İyi günler diyelim bi tema tasarımcısı temasını tasarlamış ve bunu 70 TL ye lisanslı olarak satıyor. Bunu başka siteler paylaşmış bu temayı bu temayı kulanırsak tema sahibi dava acma şansı var mıdır iyi günler...
Merhaba;
Kurumsal bir lisansa sahip değilse dava açma hakları yoktur. Örneğin, Adobe, Microsoft, Apple gibi firmaların yazılımları kurumsal lisansa sahiptir. İşletmeler bu yazılımları ücret ödemeden kullanırsa ciddi cezalar alabilirler. Aynı şey ev kullanıcıları için de geçerli ama bunun takibini yapmak çok zor olduğu için ev kullanıcılarına müdahale etmiyorlar.
Olaya farklı bir yönden bakalım; X bir tema tasarlıyorsun. 3-4 ay geceni gündüzünü bu tema için harcıyorsun para kazanmak için, emek sarf ediyorsun. Bir kişi temayı satın alıyor ve dağıtıyor ve hiç kimsede temayı satın almıyor internette yayınlandığı için diyelim. İlk önce bu soruyu kendine sorup o şekilde düşünmen lazım.
Diyelim ki kullandın üstteki maddeyi yok saydık. Warez, nulled, crack yapılmış temalar size ve sisteminize çok ciddi zararlar verebilir. 5 sene uğraştınız sitenizin durumu muhteşem, harika bir ortamınız var. 5 sene sonra bir bakmışsınız ki hiç bir şey yerli yerinde değil. Bu çok üzücü bir durum. Bu zararların en yalın halidir. İkinci haline gelirsek siteniz üzerinden ciddi derece de suç işlenme olasılığı göz önündedir. Haberiniz olmadan evinize bir mahkeme kağıdı dahi gelebilir.
Şöyle bir ayrıntı da var; 200-250 TL'ye harika bir tema satın aldınız. Aradan 5 sene 10 sene geçiyor ve içiniz rahat bir şekilde devam ediyorsunuz. Sonuçta bu ücret aylık değil, hayatınız da bir kere vereceksiniz. Aklıma bir söz geldi ne kadar alakalı bilmiyorum ama yazmak istiyorum.
Örnek: Evde elektriğiniz bozuldu ve siz elektrikçi çağırıp para vermek istemediniz. Apartman da komşuyla sohbete daldınız ve konuyu aktardınız. Komşunuz da ben yaparım dedi ve ücrete gerek yok dedi. Komşu elektriği yaptı. Kablonun birini yanlış bağladı yada bağlaması gereken yere bağlamadı başka bir yere bağladı. Elektriğiniz geldi kullanıyorsunuz ama, daha fazla yük binmeye başlayınca ateş çıktı ve eviniz yandı.
Bunu da okuyup kendinize sormanız gerekir keşke usta çağırsam dermisiniz yoksa ücretsiz hallettik iyi mi oldu dersiniz.
Örnek biraz alakasız olmuş olabilir ama böyle bir örnek vermek aklıma geldi.
Sevgilerimle