UEFI desteği olmayan sistemde HDD GPT mi olmalı MBR mi?

wakeupp

Megapat
Daha fazla  
Merhaba. Yeni bir hard disk alacağım eski hard diskim bozulduğu için geldiğinde taktığımda soracak ve aklıma takıldı, anakartımda UEFI desteği yok diski GPT olarak mı seçmem gerekiyor MBR mi? Sadece oyunları ve video kayıtlarını depolayacağım bir HDD olacak.

Anladım, sadece merakımdan soruyorum GPT olarak seçersem ne olur?

Rufus ile Windows'u GPT olarak yazarsanız hata verir. Çünkü sistem UEFI desteği yok. Mecburi olarak MBR olarak seçmeniz lazım. Ancak başka bir bilgisayarda GPT olarak biçimlendirilen bir diski sisteminize takarsanız sorunsuz çalışır. Yani takılan diğer disk ister GPT ister MBR olsun. Ancak C yani ana diskiniz MBR olmak zorunda.

Umarım anlatabilmişimdir.

Rufus ile Windows'u GPT olarak yazarsanız hata verir. Çünkü sistem UEFI desteği yok. Mecburi olarak MBR olarak seçmeniz lazım. Ancak başka bir bilgisayarda GPT olarak biçimlendirilen bir diski sisteminize takarsanız sorunsuz çalışır. Yani takılan diğer disk ister GPT ister MBR olsun. Ancak C yani ana diskiniz MBR olmak zorunda.

Umarım anlatabilmişimdir.
Teşekkürler ancak okuduysanız eğer "Sadece oyunları ve video kayıtlarını depolayacağım bir HDD olacak." yazdım açıklamaya Windows SSD ye kurulu ve o bölüm MBR.

Merhaba. Yeni bir hard disk alacağım eski hard diskim bozulduğu için geldiğinde taktığımda soracak ve aklıma takıldı, anakartımda UEFI desteği yok diski GPT olarak mı seçmem gerekiyor MBR mi? Sadece oyunları ve video kayıtlarını depolayacağım bir HDD olacak.
Her ikiside olabilir ama genellikle MBR tavsiye ediliyor. GPT'de kurabilirsiniz sorun olmaz. Benim Windows 10'um NTFS olarak GPT şekliyle UEFI'den kurdum.

Son düzenleme:
UEFI desteği olmayan sistemde GPT ile boot etmenin bazı yöntemleri mevcut ama alternatif adımlar başka bir cihaz ile format sonrası (Grub2 Bootloader kurulumu gibi) gerektiriyor. Adımlar için inceleyebilirsiniz: Boot from GPT hard disk in Legacy BIOS mode - AIO Boot

Ama en sorunsuz şekilde MBR kullanarak boot edebilirsiniz.

UEFI destekleyen sistemlerde ise kesinlikle GPT kullanmanızı tavsiye ediyorum. GPT, MBR'ye göre çok daha sağlıklı ve güncel bir biçimlendirme sistemi.

UEFI desteği olmayan sistemde GPT ile boot etmenin bazı yöntemleri mevcut ama alternatif adımlar başka bir cihaz ile format sonrası (Grub2 Bootloader kurulumu gibi) gerektiriyor. Adımlar için inceleyebilirsiniz: Boot from GPT hard disk in Legacy BIOS mode - AIO Boot

Ama en sorunsuz şekilde MBR kullanarak boot edebilirsiniz.

UEFI destekleyen sistemlerde ise kesinlikle GPT kullanmanızı tavsiye ediyorum. GPT, MBR'ye göre çok daha sağlıklı ve güncel bir biçimlendirme sistemi.
Her ikiside olabilri ama genellikle MBR tavsiye ediliyor. GPT'de kurabilirsiniz sorun olmaz. Benim Windows 10'um NTFS olarak GPT şekliyle UEFI'den kurdum.
Arkadaşlar sistemi GPT ile boot etmeyeceğim, sadece oyunlarımı ve video kayıtlarımı depolayacağım diskim için sordum bu soruyu. Boot ettiğim disk MBR.

Arkadaşlar sistemi GPT ile boot etmeyeceğim, sadece oyunlarımı ve video kayıtlarımı depolayacağım diskim için sordum bu soruyu. Boot ettiğim disk MBR.
O zaman evet, diğer diskinizi GPT ile kullanabilirsiniz. Windows otomatik olarak GPT diski tanıyıp ona göre erişecektir. Bir sorun olmaz yani.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı