderim bir Datacenter'e kirasını veririm. Ancak bu bir deneme ise uygun bir kiralık server bulun denemelerinizi yapın yatırımınızı daha sonra yapın derim şahsen.
iyi geceler
 

Geri
Yukarı